Τι απάντησε ο Γιάννης Πλακιωτακης στον Γιάννη Μπουρνου για την ακτοπλοϊκή σύνδεση Θεσσαλονίκης -Μυτιλήνης–Σμύρνης


Ανακοίνωση από τον Βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννη Μπουρνου

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Στις αρχές Απριλίου καταθέσαμε ερώτηση προς τον Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, κ. Πλακιωτάκη, σχετικά με την προσθήκη της Λέσβου, ως ενδιάμεσου σταθμού, στην επικείμενη ακτοπλοϊκή σύνδεση Θεσσαλονίκης – Σμύρνης.

Αφορμή για την κοινοβουλευτική μας παρέμβαση ήταν η αδικαιολόγητη απουσία της Λέσβου από τον σχεδιασμό του εν λόγω δρομολογίου, σύμφωνα με την προαναγγελία έναρξής του – τον προσεχή Ιούνιο - από τον Υφυπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, κ. Κατσαφάδο, σε τοπικό τηλεοπτικό μέσο της Θεσσαλονίκης στα τέλη Μαρτίου.

Με δεδομένη τη σθεναρή στήριξη της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ στο αίτημα ακτοπλοϊκής σύνδεσης των λιμένων Θεσσαλονίκης – Μυτιλήνης – Σμύρνης στο παρελθόν, που δεν πραγματοποιήθηκε εξαιτίας της ρευστής, τότε, πολιτικής κατάστασης στη γειτονική χώρα, απευθυνθήκαμε, ως οφείλαμε, στον αρμόδιο Υπουργό επισημαίνοντας την παράλειψη και τον κομβικό ρόλο που διαδραματίζει για την οικονομία και τις επιχειρήσεις των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου ο εισερχόμενος τουρισμός από την Τουρκία.

Δυστυχώς, όμως, η κυβέρνηση, δια του κ. Πλακιωτάκη, δηλώνει, ως συνήθως, αναρμόδια για την ικανοποίηση του πάγιου αιτήματος για την ακτοπλοϊκή σύνδεση του νησιού με τη Σμύρνη, εντείνοντας τον αποκλεισμό της Λέσβου από κάθε δυνατότητα οικονομικής ανάκαμψης και τουριστικής ανάπτυξης εν όψει θερινής περιόδου.

Στην απάντησή του, ο αρμόδιος Υπουργός, αφού επαναλαμβάνει απλώς ότι το δρομολόγιο Μυτιλήνη – Θεσσαλονίκη σταματά τη θερινή περίοδο, δηλώνει αναρμόδιος και δείχνει την έλλειψη πολιτικής βούλησής του για στήριξη του αιτήματός μας – που είναι και αίτημα όλου του κόσμου που επιχειρεί στον τουρισμό, την εστίαση και άλλους συναφείς τομείς στη Λέσβο - «συμβουλεύοντάς» μας να… πείσουμε την πλοιοκτήτρια εταιρία, να εξετάσει το ενδεχόμενο συμπερίληψης της Λέσβου στο δρομολόγιο Σμύρνη - Θεσσαλονίκη.

Δεδομένης λοιπόν της πολιτικής απροθυμίας του αρμόδιου Υπουργείου να βοηθήσει στην προσπάθειά μας, καλούμε όλους τους τοπικούς φορείς (Περιφέρεια, Δήμους Μυτιλήνης και Δυτικής Λέσβου, Επιμελητήριο, Εμπορικούς Συλλόγους Μυτιλήνης & Καλλονής, Ένωση Τουριστικών Πρακτόρων Λέσβου, Ένωση Ξενοδόχων, φορείς τουρισμού κ.α.) να παρέμβουμε από κοινού προς την πλοιοκτήτρια εταιρία, ώστε να εξετάσει σοβαρά την προσθήκη του νησιού μας στο δρομολόγιο Σμύρνη-Θεσσαλονίκη.

Στους αδιάφορους κυβερνώντες, που απαξιούν να συμβάλουν στην προσπάθεια  τουριστικής ανάπτυξης του τόπου μας, υπενθυμίζουμε ότι η ώρα που οι τοπικές κοινωνίες του Βόρειου Αιγαίου θα «κάνουν ταμείο» πλησιάζει και τότε θα τους «ανταμείψουν» όπως τους ταιριάζει.

 

Ακολουθεί το κείμενο της απάντησης του Υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής.

ΘΕΜΑ: «Απάντηση της υπ' αριθ. πρωτ. 4326/01-04-2022 Ερώτησης του Βουλευτή κ. Ι. Μπουρνού».

Επί των διαλαμβανομένων στην εν θέματι Ερώτηση γνωρίζεται ότι το ισχύον θεσμικό πλαίσιο που διέπει τις θαλάσσιες ενδομεταφορές στη χώρα μας καθορίζεται από τον Κανονισμό (ΕΟΚ) 3577/92 και τον v. 2932/2001 (Α΄ 145). Το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής στο πλαίσιο αυτό προβαίνει στην αξιολόγηση των αιτημάτων των πλοιοκτητριών εταιρειών με σκοπό την απρόσκοπτη εξυπηρέτηση των νησιών και την εξασφάλιση επαρκούς ακτοπλοϊκής σύνδεσης προς εξυπηρέτηση των μόνιμων κατοίκων και της διασφάλισης της επάρκειας αγαθών προκειμένου οι πολίτες να καλύπτουν τις ανάγκες τους μέσω επαρκούς και ασφαλούς μετακίνησης.

Το εθνικό ακτοπλοϊκό τμήμα από Θεσσαλονίκη προς Μυτιλήνη, κατά την τρέχουσα δρομολογιακή περίοδο εξυπηρετείται μέσω σύμβασης ανάθεσης δημόσιας υπηρεσίας, με το επιβατηγό-οχηματαγωγό (Ε/Γ-Ο/Γ) «ΜΠΛΟΥ ΣΤΑΡ ΜΥΚΟΝΟΣ» Ν.Π. 10882, για τη δρομολογιακή γραμμή α) Καβάλα-Λήμνος-Μυτιλήνη-Χίος-Βαθύ Σάμου και επιστροφή, με την εκτέλεση ενός (1) δρομολογίου την εβδομάδα κατά τη θερινή περίοδο και β) Θεσσαλονίκη-Λήμνος-Μυτιλήνη-Χίος[1]Βαθύ Σάμου και επιστροφή, με την εκτέλεση ενός (1) δρομολογίου την εβδομάδα καθ’ όλη τη δρομολογιακή περίοδο πλην της περιόδου που εκτελείται το θερινό δρομολόγιο.

Πέραν τούτου, το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής παραδοσιακά ενθαρρύνει τις διεθνείς θαλάσσιες συνδέσεις με όμορες χώρες, στη βάση συγκεκριμένου επιχειρηματικού ενδιαφέροντος, με στόχο τη διευκόλυνση του διμερούς εμπορίου, την ανάπτυξη των παράκτιων περιοχών της χώρας μας και του τουρισμού. Η επικράτηση συνθηκών ελεύθερου και θεμιτού ανταγωνισμού αποτελούν διαχρονικά βασικές επιλογές της ελληνικής ναυτιλιακής πολιτικής, που υπαγορεύονται από τη διεθνή δραστηριοποίηση της ελληνικής ναυτιλίας. Τούτο επιτυγχάνεται σε διμερές επίπεδο δια των Διμερών Ναυτιλιακών Συμφωνιών που συνάπτει η χώρα μας με τρίτες χώρες.

Στη βάση των ανωτέρω θεωρήσεων καθώς και της Συμφωνίας για τις θαλάσσιες μεταφορές μεταξύ της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Δημοκρατίας της Τουρκίας, η οποία κυρώθηκε από τη χώρα μας με τον ν. 2900/2001 (Α’ 75), αντιμετωπίζεται θετικά και η πρόθεση εγκαθίδρυσης διεθνούς θαλάσσιας γραμμής Θεσσαλονίκης - Σμύρνης, η οποία ως διεθνής γραμμή δεν υπόκειται σε υποχρεώσεις δημόσιας υπηρεσίας αλλά σε αμιγώς ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, τόσο ως προς το χρόνο της σύνδεσης όσο και ως προς τους αφετήριους και τερματικούς λιμένες (ελληνικό και αλλοδαπό).

Ως προς την προσθήκη της νήσου Λέσβου ως ενδιάμεσου λιμένα στο σχεδιασμό της διεθνούς θαλάσσιας γραμμής Θεσσαλονίκης – Σμύρνης, σημειώνεται ότι υπό το πρίσμα των θαλασσίων ενδομεταφορών δυνάμει του ν. 2932/2001, βάσει επιχειρηματικής πρωτοβουλίας δύναται να δρομολογηθεί πλοίο στο εθνικό ακτοπλοϊκό τμήμα του παραπάνω σχεδιασμού.