Παρέμβαση του Επιμελητηρίου Λέσβου για την καθυστέρηση της έκδοσης οικοδομικών αδειών στην Λέσβο


Το Επιμελητήριο Λέσβου απέστειλε επιστολή

 

Το Επιμελητήριο Λέσβου απέστειλε επιστολή στον Υφυπουργό Χωροταξίας και Αστικού Περιβάλλοντος, του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Νικόλαο Ταγαρά, στον Γενικό Γραμματέα Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος, του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Ευθύμιο Μπακογιάννη και στην Γενική Γραμματέα Ανθρώπινου Δυναμικού Δημοσίου Τομέα, του Υπουργείου Εσωτερικών, κα. Βιβή Χαραλαμπογιάννη, καταδεικνύοντας τα προβλήματα που παρουσιάζονται από την καθυστέρηση έκδοσης οικοδομικών αδειών από τις Υπηρεσίες Δόμησης των δύο Δήμων του νησιού, λόγω της σημαντικής υποστελέχωσής τους, με αποτέλεσμα σοβαρές επιπτώσεις στην οικοδομική δραστηριότητα και την οικονομική ζωή του τόπου. Επισημαίνοντας παράλληλα τον κίνδυνο απένταξης επενδυτικών σχεδίων εξ αιτίας των καθυστερήσεων στην έκδοση αδειών, ζητά την άμεση στελέχωση των Υπηρεσιών Δόμησης.


Παρατίθεται η επιστολή:

 

«Αξιότιμη Κυρία,

Αξιότιμοι Κύριοι,

Το Επιμελητήριο Λέσβου ως θεσμικός εκφραστής της τοπικής επιχειρηματικότητας αλλά και θεσμοθετημένος σύμβουλος της Πολιτείας σε θέματα τοπικής ανάπτυξης πάντοτε παρεμβαίνει με σκοπό το όφελος της τοπικής οικονομίας.

Με την παρούσα επιστολή θα θέλαμε να καταδείξουμε το σοβαρότατο θέμα που έχει δημιουργηθεί στις Υπηρεσίες Δόμησης, τόσο του Δήμου Μυτιλήνης, όσο και του Δήμου Δυτικής Λέσβου, εξαιτίας της υποστελέχωσης τους, που ως αποτέλεσμα έχει μεγάλες καθυστερήσεις στην έκδοση οικοδομικών αδειών, ένα ζήτημα που αναδείχτηκε πρόσφατα και από το Περιφερειακό Τμήμα Β.Α. Αιγαίου του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος.

Μετά την διάσπαση του ενιαίου Δήμου Λέσβου, σε δύο Δήμους, (Δήμος Μυτιλήνης και Δήμος Δυτικής Λέσβου) και τη συνεπακόλουθη διάσπαση της Διεύθυνσης Δόμησης (Πολεοδομίας) αντίστοιχα σε δύο, λόγω σοβαρής υποστελέχωσής, παρατηρούνται μεγάλες καθυστερήσεις στην έκδοση ή αναθεώρηση οικοδομικών αδειών και στους δύο Δήμους, με αποτέλεσμα να πλήττεται άμεσα ο κατασκευαστικός κλάδος και η οικονομική ζωή του τόπου. Επιπροσθέτως, πολλές από τις εκκρεμούσες άδειες, αφορούν επενδύσεις ενταγμένες σε χρηματοδοτικά προγράμματα, και με τις καθυστερήσεις που παρατηρούνται υπάρχει μεγάλος κίνδυνος απένταξής τους και απώλειας της χρηματοδότησης των επενδυτικών σχεδίων. Μια επιπλέον δε επίπτωση των μεγάλων καθυστερήσεων στη διαδικασία έκδοσης των αδειών είναι ότι οι συνεχείς αυξήσεις στις τιμές όλων των οικοδομικών υλικών αυξάνουν σημαντικά το τελικό κόστος κατασκευής.

 

Αξιότιμη Κυρία,

Αξιότιμοι Κύριοι,

Είμαστε βέβαιοι για τη βούληση σας και παρακαλούμε για τις απαραίτητες ενέργειες από την πλευρά σας ώστε να υπάρξει άμεση στελέχωση των Υπηρεσιών Δόμησης του νησιού, καθώς η υποστελέχωση τους, δεν επηρεάζει μόνο την σημαντική για την τοπική οικονομία οικοδομική δραστηριότητα, αλλά και την αναπτυξιακή προοπτική του τόπου.»