«Το κιρκινέτσι» επανέρχεται και προτείνει τη σωτηρία ενός ιστορικού κτηρίου της Μυτιλήνης που καταρρέει


Ο Σύλλογος κατοίκων Συνοικιών Κουλμπάρα και  Κιόσκι Μυτιλήνης «το κιρκινέτσι» επανέρχεται στο θέμα της σωτηρίας και της αξιοποίησης της διατηρητέας κατοικίας επί της οδού Μπιζανίου αριθμός 18. Κτίσματος γνωστού ως «αρχοντικό Βοστάνη» στην πλατεία του Αι Γιάννη του Αρμένη στο ιστορικό κέντρο της πόλης. Πρόταση που γραπτώς είχε απορριφθεί από τη δημοτική αρχή Μυτιλήνης το 2020 χαρακτηρίζοντας την (άγνωστο με εισήγηση τίνος) ασύμφορη οικονομικά. 

 
Το αρχοντικό Βοστάνη είναι μια μια τριώροφη κατοικία του 19ου αιώνα χτισμένη σε οικόπεδο 290 περίπου τετραγωνικών μέτρων. Ο πρώτος ιδιοκτήτης ήταν ο Παναγής Βοστάνης, ένα πρόσωπο που έπαιξε σημαντικό ρόλο στην οικονομική και γενικότερα κοινωνική ζωή της πόλης. 


Είναι ένα από τα λίγα ακίνητα που έχουν διασωθεί, με αρχιτεκτονική μεταξύ της πρώιμης και μεσαίας φάσης της οικοδομικής εξέλιξης της πόλεως, (1850 – 1900 περίπου). Ορθογώνιο με σαχνισί (προεξοχές στηριγμένες σε ξύλινα δοκάρια πέρα από τα όρια της τοιχοποιίας του ισογείου) στη πρόσοψη και στη βορεινή πλευρά του και με απλή τετράριχτη στέγη. Διακρίνεται για τους ευρύχωρους χώρους του και το κλιμακωτό σαχνισί, (ένα μεταξύ ισογείου και 1ου ορόφου και ένα μεταξύ 1ου και 2ου ορόφου), καθώς και για την εντυπωσιακή πέτρινη είσοδο που οδηγεί επίσης σε μία εντυπωσιακή κλιμακωτή δύο επιπέδων αυλή που χωρίζεται από ένα φαρδύ διάδρομο που καταλήγει σε μεγάλη βεράντα. Η κατασκευή της κατοικίας στηρίζεται στο μικτό σύστημα λιθοδομίας και ξυλοκατασκευής. Η τελευταία έχοντας αποκαλυφθεί στο σύνολο της δημιουργεί πλέον σοβαρά ζητήματα στατικότητας, του πέραν του λιθόκτιστου ισογείου κτίσματος και χρήζει άμεσων παρεμβάσεων για να αποφευχθεί η κατάρρευση του.   

 

Ο Σύλλογος μας προτείνει ξανά στη Δημοτική Αρχή Μυτιλήνης τη διασφάλιση κανόνων ασφάλειας της περιοχής σε περίπτωση πυρκαγιάς του ακινήτου. Τον καθαρισμό του και ιδιαίτερα της αυλής του. Και στη συνέχεια την αγορά του ιδιαίτερης πολιτιστικής και ιστορικής για την πόλη αυτού ακινήτου. Τη σωτηρία του και τη μετατροπή του σε χώρο πολιτισμού ή ότι άλλο κριθεί δυνατόν και απαραίτητο. 


Ένα τέτοιο έργο θα αποτελέσει σημαντικό και ταυτόχρονα ουσιαστικό μοχλό ανάπτυξης του ιστορικού κέντρου της Μυτιλήνης. Και ταυτόχρονα  ιστορική παρέμβαση γενικότερα στην πόλη.