Η 1η διαβούλευση για το ΣΒΑΚ του Δήμου μας


Η δημόσια διαβούλευση, που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη, 27/7/2022, μετά από πρόσκληση του Δημάρχου Μυτιλήνης, Στρατή Κύτελη, στην Αίθουσα Εκδηλώσεων του Επιμελητηρίου Λέσβου, με στόχο την εκπόνηση Σχεδίου Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας (ΣΒΑΚ) του Δήμου μας, είχε πάρα πολύ μεγάλη συμμετοχή αλλά και επιτυχία.


Συμμετείχαν εκτός από όλους σχεδόν τους αντιδημάρχους, η επικεφαλής της Δημοτικής Παράταξης «Με Πυξίδα τον Πολίτη», κα Χιωτέλλη Εριφύλη, αρκετοί Πρόεδροι Δημοτικών Κοινοτήτων, εκπρόσωποι από όλους τους τεχνικούς, εμπορικούς, οικονομικούς και κοινωνικούς φορείς του Δήμου μας και προπάντων πολλοί νέοι επιστήμονες.


Η χρηματοδοτούμενη από την Ε.Ε. μελέτη του Σχεδίου Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης (ΣΒΑΑ), θα αποτελέσει τη βάση και το σχέδιο για την επίτευξη, ώστε οι οικισμοί και κυρίως τα ημιαστικά και αστικά κέντρα του Δήμου μας, χρησιμοποιώντας τη σύγχρονη πολυτροπική μετακίνηση και προωθώντας το περπάτημα, το ποδήλατο και τη δημόσια συγκοινωνία, να καταστούν τόποι με υψηλό και ελκυστικό επίπεδο διαβίωσης και οικονομικής ανάπτυξης. Ταυτόχρονα, όμως, θα υπάρχει μέριμνα να προστατευθεί το περιβάλλον, να αναδειχθεί η πολιτιστική κληρονομιά, να ενισχυθεί η κοινωνική προστασία και να ενσωματωθούν απρόσκοπτα οι ευάλωτες κοινωνικές ομάδες.


Ο Αντιδήμαρχος Προγραμματισμού και Τεχνικών Υπηρεσιών, Στρατής Τζιμής, δήλωσε ότι «όλοι οι συμμετέχοντες σ’ αυτή τη διαβούλευση, αυτοδιοικητικοί και εκπρόσωποι φορέων, είμαστε αισιόδοξοι για το μέλλον αυτού τόπου, γιατί οι ουσιαστικές προτάσεις που τέθηκαν πραγματικά θα δώσουν ώθηση στη βιώσιμη ανάπτυξη, τις οποίες θα κατατεθούν και γραπτά μέχρι τέλους Αυγούστου. Περισσότερο έκαναν εντύπωση οι νεωτεριστικές αλλά και εφικτές προτάσεις που κατατέθηκαν από νέους επιστήμονες υψηλά καταρτισμένους, οι οποίοι λόγω οικονομικής κρίσης είχαν μετακομίσει στο εξωτερικό και, σήμερα, τους ξανακέρδισε ο τόπος μας. Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι το ΣΒΑΚ, που πρέπει να ολοκληρωθεί μέχρι τέλους του 2022, είναι η τελευταία ευκαιρία για να επανασχεδιάσουμε πάνω σε νέες βάσεις τη κινητικότητα στα χωριά και την πόλη μας και μάλιστα τη στιγμή που, τις επόμενες μέρες, έρχεται-ευτυχής συγκυρία- προς διαβούλευση από τον αρμόδιο αντιδήμαρχο Δόμησης, κ. Γ. Βατό, ο νέος Χωροταξικός και Γενικός Πολεοδομικός Σχεδιασμός (ΓΠΣ), με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης, που επανακαθορίζει νέες χρήσεις γης και λειτουργίες στην πόλη και τα χωριά μας».