Έκθεση Μικρασιατικών ενθυμημάτων από την Ιερά Μητρόπολη Μυτιλήνης, Ερεσσού και Πλωμαρίου


«Ιστορίες από καρσί» είναι ο τίτλος μιας έκθεσης «με ενθυμήματα και μνήμες από τη Μικρά Ασία», που η Ιερά Μητρόπολη Μυτιλήνης, Ερεσσού και Πλωμαρίου οργανώνει στo πλαίσιο σειράς εκδηλώσεων τιμής στην 100ετηρίδα της Μικρασιατικής Καταστροφής και μνήμης των προσφύγων ως αποτέλεσμα αυτής.

Η έκθεση θα πραγματοποιηθεί στο Βυζαντινό Μουσείο Μυτιλήνης (απέναντι από το Ναό του Αγίου Θεράποντα) και θα εγκαινιασθεί στις 10 το πρωί της Κυριακής 11 Σεπτεμβρίου από το Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Μυτιλήνης κ.κ. Ιάκωβο, αμέσως μετά τη Θεία Λειτουργία στη μνήμη των Μικρασιατών Αγίων.

Θα παραμείνει ανοικτή μέχρι τις 11 Νοεμβρίου με δυνατότητα επισκέψεων καθημερινά από τις 8.30 το πρωί μέχρι τις 12.30 το μεσημέρι.

 

 «Η μνήμη, / κύριο όνομα των θλίψεων, / ενικού αριθμού, μόνον ενικού αριθμού, και άκλιτη / Η μνήμη, η μνήμη, η μνήμη» λέει η Ποιήτρια Κική Δημουλά.

Και μια έκθεση για τη Μικρασία είναι έκθεση μοναξιάς και θλίψης.

Εικόνες κι εκκλησιαστικά σκεύη που τα κουβάλησαν σε αγκαλιές και μπόγους, αντικείμενα ανταλλάξιμα θαρρείς και οι άνθρωποι μπορούν (μπορούν;) να ανταλλαγούν σαν αντικείμενα. Φωτογραφίες ψυχών, μικρών, μεγάλων, ανθρώπων μας, που έφυγαν μοναχοί σαν και που ήρθαν. Και χαρτιά και ένα μπαούλο με την επιγραφή SMYRNΑ να χωρέσει, τι μπορεί να χωρέσει ένα μπαούλο; Πόση μοναξιά μπορεί να χωρέσει σ’ ένα μπαούλο. Και μια ξιφολόγχη από ένα πεδίο μάχης. Αυτός που τη κουβαλούσε έμεινε μόνος του κι αυτός σαν τη ξιφολόγχη του. Καρσί...

Μοναχικά αντικείμενα με μοναχικές ιστορίες μαζί με μαρτυρίες προσφύγων από καρσί στη Μυτιλήνη και μνήμες απογόνων του τοποθετημένα όλα «Καρσί», στο «Διωγμό» και «στη Λέσβο» μας λένε ιστορίες που ακούσαμε μοναχά από τους παππούδες και τις γιαγιάδες μας, «Ιστορίες από καρσί».

Στο σύνολο τους ανήκουν σε Εκκλησίες, στο Βυζαντινό Μουσείο Μυτιλήνης, ιδιωτικές συλλογές, στο Μουσείο Προσφυγικής Μνήμης 1922 του Συλλόγου των Μικρασιατών της Σκάλας Λουτρών «Το Δελφίνι» και στην Ιστορική Βιβλιοθήκη του πάλαι ποτέ Γυμνασίου Μυτιλήνης νυν Πρότυπο ΓΕ.Λ. Μυτιλήνης του Πανεπιστημίου Αιγαίου.

 

Ο σχεδιασμός και η υλοποίηση της έκθεσης έγιναν από το Μουσειολόγο Παναγιώτη Μπαλάσκα.

Την Οργανωτική Επιτροπή της έκθεσης αποτελούν οι:

- Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μυτιλήνης, Ερεσού και Πλωμαρίου κ.κ. ΙΑΚΩΒΟΣ.

- π. ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΓΙΟΥΣΜΑΣ. Θεολόγος - Εφημέριος Ιερού Ναού Αγίου Θεράποντος.

- π. ΕΥΣΤΡΑΤΙΟΣ ΚΟΜΝΗΝΟΣ. Εφημέριος Ιερού Ναού Αγίου Θεράποντος.

- π. ΕΥΣΤΡΑΤΙΟΣ ΓΙΟΥΣΜΑΣ. Εφημέριος Ιερού Ναού Αγίων Πατέρων Άνω Χάλικα.

- ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ Ι. ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ. Θεολόγος Καθηγητής Πρότυπου ΓΕ.Λ. Μυτιλήνης του Πανεπιστημίου Αιγαίου- Δρ. Θεολόγος ΑΠΘ.

- ΕΥΣΤΡΑΤΙΟΣ ΚΟΥΤΣΚΟΥΔΗΣ. Εκπαιδευτικός.

- ΣΤΡΑΤΗΣ ΜΠΑΛΑΣΚΑΣ. Δημοσιογράφος – Συγγραφέας