Στην Λάρισα για τα Περιφερειακά Προγράμματα ΕΣΠΑ 2021-2027 ο Κώστας ΜουτζούρηςΟ Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Κωνσταντίνος Μουτζούρης συμμετείχε κατόπιν προσκλήσεως ως επίσημος ομιλητής στην Ενημερωτική Εκδήλωση για τα Περιφερειακά Προγράμματα ΕΣΠΑ 2021-2027 που πραγματοποιήθηκε στο Διαχρονικό Μουσείο Λάρισας την Παρασκευή 14.10. 2022 παρουσία Υψηλόβαθμων στελεχών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της Πολιτικής Ηγεσίας του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, του Υπουργού Άδωνη Γεωργιάδη και Υφυπουργού Γιάννη Τσακίρη , των Ειδικών Γραμματέων Διαχείρισης ΕΣΠΑ , του συνόλου των Περιφερειαρχών της χώρας, Δημάρχων και στελεχών των Περιφερειακών και Διαχειριστικών Αρχών, με Συντονιστή της εκδήλωσης τον Δημοσιογράφο Γεώργιο Πολύζο.

Ο Περιφερειάρχης συμμετείχε στο πάνελ με θέμα: «Σύγχρονες και Βιώσιμες Υποδομές Μεταφορών για τις Ελληνικές Περιφέρειες».

Στην ομιλία του ο Περιφερειάρχης υπογράμμισε ότι ο Στρατηγικός σχεδιασμός της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου στο τομέα των Μεταφορών στοχεύει στην ενίσχυση της Προσβασιμότητας και στην ενίσχυση της Εθνικής Στρατηγικής Λιμένων για την Συνδεσιμότητα των Μικρών Νησιών. Επεσήμανε και τόνισε την ανάγκη ενίσχυσης της ικανότητας των εμπλεκόμενων Υπηρεσιών στην ωρίμανση των έργων και να υπάρξει η υποχρέωση σύντομων απαντήσεων εντός συγκεκριμένου μικρού διαστήματος , για να μην καθυστερεί η διαδικασία ωρίμανσης και κατ’ επέκταση υλοποίησης έργων. Αναφέρθηκε στους μειωμένους πόρους για τις Μεταφορές που προβλέπει το ΕΣΠΑ 2021-2027, με το παράδειγμα ότι η Π.Β.Α. χρηματοδοτήθηκε για επιλέξιμα έργα Οδικής Ασφάλειας ύψους 9 εκατομμυρίων ευρώ από το Υπουργείο Εσωτερικών , ενώ το ΕΣΠΑ προβλέπει χρηματοδότηση μόνο 5 εκ. ευρώ.


Αναλυτικότερα ο Περιφερειάρχης Κωνσταντίνος Μουτζούρης έθεσε το θέμα που καθυστερεί τις διαδικασίες ωρίμανσης των Μελετών τονίζοντας :

«Κυρίες και Κύριοι δεν θα έχουμε ωριμότητα έργων εγκαίρως και το Πρόγραμμα θα είναι οπισθογενές, διότι οι διαδικασίες Εγκρίσεως Μελετών και μη απαντήσεων εγκαίρως των Υπηρεσιών του Ελληνικού Κράτους, Δασικών και Αρχαιολογικών δεν αλλάζουν και παραμένουν ίδιες. Δεν μπορεί το 2022 με τα τόσα χρηματοδοτικά πακέτα και ΕΣΠΑ να έχουμε απαντήσεις με τέτοιους ρυθμούς καθυστέρησης. Δύο χρόνια απαιτήθηκαν για να πάρουμε απάντηση από τη Δασική υπηρεσία για το έργο της Παράκαμψης Πυθαγορείου –Σάμου προϋπολογισμού 5 εκατομμυρίων ευρώ. Εάν το Κράτος δεν αλλάξει την Νομοθεσία και δεν επιβάλλει υποχρέωση απαντήσεων εντός χρονικού ορίου , πχ. 20 ημερών, θα μένουμε πάντα έτσι και θα έχουμε Οπισθογενή Προγράμματα.»

Σύμφωνα με τον Στρατηγικό Σχεδιασμό οι Πολιτικές που αφορούν τις μεταφορές πρόκειται να απορροφήσουν πόρους της τάξεως του 8% του συνολικού Προγράμματος ΕΣΠΑ 2021-2027 που αντιστοιχούν σε προϋπολογισμό 2 δις περίπου των Τομεακών Προγραμμάτων μέσω ΕΤΠΑ και του Ταμείου Συνοχής. Στην συνέχεια ο Περιφερειάρχης τόνισε:

«Η Προσπελασιμότητα στα νησιά εξασφαλίζεται με Λιμένες και Αερολιμένες. Υπάρχουν 5 Διεθνή Αεροδρόμια στο Βόρειο Αιγαίο και τα δύο εξ’ αυτών διαχειρίζεται η Fraport . Τα τρία είναι Εθνικά. Ελπίζω και αυτά να πάνε στη Fraport και άρα δεν θεωρώ ότι ως Περιφέρεια έχουμε πρόβλημα με τα Αεροδρόμια.»

 Όσον αφορά τους Λιμένες υπογράμμισε: «Η Ελλάδα έχει 1100 Λιμενικές εγκαταστάσεις και στο 100% σχεδόν αντιμετωπίζουν προβλήματα Κυματικής Διαταραχής, Προστασίας από Κυματισμούς, Εξυπηρέτησης Επιβατών , Ηλεκτρονική βοήθεια στους επιβάτες και Χώρους Αναμονής. Στο Βόρειο Αιγαίο υπάρχουν Λιμενικές εγκαταστάσεις, 66 στη Λέσβο , 26 στη Χίο και 16 στη Σάμο. Όλες έχουν τα ίδια προβλήματα. Άρα τα 30 εκατομμύρια είναι ανεπαρκέστατα. Δεδομένου ότι τα νησιά αυτά δέχθηκαν τη λαίλαπα του Μεταναστευτικού. Πέρασαν ένα εκατομμύριο Πρόσφυγες και Μετανάστες. Στην αρχή ήταν Πρόσφυγες από τη Συρία τους δεχθήκαμε με ανθρωπιά , μετά είναι οικονομικοί Μετανάστες. Ευτυχώς η παρούσα Κυβέρνηση από το Φεβρουάριο του 2020 άλλαξε τη Πολιτική των Ανοικτών Συνόρων, φύλαξε σωστά τα σύνορα και τώρα από 25.000 στο ΚΥΤ έχουμε 1.000 περίπου. Εξαιρετική η Πολιτική της Φύλαξης των Συνόρων από την Κυβέρνηση , την επαινούμε, όπως και για τους αυξημένους κατά 45% Πόρους του ΕΣΠΑ. Την Ευχαριστούμε. Πιθανόν έπαιξε ρόλο το Προσφυγικό. Οι πόροι για τα Λιμάνια είναι Ανεπαρκείς, θα δούμε πως θα το αντιμετωπίσουμε μέσω των Εθνικών Πόρων και του Ταμείου Ανάκαμψης.»