Περιοδείες του Χαράλαμπου Αθανασίου στην Λέσβο


Περιοδείες του Αντιπροέδρου της Βουλής & Βουλευτή Ν. Λέσβου κ. Χαράλαμπου Αθανασίου. 

Α) Σκαλοχώρι & Άντισσα 

Την Πέμπτη 11 Αυγούστου ο Αντιπρόεδρος της Βουλής και Βουλευτής Ν. Λέσβου κ. Χαράλαμπος Αθανασίου συνοδευόμενος από τον πρόεδρο του παραρτήματος Αιγαίου του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας κ. Παναγιώτη Κατσαβέλλη επισκέφτηκε τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Σκαλοχωρίου όπου συνομίλησαν με τον πρόεδρο του κ. Ανέστη Τικέλλη, τα μέλη του ΔΣ του συνεταιρισμού, καθώς και με τον Περιφερειακό Σύμβουλο και διαχειριστή του κ. Στρατή Κυρατζή. Σκοπός της επίσκεψης ήταν ο εντοπισμός, η ανάδειξη και η δρομολόγηση της επίλυσης των προβλημάτων που σχετίζονται με το χώρο της κτηνοτροφίας και κυρίως εκείνων που αφορούν τη μεταφορά ζωοτροφών. Επίσης, ξεναγήθηκαν στις σύγχρονες εγκαταστάσεις του συνεταιρισμού, που απασχολεί σε μόνιμη βάση 9 εργαζόμενους, καθώς και στο υπό κατασκευή νέο παραληπτήριο γάλακτος που χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα των Ομάδων Παραγωγών (Μέτρο 9) του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. 

Στη συνέχεια συνοδευόμενος από την πρόεδρο της Τοπικής Κοινότητας Σκαλοχωρίου κα. Δέσποινα Μαϊάκη και τον κ. Στρατή Κυρατζή είχε την ευκαιρία να επισκεφθεί τον Συνεταιρισμό Γυναικών Σκαλοχωρίου, τον Πολιτιστικό Σύλλογο, την έκθεση λαογραφίας, καθώς και την πλατεία του χωριού, όπου συνομίλησε με κατοίκους και επισκέπτες του.       

Κατά την επίσκεψη του στην Άντισσα ο κ. Αθανασίου βρέθηκε στην πλατεία του χωριού κουβεντιάζοντας με κατοίκους και επισκέπτες της, ενώ συναντήθηκε με τον εκπρόσωπο του τυροκομείου «Θυμέλη» κ. Θεολόγο Ψωμά και με κτηνοτρόφους του χωριού συζητώντας για θέματα που αφορούν την κτηνοτροφία και το μέλλον της στη Λέσβο. 

Β) Κάπη & Κλειώ

Ο κ. Αθανασίου συνοδευόμενος από τον Δημοτικό Σύμβουλο Δυτικής Λέσβου κ. Λευτέρη Κοτζαμάνη, τον κ. Παναγιώτη Κατσαβέλλη,  τον πρόεδρο της Τοπικής Κοινότητας Κάπης κ. Ευστράτιο Χαλβατζή, καθώς και τα μέλη του ΔΣ του Συνεταιρισμού, την Παρασκευή 12 Αυγούστου, βρέθηκε στο χωριό της Κάπης. Κατά την παραμονή του εκεί επισκέφθηκε τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Κάπης, όπου ξεναγήθηκε από τον διαχειριστή του κ. Χρήστο Ψαραδέλλη αρχικά στο σύγχρονο παραληπτήριο γάλακτος, που χρηματοδοτήθηκε από το πρόγραμμα των Ομάδων Παραγωγών (Μέτρο 9) του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και στη συνέχεια στο τυποποιητήριο ελαιόλαδου, που περατώθηκε μέσω χρηματοδότησης του προγράμματος Leader του ΥΠ.Α.Α.Τ.  Στη συνάντηση τονίστηκαν οι προοπτικές ανάδειξης των ποιοτικών αγροτικών προϊόντων που παράγονται στην περιοχή και στο νησί μας καθώς και τα σημαντικότερα πρόβλημα που αντιμετωπίζει η κτηνοτροφίας της περιοχής, αλλά και γενικότερα του νησιού, που σχετίζονται με την έλλειψη  εργατικού δυναμικού, την αύξηση του κόστους των ζωοτροφών κ.α. Συμφώνησαν στο ρόλο που μπορεί να διαδραματίσουν οι συνεταιρισμοί μαζί με την Περιφέρεια στην αντιμετώπιση της έλλειψης εργατικού δυναμικού στην κτηνοτροφία και στην ελαιοκομία. 

Η περιοδεία του Αντιπροέδρου της Βουλής ολοκληρώθηκε με την επίσκεψη του στο χωριό της Κλειούς έχοντας την ευκαιρία να συναντηθεί με τον πρόεδρο του Αγροτικού Συνεταιρισμού κ. Νίκο Βασίβαγλη, τα μέλη του ΔΣ, καθώς και την διαχειρίστρια του συνεταιρισμού κα. Νατάσα Βαξαβανέλλη. Στη συνάντηση ο κ. Αθανασίου τους παρείχε τις απαραίτητες διευκρινήσεις για τις αποζημιώσεις του συνεταιρισμού που σχετίζονταν με τις ζημιές που προκάλεσε η θεομηνία τον Μάιο του 2020. Τόσο ο πρόεδρος όσο και τα μέλη του αγροτικού συνεταιρισμού αναγνώρισαν την καθοριστική συμβολή του κ. Αθανασίου στην αποκατάσταση των σοβαρών ζημιών των εγκαταστάσεων των αποθηκών του συνεταιρισμού, που χρηματοδοτείται από το Υπ. Εσωτερικών. 

Η γόνιμη ενημέρωση του αγροτικού χώρου συνοδεύτηκε από την δέσμευση του Αντιπροέδρου της Βουλής  για προώθηση των ζητημάτων του προς τα αρμόδια Υπουργεία ενόψει της ΔΕΘ.  Η αντιμετώπιση των θεμάτων που σχετίζονται με τον κτηνοτροφικό και γεωργικό χώρο του νησιού βρίσκει άλλη μια φορά αρωγό και το ΓΕΩΤΕΕ ως θεσμοθετημένο συμβουλευτικό όργανο της πολιτείας, έτσι ώστε να εξευρεθούν οι βέλτιστες λύσεις το συντομότερο δυνατό.