BREAKING: Μάσκες... τέλος! Από την 1η Ιουνίου δεν είναι υποχρεωτικές



Αίρεται η υποχρεωτικότητα της χρήσης μάσκας, μετά τους εξωτερικούς, και στους εσωτερικούς χώρους από την 1η Ιουνίου, ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης. .  

Από την 1η Ιουνίου μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου, αίρεται η υποχρεωτικότητα της μάσκας για την πλειονότητα των εσωτερικών χώρων (καταστήματα, σούπερ μάρκετ, χώροι διασκέδασης κλπ.). Ωστόσο, η ισχυρή σύσταση για τη χρήση της παραμένει, όπου παρατηρείται συνωστισμός.

Η εισήγηση της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων έγινε δεκτή από την κυβέρνηση. Ως εκ τούτου από την 1η Ιουνίου και μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου, αίρεται η υποχρεωτικότητα της μάσκας για την πλειονότητα των εσωτερικών χώρων (καταστήματα, σούπερ μάρκετ, χώροι διασκέδασης κλπ.). Η άρση της υποχρεωτικότητας ισχύει και για τους εργαζόμενους στους χώρους αυτούς.

Αυτό σημαίνει ότι δεν θα επιβάλλεται το διοικητικό πρόστιμο, διευκρίνισε ο υπουργός Υγείας.

Ωστόσο, η ισχυρή σύσταση για τη χρήση μάσκας παραμένει, όπου παρατηρείται συνωστισμός και για όλους τους κλειστούς χώρους, στα άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες.


Υποχρεωτική θα είναι η χρήση της σε όλες τις μονάδες υγείας και φροντίδας ηλικιωμένων, όπως και στα αστικά Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Για αεροπλάνα, ΚΤΕΛ, τρένα και μέσα μεταφοράς με αριθμημένες θέσεις, οι μάσκες δεν θα είναι υποχρεωτικές για τους επιβάτες.

Ο κ. Πλεύρης είπε ότι για τα πλοία, καθώς και τις εκπαιδευτικές μονάδες, αναμένεται εισήγηση της Επιτροπής, στην επόμενη συνεδρίασή της.

Σε κάθε περίπτωση, τόσο η χρήση της μάσκας όσο και μία σειρά από μέτρα που αυτή τη στιγμή είναι σε αναστολή, όπως τα πιστοποιητικά εμβολιασμού, θα επανεξεταστούν το φθινόπωρο, με βάση την επιδημιολογική κατάσταση της χώρας εκείνη τη στιγμή.

Αναλυτικά, η δήλωση του υπουργού Υγείας: «Καλησπέρα σας, με βάση την επιδημιολογική εικόνα της χώρας και την ύφεση της πανδημίας και κατόπιν εισήγησης της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων αποφασίζουμε ότι από 1/6/2022 έως και 15/09/2022 αναστέλλεται η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε όλους τους χώρους εσωτερικούς και εξωτερικούς.


Συμπεριλαμβάνονται σε αυτούς τα αεροπλάνα και οι υπεραστικές συγκοινωνίες που υπάρχει αριθμημένη θέση όπως είναι τα τρένα και τα ΚΤΕΛ.


Η άρση της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας αφορά και στους εργαζομένους σε όλους αυτούς τους χώρους. Η υποχρεωτικότητα παραμένει στα νοσοκομεία, στις μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και σε συναφείς δομές καθώς επίσης και στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς αστικού τύπου, όπως τα λεωφορεία, ο ηλεκτρικός, το μετρό, το τρόλεϊ και το τραμ.

Για τις εκπαιδευτικές δομές και τις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες, θα υπάρξει νεότερη εισήγηση της επιτροπής σε συνεδρίαση που θα γίνει την επόμενη εβδομάδα.


Η άρση της υποχρεωτικής χρήσης της μάσκας σημαίνει ότι δεν θα επιβάλλεται το διοικητικό πρόστιμο, ωστόσο παραμένει η προτροπή και η σύσταση ότι θα πρέπει να χρησιμοποιείται η μάσκα σε όλους αυτούς τους χώρους και ιδίως από τον πληθυσμό ο οποίος ανήκει στις ευάλωτες ομάδες. Σας ευχαριστώ πολύ».