Στη Μυτιλήνη η πλωτή έκθεση με θέμα «ΕΠΑΝΑCΥΣΤΑΣΗ '21»



Ο Δήμος Μυτιλήνης και η Αντιδημαρχία Πολιτισμού ανακοινώνουν ότι, σε συνεργασία με την Ιστορική και Εθνολογική Εταιρεία της Ελλάδος - Εθνικό Ιστορικό Μουσείο (ΙΕΕΕ/ΕΙΜ), το Κοινωφελές Ίδρυμα «Μαρία Τσάκος» - Διεθνές Κέντρο Ναυτικής Έρευνας και Παράδοσης και η Τράπεζα Πειραιώς, στο πλαίσιο των εορταστικών εκδηλώσεων για τα 200 χρόνια από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης, θα πραγματοποιήσουν στη Μυτιλήνη πλωτή έκθεση με θέμα «ΕΠΑΝΑCΥΣΤΑΣΗ '21: η πλωτή έκθεση».

Η Έκθεση περιλαμβάνεται στο πολύπλευρο επετειακό πρόγραμμα της ΙΕΕΕ/ΕΙΜ και θα λάβει χώρα στο ιστιοφόρο εκπαιδευτικό σκάφος «Μάνια» του Ναυτικού Λυκείου του Ιδρύματος «Μαρία Τσάκος» στην Προκυμαία Μυτιλήνης στις 30 Ιουνίου και 1η Ιουλίου, απέναντι από την πλατεία Σαπφούς. Σκοπός της Έκθεσης είναι να αναδείξει το ναυτικό Αγώνα του '21, τόσο με αυθεντικά κειμήλια από τις Συλλογές του Μουσείου (π.χ. ο σταυρός από το πλοίο του Μιαούλη που είχε μεταφερθεί στη Μυτιλήνη το Νοέμβριο και εκτέθηκε στη Δημοτική Πινακοθήκη, η αρπάγη από το πυρπολικό του Κανάρη, ναυτικά όπλα, φιλελληνικά αντικείμενα αφιερωμένα στο ναυτικό Αγώνα κ.ά.), όσο και με ψηφιακές εφαρμογές (ενδεικτικά αναφέρονται videos μικρής διάρκειας, ψηφιακές αναπαραστάσεις ναυμαχιών, ηχητικά αποσπάσματα από ιστορικές πηγές ή μουσικά κομμάτια, γραφιστικές αναπαραστάσεις, εκτυπώσεις κ.ά.).

Την Έκθεση, η οποία θα έχει ελεύθερη είσοδο στο κοινό, θα συνοδεύει, εκτός από Επιμελητές και Συντηρητές του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου, η καθηγήτρια του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Μαρία Ευθυμίου, η οποία θα πραγματοποιήσει ομιλία για την καθοριστική συμβολή του Ναυτικού στην αίσια έκβαση του Αγώνα της Εθνικής Παλιγγενεσίας. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης την Παρασκευή 1η Ιουλίου και ώρα 19:00.

Ο Δήμος Μυτιλήνης καλεί όλους τους πολίτες -και ιδίως τους νέους- να επισκεφθούν την Έκθεση και να ενημερωθούν για την Επανάσταση του ’21 μέσω των ψηφιακών εφαρμογών, αλλά και να θαυμάσουν τα ιστορικά κειμήλια της περιόδου αυτής.