"Σαρώνει" στο νέο ΕΣΠΑ το Βόρειο Αιγαίο με σφραγίδα Μουτζούρη


Αυξημένο κατά 40% σε σχέση με το προηγούμενο ΕΣΠΑ, για τα νησιά του Βορείου Αιγαίου,  είναι αυτό της νέας Προγραμματικής Περιόδου 2021-2027, με την Περιφέρεια να δίνει τα ρέστα της στο κομμάτι της Ανάπτυξης τα επόμενα χρόνια και να δείχνει να το κερδίζει τουλάχιστον ως προς την εκκίνηση του προγράμματος και της χρηματοδότησης. Με δεδομένο ότι την τελευταία τριετία, η απορροφητικότητα του προηγούμενου ΕΣΠΑ άγγιξε το απόλυτο, με την Περιφερειακή Αρχή Μουτζούρη να το  «τρέχει» και να το επιτυγχάνει, το νέο πρόγραμμα και η μεγάλη αύξηση του ποσού, ουσιαστικά είναι μια επιβράβευση και μια πρόκληση. Χτες στην Καλαμάτα, παρουσία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, δόθηκε και επίσημα η έναρξη του νέου ΕΣΠΑ, με τον Περιφερειάρχη Κώστα Μουτζούρη να δίνει το παρών, συνοδευόμενος από τον αρμόδιο Αντιπεριφερειάρχη Παναγιώτη Χριστόφα και τον Προιστάμενο της Διαχειριστικής Αρχής Γιώργο Πλακωτάρη. Στο περιθώριο των εργασιών, εκπρόσωποι άλλων Περιφερειών αλλά και στελέχη των αρμόδιων υπουργείων συνεχάρησαν τον Περιφερειάρχη και τους συνεργάτες του για την αποδοτικότητα τους ως προς την απορροφητικότητα των κονδυλίων. Αναλυτικότερα:

Ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Κωνσταντίνος Μουτζούρης, συμμετέχει ως επίσημος προσκεκλημένος στις εργασίες του Αναπτυξιακού Συνεδρίου για το νέο ΕΣΠΑ 2021-2027, που πραγματοποιήθηκε στην Καλαμάτα, παρουσία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, Υπουργών και Υπηρεσιακών παραγόντων.

Η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου έχοντας την τελευταία τριετία απορροφήσει το σύνολο των πόρων της προηγούμενης περιόδου, εξασφάλισε αυξημένους πόρους κατά 40%, ήτοι 394 εκ. ευρώ και το  5% του συνόλου του προγράμματος για το Βόρειο Αιγαίο , όταν ο πληθυσμός του είναι μόνο το 2% της χώρας.

Τον Περιφερειάρχη συνοδεύουν ο αρμόδιος  Αντιπεριφερειάρχης Παναγιώτης Χριστόφας και ο Προϊστάμενος της Διαχειριστικής Αρχής της Περιφέρειας Γιώργος Πλακωτάρης.