Πρόσκληση από τον πολιτιστικός σύλλογος της Άντισσας Τέρπανδρος στην Γιορτή Τραχανά


Ο πολιτιστικός σύλλογος της Άντισσας Τέρπανδρος, σας προσκαλεί στην Γιορτή Τραχανά που διοργανώνει την Κυριακή 31 Ιουλίου στην πλατεία της Άντισσας.

Η Άντισσα είναι χωριό με έντονη κτηνοτροφική δραστηριότητα. Η πρώτης ποιότητας πρόβειο γάλα που παράγει η  περιοχή σε συνδυασμό με την εμπειρία και την τέχνη των παλιών “τραχανοποιών” του χωριού έχουν ως αποτέλεσμα έναν εξαιρετικής γεύσης παραδοσιακό Λεσβιακό τραχανά.

Η εκδήλωση θα ξεκινήσει από της 3 το μεσημέρι με  επίδειξη όλης της παραδοσιακής διαδικασίας της  κατασκευής τραχανά. Κατά την διάρκεια της γιορτής ο επισκέπτης θα χει την δυνατότητα να ξεναγηθεί στο λαογραφικό μουσείο του Συλλόγου Τέρπανδρος και να μάθει για τον λαϊκό πολιτισμό και την κληρονομία της Λέσβου. Παράλληλα από της 20:00 το απόγευμα θα υπάρχει ανοιχτή έκθεση έργων καλλιτεχνών του χωριού μας στην κοινοτική αίθουσα.

Ακόμα, την ίδια ώρα, γνωστές επιχειρήσεις στον χορό του τροφίμου και ποτού,  θα παρουσιάσουν τα προϊόντα τους σε μια έκθεση όπου ο επισκέπτης θα μπορέσει να κάνει ένα γευστικό σεργιάνι σε όλο το νησί της Λέσβου δοκιμάζοντας αμιγώς λεσβιακά προϊόντα.

Ονομαστικά οι επιχειρήσεις που θα συμμετάσχουν:

-ΣΕΛΑΧΑΣ ΑΒΕΕ -ΑΛΛΑΝΤΙΚΑ

-SIGRI OLIVI MILL- ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ

-Ε. ΘΥΜΕΛΗΣ ΑΒΕΕ-ΤΥΡΟΚΟΜΙΚΑ

-ΠΟΤΟΠΟΙΙΑ ΣΠΕΝΤΖΑ- ΟΥΖΟ

-Α. ΓΕΩΡΓΊΟΥ- ΤΟ ΜΕΛΙ ΣΤΟ ΑΠΟΛΙΘΩΜΕΝΟ ΔΑΣΟΣ

-Art-οποιείον ΣΙΓΡΙ- ΓΛΥΚΑ

-Sigri Brewery-ΜΠΥΡΑ

Στις 21:00 θα γίνει αναβίωση του παραδοσιακού εθίμου του Άξτου, όπου οι ..τολμηροί, θα μπορούν να περάσουν πάνω από την φωτιά προκειμένου να αποχαιρετίσουν τον αλωνιστή Ιούλιο.

 Στις 21:30 θα ξεκινήσει γλέντι με ζωντανή μουσική και παραδοσιακούς Λεσβιακούς σκοπούς

Θα υπάρχει πλούσιο λαχειοφόρος αγορά και δωρεάν διανομή παραδοσιακού ζεστού τραχανά.

Όλοι οι δρόμοι οδηγούν στην πλατεία της Άντισσας …ακολουθώντας τα βήματα της παράδοσης...

Καλό αντάμωμα κάτω από τα πλατάνια!