Εκδήλωση στους Αγίους Θεοδώρους από τον σύλλογο «κιρκινέτσι»


Το «κιρκινέτσι» οργανώνει παρουσίαση του μοναδικού βυζαντινού μνημείου των Αγίων Θεοδώρων με «ξενάγηση» από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Λέσβου, συναυλία βυζαντινής μουσικής και ανάγνωση μαρτυριών Μικρασιατών προσφύγων

Ο Σύλλογος κατοίκων συνοικιών Κουλμπάρας και  Κιόσκι Μυτιλήνης «το Κιρκινέτσι», οργανώνει την Παρασκευή 26 Αυγούστου στις 8 το βράδυ μια μοναδική εκδήλωση γνωριμίας με την παλιά Μητρόπολη Μυτιλήνης, το βυζαντινό ναό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου – μνημείο γνωστό ως εκκλησία των Αγίων Θεοδώρων.

Με «ξεναγό» αρχαιολόγο της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λέσβου θα γνωρίσουμε το άγνωστο στους πολλούς θρησκευτικό μνημείο που εκείνη τη μέρα κατάλληλα φωτισμένο θα παραμείνει ανοικτό.

Θα ακολουθήσει συναυλία βυζαντινής μουσικής από τη χορωδία της σχολής βυζαντινής μουσικής «Ο Άγιος Θεόδωρος ο Βυζάντιος» της Μητροπόλεως Μυτιλήνης.  Καθώς και αναγνώσεις μαρτυριών Μικρασιατών προσφύγων του 1922 στη Μυτιλήνη, αρχειοθετημένων στο Κέντρο Μικρασιατικών Σπουδών.

Η είσοδος στο χώρο της εκδήλωσης θα γίνεται από την οδό Αγίων Θεοδώρων (δεύτερος δρόμος δεξιά από την οδό Ερμού μετά το Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Αθανασίου με κατεύθυνση της Επάνω Σκάλα).

Η εκδήλωση αυτή όπως και  οι άλλες που πραγματοποιούνται φέτος το καλοκαίρι από το Σύλλογο κατοίκων συνοικιών Κουλμπάρας και  Κιόσκι Μυτιλήνης «το Κιρκινέτσι» είναι αφιερωμένες στην επέτειο εθνικής μνήμης για τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική καταστροφή.

Λόγω της προβλεπόμενης μεγάλης συμμετοχής στην εκδήλωση, συνίσταται η χρήση προστατευτικής μάσκας.