Λιμενικοί ξεγέννησαν μετανάστρια στα Τοκμακια ανατολικά της Λέσβου


Επιχείρηση απεγκλωβισμού αλλοδαπών πραγματοποιήθηκε πρωινές ώρες χθες, στη θαλάσσια περιοχή νησίδας “ΜΠΑΡΜΠΑΛΙΑΣ” ανατολικά ν. Λέσβου υπό το συντονισμό του Κέντρου Επιχειρήσεων του Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής.

Ειδικότερα, κατόπιν αξιοποίησης πληροφοριών, δύο (02) περιπολικά σκάφη Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. εντόπισαν στην νησίδα “ΜΠΑΡΜΠΑΛΙΑΣ”, ημιβυθισμένη φουσκωτή λέμβο, πλησίον της ακτής, ενώ επί της νησίδας είχε αποβιβασθεί ικανός αριθμός αλλοδαπών.

Ἀμεσα ξεκίνησε επιχείρηση απεγκλωβισμού τους από τα στελέχη Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., με θετικά αποτελέσματα και επιβιβάστηκαν σε φουσκωτό περιπολικό σκάφος Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. και εν συνεχεία μετεπιβιβάστηκαν στο έτερο περιπολικό σκάφος Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ..

Συνολικά απεγκλωβίστηκαν με ασφάλεια τριάντα δύο αλλοδαποί (26 άνδρες, 05 γυναίκες και 01 νεογέννητο), οι οποίοι μεταφέρθηκαν στον λιμένα Μυτιλήνης. Ουδείς εκ των διασωθέντων δεν έφερε σωσίβιο.

Σημειώνεται ότι σε μία γυναίκα εκ των αλλοδαπών, η οποία ήταν σε ημιλιπόθυμη κατάσταση, μαζί με το νεογέννητο αγόρι της, το οποίο γεννήθηκε επί της νησίδας, παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες από τα στελέχη Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ.. Με την άφιξη τους στο λιμένα, μεταφέρθηκαν με ασθενοφόρο όχημα του ΕΚΑΒ στο “ΒΟΣΤΑΝΕΙΟ” Γενικό Νοσοκομείο Μυτιλήνης.

 

Δήλωση Υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννη Πλακιωτάκη

«Οι γυναίκες και οι άνδρες του Λιμενικού Σώματος καθημερινά επιβεβαιώνουν ότι στόχος τους δεν είναι μόνο να φυλάσσουν τα θαλάσσια σύνορα της Ελλάδος και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και να σώζουν ανθρώπινες ζωές.

Σήμερα διέσωσαν μια έγκυο γυναίκα και το νεογέννητο παιδί της, ένα αγόρι, την οποία εντόπισαν σε κρίσιμη κατάσταση σε βραχονησίδα ανατολικά της Λέσβου μαζί με άλλους 30 αλλοδαπούς.

Μητέρα και νεογέννητο μεταφέρθηκαν άμεσα στην Λέσβο και χαίρουν άκρας υγείας.

Αυτό είναι το μεγαλείο των στελεχών του Λιμενικού Σώματος.

Τους συγχαίρω και είμαι περήφανος για αυτούς».