Η σκοπιά: "Πυραμίδα πολιτικής εξουσίας"



Η στήλη του LesvosPost η «ΣΚΟΠΙΑ» με την επιμέλεια του Παναγιώτη Λυμπου

"Πυραμίδα πολιτικής εξουσίας"

Ο πολιτικός πυρετός σε όλα τα κομματικά επιτελεία έχει ανέβει τον τελευταίο καιρό αναμένοντας πότε θα ανακοινωθεί η πιθανή ημερομηνία των εκλογών. Όμως αν και είναι "κοινό μυστικό" ότι οι εθνικές εκλογές πλησιάζουν, κανένας πολιτικός αρχηγός δεν δίνει σαφείς απαντήσεις, για ποιο λόγο επιθυμεί πραγματικά την εξουσία, τί είδους αλλαγές θα θελήσει να πράξει προς όφελος των πολιτών, αλλά και πόσο είναι διατεθειμένος να υπερασπιστεί το συμφέρον της χώρας έναντι των ξένων συμφερόντων.

Όλοι οι αρχηγοί των κομμάτων βγαίνουν στην πολιτική σκηνή με πλούσιες προεκλογικές δεσμεύσεις, τις οποίες ποτέ δεν τηρούν ή υλοποιούν μόνο ελάχιστες "για τα μάτια των ψηφοφόρων".

Από την άλλη ως μόνιμο θύμα ο πολίτης που ψηφίζει με την ελπίδα της πολυπόθητης αλλαγής, ξεχνώντας όμως, πως τα ίδια πολιτικά πρόσωπα εναλάσσονται στην εξουσία τακτοποιώντας πρωτίστως τα δικά τους συμφέροντα, ενώ το όφελος για τον πολίτη είναι πάντα στο μηδέν. Κι αυτό συμβαίνει, γιατί ι κάθε πολίτης ψηφίζει δίχως πολιτική σκέψη αλλά με πολιτική αμνησία και ευκολοπιστία βλέποντας μόνο προεκλογικές υποσχέσεις. Για τον κάθε ψηφοφόρο γνώμονας ψήφου θα πρέπει να είναι η ανάγκη για βελτίωση της ποιότητας ζωής, κάτι που οι εκάστοτε κυβερνώντες προσπερνούν χωρίς να δίνουν σημασία.

Κι αυτό αλλάζει με τη μείωση της ανεργίας, τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, τη δημιουργία καινοτόμων επιχειρήσεων, τη θέσπιση φορολογικών ελαφρύνσεων, έτσι ώστε να γίνει η Ελλάδα ελκυστική προς ξένους επενδυτές, την ανάπτυξη και ανάδειξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας ακόμα και σε επίπεδο οικιακής χρήσης, τη δημιουργία λιμένων στην επικρατεία για τη διευκόλυνση των θαλάσσιων μεταφορών και τη σύνδεση με διεθνή λιμάνια ανά την Ευρώπη, την Ασία και την Αμερική. Με σοβαρή προσπάθεια μπορούμε να επιτύχουμε πολλά, ιδίως όταν πάψουμε να βλέπουμε τα προσωπικά συμφέροντα και κοιτάξουμε να φτιάξουμε ένα κράτος, που θα προσφέρει και θα αναπτύσσεται κάθε μέρα επιτυγχάνοντας στόχους στρατηγικούς.

Ας αναλογιστούν λοιπόν οι πολιτικοί της προεκλογικής φιέστας και των ανεδαφικών υποσχέσεων τί μπορούν να προσφέρουν σε αυτό τον λαό, που για πάνω από μια 10ετία υποφέρει όντας παγιδευμένος μέσα στην οικονομική κρίση, την ανεργία, την ακρίβεια, την αβεβαιότητα για το μέλλον και την απογοήτευση. Η μόνη σιγουριά που απέκτησε η Ελλάδα όλα αυτά τα χρόνια, είναι πως δεν φαίνεται για την ώρα να υπάρχει αντίστροφη του αρνητικόυ κλίματος και θα επαναφέρει την αισιοδοξία και την πολιτική σταθερότητα στο λαό. Αντιθέτως στο μυαλό σχεδόν κάθε πολιτικού υποψηφίου φαίνεται να είναι πολύ γλυκιά η καρέκλα της εξουσίας με μύρια σκάνδαλα για βγαίνουν στο φως . Αυτή είναι άλλωστε και η κορυφή της πολιτικής πυραμίδας.

Ο αληθινός άρχων ου πέφυκε το αυτώ συμφέρον σκοπείσθαι αλλά το τω αρχομένω.

– Ο αληθινός άρχοντας δεν πρέπει να κοιτάζει το δικό του συμφέρον αλλά των υπηκόων του.

Πλάτων, 427-347 π.Χ., Φιλόσοφος