Γιάννης Μπουρνούς: Χωρίς παιδοψυχίατρο το Κέντρο Ψυχικής Υγείας Παιδιού και Εφήβου του Βοστανείου


Ερώτηση προς τον Υπουργό Υγείας, Θ. Πλεύρη, κατέθεσε ο Βουλευτής Ν. Λέσβου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Γιάννης Μπουρνούς, σχετικά με τα σημαντικότατα προβλήματα που έχει προκαλέσει σε γονείς, παιδιά και εφήβους, η απουσία παιδοψυχιάτρου στο Κοινοτικό Κέντρο Ψυχικής Υγείας Παιδιού και Εφήβου του Γενικού Νοσοκομείου Μυτιλήνης.

 

Ο Γιάννης Μπουρνούς, γνωρίζοντας καλά τον κομβικής σημασίας ρόλο που διαδραματίζει η λειτουργία του Κέντρου για τους συμπολίτες μας που απευθύνονται σε αυτό για την αρωγή του σε θέματα παιδικής και εφηβικής ψυχοπαθολογίας, στηλιτεύει την έλλειψη έγκαιρου σχεδιασμού για την αναπλήρωσή της μοναδικής παιδοψυχιάτρου που υπηρετούσε στη δομή και που απουσιάζει δικαιολογημένα με άδεια εγκυμοσύνης.

 

Εν συνεχεία, ο Βουλευτής Λέσβου επισημαίνει στον κ. Πλεύρη ότι η απουσία παιδοψυχιατρού στη δημόσια δομή δεν επιτρέπει την έκδοση και την υπογραφή των σχετικών παραπεμπτικών προκειμένου να καλυφθεί μέρος του κόστους των συνεδριών με λογοθεραπευτές, εργοθεραπευτές και παιδοψυχολόγους από τον ΕΟΠΥΥ, με αποτέλεσμα πολλοί γονείς να ωθούνται σε αναγκαστική διακοπή των εξειδικευμένων και εξατομικευμένων θεραπευτικών συνεδριών των παιδιών τους εξαιτίας αντικειμενικής οικονομικής αδυναμίας.

 

Ο κ. Μπουρνούς καλεί τον Υπουργό Υγείας να ενεργήσει άμεσα για την αναπλήρωση της μοναδικής παιδοψυχιάτρου του Κέντρου για το χρονικό διάστημα της απουσίας της, να στελεχώσει επαρκώς με εξειδικευμένο προσωπικό το Κο.Κε.Ψ.Υ.Π.Ε και να προβεί στην πρόσληψη και δεύτερου παιδοψυχιάτρου για την αποφυγή παρόμοιων δυσλειτουργιών στο μέλλον.

 

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Ερώτησης.

 

Αθήνα, 26 Μαΐου 2022

 

 

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον κ. Υπουργό Υγείας

 

Θέμα: «Χωρίς παιδοψυχίατρο το Κοινοτικό Κέντρο Ψυχικής Υγείας Παιδιού και Εφήβου του Γενικού Νοσοκομείου Μυτιλήνης».

 

Το Κοινοτικό Κέντρο Ψυχικής Υγείας Παιδιού και Εφήβου (Κο.Κε.Ψ.Υ.Π.Ε.) στη Λέσβο, που αποτελεί αποκεντρωμένη μονάδα του Γενικού Νοσοκομείου Μυτιλήνης, έχει ως αποστολή την προαγωγή της ψυχικής υγείας των παιδιών, των εφήβων και των οικογενειών τους. Ο σκοπός του Κέντρου επιτυγχάνεται μέσω των προσφερόμενων υπηρεσιών αξιολόγησης και της εφαρμογής σύγχρονων μορφών εξατομικευμένης αντιμετώπισης προβλημάτων σε τομείς όπως αναπτυξιακές και ψυχοσυναισθηματικές διαταραχές, δυσκολίες προσαρμογής συμπεριφοράς, δυσχέρειες επικοινωνίας και λόγου, κινητικές δυσκολίες, δυσκολίες μάθησης και ένταξης στο σχολείο. Εκ των ως άνω, καθίσταται εύκολα αντιληπτός ο κομβικής σημασίας ρόλος που διαδραματίζει η λειτουργία του Κέντρου για την τοπική κοινωνία και συγκεκριμένα για τους συμπολίτες μας που απευθύνονται σε αυτό για την αρωγή του σε θέματα που άπτονται της παιδικής και εφηβικής ψυχοπαθολογίας.

Τον τελευταίο καιρό, όμως, η μοναδική παιδοψυχίατρος, που υπηρετεί στο Κο.Κε.Ψ.Υ.Π.Ε., απουσιάζει με άδεια εγκυμοσύνης ενώ η έλλειψη δεύτερου ιατρού της συγκεκριμένης ειδικότητας καθώς και η έλλειψη έγκαιρου σχεδιασμού για την αναπλήρωσή της, δημιουργεί τεράστια προβλήματα σε γονείς, παιδιά και εφήβους που εξυπηρετεί το Κέντρο. Δυστυχώς, παρατηρείται έντονα το φαινόμενο γονείς να ωθούνται σε αναγκαστική διακοπή των εξειδικευμένων και εξατομικευμένων θεραπευτικών συνεδριών των παιδιών τους εξαιτίας αντικειμενικής αδυναμίας κάλυψης του κόστους των συνεδριών με λογοθεραπευτές, εργοθεραπευτές και παιδοψυχολόγους. Επισημαίνεται ότι η απουσία παιδοψυχιατρού στη δημόσια δομή δεν επιτρέπει την έκδοση και την υπογραφή των σχετικών παραπεμπτικών προκειμένου να καλυφθεί μέρος του κόστους των συνεδριών από τον ΕΟΠΥΥ. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι το σχετικό κόστος δύναται να φτάσει τα 180 ευρώ τον μήνα ενώ η παραπομπή από παιδοψυχίατρο μπορεί να μειώσει την οικονομική δαπάνη των γονέων για λογοθεραπεία και εργοθεραπεία σε ένα ποσοστό από 60% έως και σχεδόν 100%.

 

Με βάση τα παραπάνω, ερωτάται ο κ. Υπουργός:

  1. Ποιος είναι ο σχεδιασμός του Υπουργείου για την επαρκή στελέχωση του Κοινοτικού Κέντρου Ψυχικής Υγείας Παιδιού και Εφήβου του Γενικού Νοσοκομείου Μυτιλήνης με εξειδικευμένο προσωπικό;
  2. Προτίθεται να προβεί στην άμεση πρόσληψη ενός ακόμη παιδοψυχιάτρου στην εν λόγω δομή;
  3. Σε ποιες άμεσες ενέργειες θα προβεί το Υπουργείο για την αναπλήρωση της μοναδικής παιδοψυχιάτρου του Κέντρου για το χρονικό διάστημα της απουσίας της;