Η ενημέρωση από το Υπ. Ναυτιλίας για το Νήσος Σάμος που «κόλλησε» στο λιμάνι της Χίου- Απόπλευσε για Μυτιλήνη λέει το Λ.Σ ενώ είναι ακόμα δεμένο στην Χιο

ΦΩΤΟ politischios.gr

Μετά από 17+ ώρες το λιμενικό αποφάσισε να εκδώσει ανακοίνωση για την απίστευτη ταλαιπωρία επιβατών που εφίστανται από το πρωί στην Χίο.

 

Αναλυτικά  η ανακοίνωση:

Aδυναμία Προσέγγισης ΕΓ-ΟΓ πλοίου στη Χίο

Ενημερώθηκε, πρωινές ώρες σήμερα η Λιμενική Αρχή Χίου, για την αδυναμία πρόσδεσης του Ε/Γ-Ο/Γ ''Ν. ΣΑΜΟΣ'' Ν.Π. 12396 στον βόρειο προβλήτα λιμένα ν. Χίου λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών. Εν συνεχεία, πλοίαρχος εν λόγω πλοίου, αιτήθηκε συνδρομή ρυμουλκού για ασφαλή πρόσδεση.

Άμεσα στο σημείο απέπλευσαν Ρ/Κ “ΜΙΧΑΛΗΣ Σ” Ν.Χ. 259, Λ/Ζ “ΝΙΚΟΛΑΟΣ Λ” Ν.Χ. 296 και Λ/Ζ “ΙΣΙΔΩΡΟΣ Σ” Ν.Χ. 248, προς παροχή συνδρομής. Στη συνέχεια, αφού διαπιστώθηκε από τον πλοίαρχο του “Ν.ΣΑΜΟΣ” ότι δεν υπάρχει διαρροή ή εισροή υδάτων αλλά ούτε και μηχανική βλάβη, το πλοίο ξεκίνησε εκ νέου διαδικασία πρόσδεσης στη δυτική πλευρά του λιμένα, με τη βοήθεια του ρυμουλκού, και των λαντζών. Από τη προσπάθεια πρόσδεσης προκλήθηκε ελαφρά επακούμβηση στο κρηπίδωμα, ανεπαίσθητα.

Εν συνεχεία, παρουσία Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και του ΕΚΑΒ, πραγματοποιήθηκε η ασφαλής αποβίβαση των επιβατών που είχαν προορισμό τη Χίο. Εν τέλει, το πλοίο προσέδεσε στο βόρειο προβλήτα, από όπου και ξεκίνησε η διαδικασία εκφόρτωσης των οχημάτων.

Ειδικότερα, το πλοίο εκτελούσε προγραμματισμένο δρομολόγιο από Πειραιά - Ψαρά - Χίο – Μυτιλήνη, μεταφέροντας τριακόσιους τριάντα δύο (332) επιβάτες, ογδόντα τρία (83) Ι.Χ. , εκατόν τέσσερα (104) φορτηγά, δέκα οκτώ (18) δίκυκλα και ογδόντα έξι (86) άτομα πλήρωμα. 

Από το περιστατικό, δεν προκλήθηκε τραυματισμός και δεν παρατηρήθηκε θαλάσσια ρύπανση.

Από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Χίου, απαγορεύτηκε αρχικά ο απόπλους του πλοίου, αλλά μετά από προσκόμιση βεβαιωτικού αξιοπλοΐας από τον παρακολουθούντα το πλοίο νηογνώμονα, το ''Ν. ΣΑΜΟΣ'' απέπλευσε για λιμένα Μυτιλήνης μετά επιβατών και οχημάτων.

Προανάκριση διενεργείται από την οικεία Λιμενική Αρχή.