Υπογραφή σύμβασης για μελέτη του Αντιπλημμυρικού έργου στην Καλλονής


Η αρχή του τέλους για το μεγαλύτερο έργο σε αξία αλλά και σημασία για την ευρύτερη περιοχή του λεκανοπεδίου της Καλλονής, δόθηκε σήμερα με την υπογραφή σύμβασης μεταξύ του Δημάρχου Δυτικής Λέσβου Ταξιάρχη Βέρρου και του εκπροσώπου της εταιρίας που θα εκπονήσει τη μελέτη για το επί δεκαετίες αναγκαίο αντιπλημμυρικό έργο της Καλλονής.

Μετά την εξασφάλιση της Απόφασης ένταξης της Πράξης «ΕΚΠΟΝΗΣΗ ΜΕΛΕΤΩΝ ΑΝΤΙΠΛΗΜΜΥΡΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ ΔΕ ΚΑΛΛΟΝΗΣ ΔΗΜΟΥ ΔΥΤΙΚΗΣ ΛΕΣΒΟΥ» στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Βόρειο Αιγαίο 2014-2020», έπειτα από σχετικό αίτημα που υπέβαλλε ο Δήμος από τις 6/8/2021, αλλά και την ολοκλήρωση της ανοιχτής διαδικασίας για την επιλογή του αναδόχου που θα εκπονήσει τη μελέτη, σήμερα προχώρησε η διαδικασία και στην Υπογραφή της σύμβασης.

Ο προϋπολογισμός της μελέτης ανέρχεται στις 876.125 ευρώ, ενώ το ολοκληρωμένο έργο αντιπλημμυρικής προστασίας εκτιμάται ότι θα κοστίσει πάνω από 10 εκ. ευρώ και έχει ως γνωστόν εξασφαλισμένη πίστωση από ευρωπαϊκούς πόρους.

Μάλιστα πριν από ενάμιση χρόνο ο Δήμαρχος στο γραφείο του με τη συνάντησή του με τους εκπροσώπους της Ε.Ε., «κλείδωσε» ουσιαστικά την προοπτική χρηματοδότησης του έργου και με την καταλυτική βοήθεια του Προϊσταμένου της Ενδιάμεσης Διαχειριστικής Αρχής της ΠΒΑ Γιώργου Πλακωτάρη, το έργο αυτό που φάνταζε μακρινό, είναι πλέον ολοζώντανο και σε πλήρη εξέλιξη.

Ο Δήμαρχος Δυτικής Λέσβου Ταξιάρχης Βέρρος σχολιάζοντας τη στιγμή, στάθηκε στην πορεία όλων των διαδικασιών που κίνησε εξαρχής η δημοτική αρχή και βήμα-βήμα στην πορεία της θητείας της, για να πάρει σήμερα σάρκα και οστά το μεγαλόπνοο αυτό έργο του Δήμου Δυτικής Λέσβου.  

«Από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου, το μεγαλύτερο πρόβλημα της ευρύτερης περιοχής της Καλλονής ήταν τα πλημμυρικά φαινόμενα. Για πολλές δεκαετίες το πρόβλημα ήταν "κοντά στην λύση του".  Βεβαίως ποτέ δεν έγινε τίποτα. Σήμερα έγινε η αρχή. Υπογραφή της σύμβασης για την εκπόνηση της μελέτης των αντιπλημμυρικών έργων που πρέπει να γίνουν. Εξασφαλισμένη και η πίστωση για την κατασκευή του έργου, ύψους 10.000.000 ευρώ», είπε χαρακτηριστικά.