«Υγρότοποι της Δυτικής Λέσβου εξορμήσεις παρατήρησης φύσης»


Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου συνδιοργανώνει με την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου κύκλο εκδηλώσεων σε οικολογικά σημαντικές περιοχές της Δυτικής Λέσβου με θέμα «Υγρότοποι της Δυτικής Λέσβου – εξορμήσεις παρατήρησης φύση» με στόχο την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των κατοίκων για την οικολογική και περιβαλλοντική αξία των υγροτόπων και τις δυνατότητες αξιοποίησής τους για την τοπική ανάπτυξη και ιδιαίτερα του εναλλακτικού τουρισμού.

Οι μικροί υγρότοποι της Λέσβου είναι υπερπολύτιμοι, ειδικά κατά την περίοδο του καλοκαιριού. Σε αυτούς θα καταφύγουν, από μια ευρύτερη περιοχή που στεγνώνει, όλοι οι ιδιαίτεροι οργανισμοί που είναι προσαρμοσμένοι να ζουν αποκλειστικά στο νερό (ψάρια, βατράχια, υδρόβια πουλιά, νεροχελώνες) ή να το χρειάζονται σε μεγάλα ή μικρά στάδια της ζωής τους (φρύνοι, λιβελούλες, σποροφάγα πουλιά, χελώνες της ξηράς) ώστε να περάσουν τη δύσκολη περίοδο της ξηρασίας. Από τους υγροτόπους αυτούς ξεκινά ήδη σιγά-σιγά και το πέρασμα των μεταναστευτικών πουλιών της Ευρώπης για το ξεχειμώνιασμά τους στην Αφρική. Οι ίδιες περιοχές, με μεγαλύτερες ποσότητες νερού από τις βροχές του χειμώνα, είναι οι μαγνήτες μεταναστευτικών πουλιών επίσης την Άνοιξη και γνωστοί ένας προς έναν στους επισκέπτες παρατηρητές πουλιών για το σκοπό αυτό (Φανερωμένη, Τσιχλιώντας, λιμνία Μεσοτόπου κ.ά.), τόσο που συχνά περιμένουν σε ουρά για να ψάξουν τι υπάρχει μέσα στην έκτασή τους!

Οι εξορμήσεις θα πραγματοποιηθούν κατά τις απογευματινές ώρες (18:30-20:30) πιο συγκεκριμένα ως εξής:

  • Τρίτη 02/08  στη Φανερωμένη Σιγρίου
  • Πέμπτη 04/08 στον ποταμό Βούλγαρη Άντισσας
  • Τρίτη 09/08 στον Ψαροποταμό Σκάλας Ερεσού
  • Παρασκυή 12/08 στον Χρούσο Μεσοτόπου

Απευθύνονται σε μικρούς και μεγάλους με δωρεάν συμμετοχή. Περιλαμβάνουν γνωριμία με τον υγρότοπο και ανακαλύψεις για τα ζωάκια που βρίσκονται σε αυτόν (λιβελούλες και άλλα έντομα, βατράχια, νεροχελώνες, πουλιά) με τη χρήση κυαλιών, ειδικού εξοπλισμού και με επίδειξη της μεθόδου της δακτυλίωσης πουλιών. Οι παραπάνω εξορμήσεις έρχονται σαν συνέχεια των προβολών-παρουσιάσεων που είχαν πραγματοποιηθεί στους παραπάνω οικισμούς τον προηγούμενο Αύγουστο και άλλων δράσεων πεδίου στους μικρούς υγροτόπους του δυτικού νησιού μας.

Ο κύκλος εκδηλώσεων πραγματοποιείται στο πλαίσιο της Πράξης «Δράσεις ανάδειξης προστατευόμενων περιοχών της Λέσβου», η οποία έχει ενταχθεί στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Βόρειο Αιγαίο 2014-2020» και περιλαμβάνει δράσεις ευαισθητοποίησης των κατοίκων, των επισκεπτών και των μαθητών της Λέσβου για τους υγροτόπους της Δυτικής Λέσβου, μέσα από σειρά εκδηλώσεων ενημέρωσης, σεμιναρίων και εξορμήσεων πεδίου. Οι δακτυλιώσεις πουλιών πραγματοποιούνται σε συνεργασία με το Ελληνικό Κέντρο Δακτυλίωσης Πουλιών (Ε.Κ.Δ.Π.).

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφτείτε τον ιστότοπο του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου και για πιο άμεσες πληροφορίες για την κάθε εξόρμηση τη σελίδα του στο Facebook. Τηλέφωνα επικοινωνίας 22510-47033, 22530-54434 και e-mail: lesvospf@otenet.gr.