Με ιδιαίτερη λαμπρότητα εορτάστηκε η ανάμνηση του θαύματος της Πανώλης του πολιούχου της Μυτιλήνης Αγ. Θεοδώρου (PICS)


Πλήθος κόσμου και φέτος γιόρτασε την ανάμνηση του μεγάλου θαύματος του πολιούχου Μυτιλήνης Αγίου Θεοδώρου του Βυζαντίου.

Μέσα σε κλίμα ευλάβειας και κατάνυξης πραγματοποιήθηκε χτες το πρωί η λιτανεία του σκηνώματος του Αγίου Θεοδώρου του Βυζαντίου στην προκυμαία Μυτιλήνης.

Φέτος ο κόσμος ήταν πολύς αλλά αυτό που ήταν εντυπωσιακό ήταν η πνευματική συμμετοχή του κόσμου στην γιορτή.

Κατά την παραμονή της εορτης τελέσθηκε Πανηγυρικός Aρχιερατικός Εσπερινός στό ὁποῖον χοροστάτησε ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Μυτιλήνης κ. Ιάκωβος με τη συμμετοχή πολλών ιερέων, τον οποίων προεξήρχε ὁ Πανοσιολογιότατος Πρωτοσύγκελος Αρχιμ. π. Ιάκωβος Καραμούζης, οποιος καί κήρυξε.

Ανήμερα τις Eορτης τελέσθηκε Θεία Λειτουργία από τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Μυτιλήνης και Μητροπολίτη Μυθημνης κκ Χρυσόστομο με τη συμμετοχή Πανοσιολογιοτάτων Αρχιμανδριτών, τον πρεσβυτέρων τοῦ Ναοῦ, άλλων πρεσβυτέρων και ενός διακόνου.

Στο εορτασμό παραβρέθηκαν εκπρόσωποι των αρχών της Λέσβου και των σωμάτων ασφαλείας.

Μετά το πέρας της θειας λειτουργιάς πραγματοποιήθηκε λιτανεία του λειψάνου του Αγίου Θεοδώρου από την Μητρόπολη Μυτιλήνης προς την προκυμαία όπου τελέστηκε τρισάγιο.

Στην κεφαλή την πομπής παιδιά από σχολεία της Λέσβου παρέλασαν με ένα κρίνο στο χέρι τους. Στην λιτανεία συμμετείχε και το χριστιανικό κέντρο νεότητας.

Ο πονεμένος κόσμος ήρθε και εναπόθεσε το πόνο του, τη αγωνία του, την αρρώστια του στον Προστάτη Άγιο μας που σαν φιλόστοργος  Πατέρας τρέχει και προτρέχει να ικανοποιήσει τις ανάγκες των παιδιών του .

Οι περισσότεροι Μυτιληνιοί έχουν εμπειρίες από τον Άγιο Θεόδωρο και δικαίως είναι Προστάτης της Πόλης της Μυτιλήνης αλλά και όλου του νησιού μαζί με τους άλλους ένδοξους Αγίους μας!!!


Μετά το πέρας του θρησκευτικού εορτασμού ο Αντιπεριφερειάρχης Ν. Λέσβου δήλωσε:

«Τιμούμε σήμερα εδώ, με τη δέουσα θρησκευτική ευλάβεια τον Πολιούχο της πόλης μας Άγιο Θεόδωρο , με τη συμμετοχή χιλιάδων προσκυνητών. Ως πιστοί καλούμαστε να μείνουμε «συνδεδεμένοι» με το «μεγάλο θησαυρό της πόλης και της Μητροπόλεως μας, τον Άγιο Θεόδωρο» αντλώντας δύναμη μέσα από την ισχύ της Χριστιανικής μας πίστεως. Μια τέτοια ημέρα πίστης και ελπίδας, οφείλουμε ως άνθρωποι και ως χριστιανοί να επαναβεβαιώσουμε την ομοψυχία , την κοινωνική συνοχή, την ενότητα, την αγάπη και προπάντων τη Δικαιοσύνη ως αρχές με τις οποίες γαλουχηθήκαμε και λειτουργούμε . Με τη σκέψη και το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον προσδοκώντας καλύτερες ημέρες  αλλά προπάντων με τη βοήθεια των Αγίων μας , έχουμε Χρέος όλοι μαζί  και ο καθένας  από τη θέση ευθύνης που κατέχει να καταφέρουμε να οδηγήσουμε τον τόπο μας  σε τροχιά ανάπτυξης και προόδου. Χρόνια πολλά στη νήσο Λέσβο , χρόνια πολλά σε όλους τους πιστούς και  προσκυνητές του Αγίου Θεοδώρου».