Δυσαρέσκεια της περιφερειακής αρχής για την καθυστέρηση των εργασιών στον νέο οδικό άξονα Αγ. Παρασκευής – ΠέτραςΟ Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Κωνσταντίνος Μουτζούρης, συνοδευόμενος από τους Αντιπεριφερειάρχες Πανάγο Κουφέλο, Παναγιώτη Χριστόφα, τον Εκτελεστικό Γραμματέα Απόστολο Αλατζά, τον Προϊστάμενο της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων της Περιφέρειας Δημήτρη Ακριώτη και την Προϊσταμένη του τμήματος Συγκοινωνιακών Έργων της Περιφέρειας Αγγελική Σαραντινού, επισκέφτηκαν σήμερα 09.09.2022 το σημείο από όπου προβλέπεται να ξεκινήσει ο νέος οδικός άξονας Αγ. Παρασκευής – Πέτρας.

Ο Περιφερειάρχης με δηλώσεις του εξέφρασε την δυσαρέσκεια της Περιφερειακής Αρχής για την καθυστέρηση έναρξης του έργου, ζητώντας από το Υπουργείο Υποδομών να προχωρήσει άμεσα στις διαδικασίες που απαιτούνται ώστε να ξεκινήσει άμεσα η κατασκευή του.

«Ήρθαμε σήμερα στο σημείο όπου προβλέπεται να ξεκινήσει ο νέος δρόμος Αγίας Παρασκευής – Πέτρας. Το έργο το έχουμε αναθέσει στον ανάδοχο και επρόκειτο να ξεκινήσει το Ιανουάριο. Ωστόσο έγγραφο του Υπουργείου Μεταφορών και Επικοινωνιών μας γνωστοποίησε ότι μέρος του δρόμου πέφτει μέσα στο έργο του Ταμιευτήρα του Τσικνιά που πρόκειται να κατασκευαστεί και μας ζητούσε να τροποποιήσουμε τη χάραξη ώστε να γίνει και το έργο του δρόμου και του Ταμιευτήρα. Το δεχθήκαμε ώστε να γίνουν τα δύο μεγάλα έργα στη Λέσβο και μας υποσχέθηκαν ότι εντός ενός μηνός θα έχουμε την νέα Χάραξη εγκεκριμένη από το Υπουργείο και με τους Περιβαλλοντικούς όρους. Έχουν περάσει μήνες από τότε και δεν έχουμε κανένα νέο από το Υπουργείο ούτε και απάντηση στο πότε θα είναι έτοιμη η νέα απαλλοτρίωση. Ήρθαμε εδώ να διαμαρτυρηθούμε γιατί το Υπουργείο μας καθυστερεί και δεν καταλαβαίνω το γιατί.

Η Περιφέρεια είναι πανέτοιμη σε όλα. Έχουμε τα χρήματα, έχουμε τον ανάδοχο και μας κωλυσιεργεί το Υπουργείο. Το έργο είναι απαραίτητο και πρέπει να γίνει άμεσα. Δεν δεχόμαστε την καθυστέρηση. Υπάρχει ανάγκη να γίνει το έργο. Πρέπει να γίνει . Η αναγκαιότητα είναι προφανής. Έπρεπε να έχει γίνει εδώ και 50 χρόνια».

Από την μεριά του ο Προϊστάμενος Τεχνικών Έργων κ. Ακριώτης έκανε αναφορά στο ιστορικό του έργου:

«Το έργο έχει ενταχθεί στο τέλος του 2020 στο ΕΣΠΑ, δημοπρατήθηκε τον Απρίλιο του 2021 και βγήκε ανάδοχος στο τέλος Μαΐου του ίδιου έτους. Τον Ιούνιο του 2021 ήρθε ένα έγγραφο από το ΥΠΕΧΩΔΕ που έλεγε ότι υπήρχε εμπλοκή και ένα τμήμα 1700 μέτρων του δρόμου πέφτει μέσα στη λεκάνη του Φράγματος Τσικνιά. Το Υπουργείο θα προχωρούσε το έργο του Φράγματος και έπρεπε να τροποποιηθεί η Σύμβαση του έργου του δρόμου. Το Νοέμβριο στείλαμε στο Ελεγκτικό Συνέδριο τον Προσυμβατικό Έλεγχο για την Σύμβαση ώστε να πάρουμε την έγκριση της Σύμβασης. Πράγματι αν μας είχαν στείλει την έγκριση το Δεκέμβριο, τον Γενάρη θα είχαν ξεκινήσει τα σκαψίματα στο έργο. Το Ελεγκτικό Συνέδριο μας απελευθέρωσε τον Απρίλιο του 2022 που έδωσε την συγκατάθεση για να υπογράψουμε και να προχωρήσει το Έργο με την Τροποποιημένη Μελέτη Χάραξης και Τροποποιημένη την Απαλλοτρίωση. Από τότε δεν έχουν έρθει από το ΥΠΕΧΩΔΕ (ως θα έπρεπε) η Τροποποιημένη Μελέτη και η νέα Απαλλοτρίωση. Πήγαμε με τον Περιφερειάρχη στο Υπουργείο στον Υφυπουργό κ. Καραγιάννη, είχε δώσει εντολή να γίνει η τροποποίηση, αλλά ακόμα δεν ήλθαν ούτε η εγκεκριμένη Μελέτη με τους Περιβαλλοντικούς όρους ούτε οι νέες Απαλλοτριώσεις».