Επίσκεψη του Πρέσβη της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου


Την Παρασκευή 29 Ιουλίου 2022 η Πρυτάνισσα του Πανεπιστημίου Αιγαίου, Καθ. Χρυσή Βιτσιλάκη και ο Αντιπρύτανης Διοικητικών Υποθέσεων, Καθ. Δημήτρης Παπαγεωργίου υποδέχθηκαν στην έδρα του Πανεπιστημίου Αιγαίου στη Μυτιλήνη τον Πρέσβη της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας στην Ελλάδα, κ. Xiao Junzheng, συνοδευόμενο από τον Μορφωτικό Ακόλουθο της Πρεσβείας κ. Tian Lei.

 

Στο πρώτο μέρος της συνάντησης συζητήθηκαν θέματα που άπτονται τριών αξόνων.

Τη διδασκαλία της Κινεζικής γλώσσας -"Online Chinese Classroom"

 

Τη συνεργασία στο πλαίσιο του Yellow River Civilization και σχετικά με προτάσεις συνεργασίας στη συγκριτική μελέτη των δύο αρχαίων πολιτισμών

 

Τον νέο νόμο για την τριτοβάθμια Εκπαίδευση στην Ελλάδα και τις αλλαγές που επιφέρει στο ισχύον θεσμικό πλαίσιο ως προς τις διεθνείς συνεργασίες.

 

Για τον Α΄ Άξονα η Πρυτάνισσα αναφέρθηκε στην εμπειρία των δύο χρόνων λειτουργίας του προγράμματος «Online Chinese Classroom», σε συνεργασίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου με διαπιστευμένους φορείς της Κίνας και την αρωγή της Πρεσβείας και του Υπουργείου Παιδείας της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας. Μια εξαιρετική συνεργασία που συμφώνησαν να επεκταθεί και στις ευρύτερες τοπικές κοινωνίες με χαμηλά δίδακτρα.

 

Στον Β΄ Άξονα αναφέρθηκε η ύπαρξη ενεργού Μνημονίου Συνεργασίας με το Πανεπιστήμιο του HENAN και συμφωνήθηκε η ενδυνάμωση και επέκτασή του μετά από επαφές με ενδιαφερόμενα μέλη ΔΕΠ.

 

Ως προς τον Γ΄ άξονα, ο νέος νόμος ενθαρρύνει τη διεθνοποίηση, την καθιστά στρατηγική προτεραιότητα και δίνει τη δυνατότητα δημιουργίας αγγλόφωνων προπτυχιακών και μεταπτυχιακών Τμημάτων, καθώς και θερινών σχολείων.

Στη συνέχεια και παρουσία της Πρυτάνισσας και του Αντιπρύτανη Διοικητικών Υποθέσεων, ακολούθησε συνάντηση της Α.Ε. του Πρέσβη με τον Κοσμήτορα της Σχολής Κοινωνικών Επιστημών, Καθ. Νικόλαο Ζούρο, τον Πρόεδρο του Τμήματος Ωκεανογραφίας και Θαλασσίων Βιοεπιστημών, Καθ. Δρόσο Κουτσούμπα και τον Πρόεδρο του Τμήματος Γεωγραφίας, Καθ. Αθανάσιο Κίζο.

Οι εκπρόσωποι του Πανεπιστημίου Αιγαίου αναφέρθηκαν σε υφιστάμενες συνεργασίες με Πανεπιστήμια και φορείς της Κίνας καθώς και σε σχέδια μελλοντικών συνεργασιών.

 

Ειδικότερα, ο κ. Κουτσούμπας ανέφερε ότι το ακαδημαϊκό προσωπικό του Τμήματος Ωκεανογραφίας και Θαλασσίων Βιοεπιστημών έχει ήδη συνεργασίες με Πανεπιστήμια και φορείς της Κίνας, τις οποίες ενδιαφέρονται να ενδυναμώσουν και συγχρόνως να προχωρήσουν σε νέες. Έκανε αναφορά στο Ocean University of China, το οποίο εξειδικεύεται στον τομέα της Ωκεανογραφίας, και το Τμήμα Ωκεανογραφίας και Θαλασσίων Βιοεπιστημών, ως το μοναδικό στον ελληνικό  χώρο με το αντικείμενο αυτό, ενδιαφέρεται για απευθείας συνεργασία.

Ο κ. Ζούρος αναφέρθηκε στη μακρά συνεργασία του Τμήματος Γεωγραφίας με πανεπιστήμια της Κίνας, όπως το China University of Geosciences, Nanjing University, Institute of Geology, Nanjing Institute of Geology and Paleontology, Chinese Academy of Sciences, ιδίως στον τομέα των γεωπάρκων. Η συνεργασία έχει ενταθεί τα τελευταία 5 χρόνια με τη διοργάνωση θερινών σχολείων στο Αιγαίο και στο Πεκίνο και συμμετέχοντες από όλο τον κόσμο, καθώς και τη φιλοξενία φοιτητών και φοιτητριών των παραπάνω Πανεπιστημίων στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου για επιτόπια έρευνα στο πλαίσιο των σπουδών τους, μία συνεργασία που θα συνεχιστεί και θα ενδυναμωθεί.

Η Α.Ε. ο Πρέσβης εξέφρασε την ικανοποίηση του για το ενδιαφέρον του Πανεπιστημίου Αιγαίου και των Τμημάτων του για περαιτέρω ενίσχυση των συνεργασιών. Ανέφερε ότι η φοιτητική κοινότητα της Κίνας είναι πολυπληθέστατη και ετησίως περίπου 700.000 εξ αυτών σπουδάζουν στο εξωτερικό. Στο πλαίσιο αυτό το Πανεπιστήμιο Αιγαίου μπορεί να αποτελέσει έναν σημαντικό πόλο προσέλκυσης φοιτητών και φοιτητριών από την Κίνα.

 

Η συνάντηση ολοκληρώθηκε με την κοινή δέσμευση για περαιτέρω προώθηση των συνεργασιών του Πανεπιστημίου Αιγαίου και των Τμημάτων του με Πανεπιστήμια και φορείς της Κίνας. Η Α.Ε. ο Πρέσβης δεσμεύτηκε για την υποστήριξη της συνέχισης του προγράμματος της online διδασκαλίας της κινεζικής γλώσσας, καθώς και της μεταφοράς σε Πανεπιστήμια και φορείς της Κίνας του ενδιαφέροντος του Πανεπιστημίου Αιγαίου και των Τμημάτων του για συνεργασία. Η Πρυτάνισσα ανέφερε ότι είναι τιμή για το Πανεπιστήμιο Αιγαίου η επίσκεψη της Α.Ε. του Πρέσβη της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας και τον ευχαρίστησε για την απεριόριστη υποστήριξη της Πρεσβείας της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας στην προώθηση του καινοτόμου εγχειρήματος υλοποίησης του προγράμματος του Πανεπιστήμιου Αιγαίου «Online Chinese Classroom», καθώς και για τη συμβολή του στην προώθηση νέων συνεργασιών.

Ακολούθησε ξενάγηση της Α.Ε. του Πρέσβη στα Εργαστήρια του Τμήματος Ωκεανογραφίας και Θαλασσίων Βιοεπιστημών από τον Πρόεδρο του Τμήματος, Καθ. Δρόσο Κουτσούμπα.