κ Σπιλανη.. βαριέμαι….


Του Στεφάνου Γεώργιου (Δ/ντης LesvosPost)

 

Είναι προφανές πλέον ότι όσο πλησιάζουμε προς τις εκλογές, Εθνικές ή Αυτοδιοικητικές η πόλωση θα είναι ολοένα και μεγαλύτερη και οι «υποψήφιοι» θα προσπαθούν με κάθε τρόπο να αναδείξουν πρώτα τα δικά τους προσόντα και να καταθέσουν το δικό τους όραμα και δεύτερον να αναδείξουν τις αδυναμίες των συνυποψηφίων τους και τα λάθη αυτών.

Μέσα σε όλο αυτό το «παιχνίδι» θα υπάρχουν φυσικά και παραφωνίες, υπερβολές, αθέμιτα μέσα καθώς η πολιτική δεν είναι και αγγελικά πλασμένη για όλους. Αφορμή για το σημερινό μου άρθρο οι εδώ και καιρό ανακοινώσεις του επικεφαλή της παράταξης του ΣΥΡΙΖΑ στο Περιφερειακό Συμβούλιο Γιάννη Σπιλάνη, ο οποίος συνεχίζει στην ίδια τακτική στο ίδιο μοτίβο όλα αυτά τα χρόνια που ασκεί αντιπολίτευση στο Περιφερειακό Συμβούλιο. Μακροσκελής ανακοινώσεις οι οποίες θυμίζουν εκθέσεις ιδεών, υπερβολές στα όρια του ψέματος πολλές φορές και αντιπολίτευση παλαιάς κοπής την οποία οι σύγχρονοι πολίτες έχουν απορρίψει και οι παλιότεροι έχουν βαρεθεί…

Το κακό για εκείνον είναι βέβαια ότι ουδείς από όλους όσους ασκεί την κριτική αυτή δεν ασχολείται και δεν απαντά, με ελάχιστες εξαιρέσεις. Και η Καλογήρου παλιότερα και ο Μουτζούρης σήμερα δεν έμπαιναν και δεν μπαίνουν στην διαδικασία να απαντήσουν στον κ. Σπιλάνη. Και οι λόγοι είναι προφανείς. Και δεν έχουν να κάνουν με το αν έχει δίκιο ο κ. Σπιλάνης ή όχι.

Σε κάποια προφανώς και έχει. Το θέμα όμως είναι ότι η κριτική που ασκείται έχει χάσει τον ρόλο για τον οποίον ασκείται. Ο κ. Σπιλάνης εμφανίζεται να έχει εμμονή όχι με τα πρόσωπα αλλά με την εξουσία. Θεωρεί ότι κανείς δεν κάνει σωστά τίποτα και ο μόνος που μπορεί να μας σώσει είναι ο ίδιος. Τουλάχιστον αυτό καταλαβαίνει κανείς, αν αντέξει και διαβάζει όλα όσα κάθε φορά αναφέρει στις ανακοινώσεις του. Στην τελευταία του ανακοίνωση ο κ. Σπιλάνης καταφέρεται εναντίον του Περιφερειάρχη και της συζύγου της βάζοντας και εκείνη στο κάδρο του αντιπολιτευτικού του οίστρου. Δεν μπορεί να χτυπήσει τον γάιδαρο και χτυπάς το σαμάρι με λίγα λόγια. Αν λοιπόν αυτό είναι το μείζον θέμα που έχει να προσάψει στον Μουτζούρη είναι ότι η σύζυγος του λόγω των γνωριμιών και των δημοσίως σχέσεων που έχει με επώνυμους τους φέρνει στα νησιά και μας προβάλλουν ως τουριστικός προορισμός τότε θα πρέπει να είναι ευτυχής ο Περιφερειάρχης για την «κατηγορία» αυτή. Τι κρίμα που δεν έχει σκάνδαλα, δικαστήρια και όλα όσα θα ήθελε ο κ. Σπιλάνης για να τον κατηγορεί. Πάμε τώρα να δούμε εκτός της συζύγου τι άλλο προσάπτει στον Μουτζούρη ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ στο Περιφερειακό Συμβούλιο. Συμβάσεις σε προσωπικούς φίλους ως συνεργάτες αντιπεριφερειαρχών που κάθε άλλο παρά με το αντικείμενο τους ασχολούνται αναφέρει χαρακτηριστικά.

Ο κάθε αντιπεριφερειάρχης και ο ίδιος ο Περιφερειάρχης έχει το δικαίωμα να προσλάβει δικούς του ανθρώπους, συνεργάτες της εμπιστοσύνης του και αυτούς που θεωρούν οι ίδιοι ικανούς και άξιους. Έτσι κάνουν όλα αυτά τα χρόνια ακόμη και στον ΣΥΡΙΖΑ, οι εκλεγμένοι.

Και αν ανατρέξει ο κ. Σπιλάνης στους μετακλητούς και στους συνεργάτες που είχε το κόμμα του όταν ήταν στην εξουσία (Καρανίκες και σία) θα καταλάβει τι εννοώ. Αν και ξέρει. Βέβαια το γεγονός ότι θυμήθηκε ξανά να επαναφέρει θέμα συνεργατών, πλησιάζοντας τρία χρόνια θητείας της Περιφερειακής Αρχής είναι ένα θέμα. Δεν έχει μάλλον νέα «σκάνδαλα» και αναμοχλεύει τα παλιά που εκείνος θεωρεί ότι μπορούν να «προκαλέσουν» τον κόσμο. Μάταια…

Και βέβαια να θυμίσουμε στον κ. Σπιλάνη, πως πέραν όλων των άλλων και αυτοί οι άνθρωποι τους οποίους κατηγορεί ο ίδιος ότι εργάζονται απλά και μόνο για να προκαλέσει φθορά στον Περιφερειάρχη είναι εργαζόμενοι με οικογένειες και θα πρέπει να έχουν δουλειά, προφανώς την έχουν ανάγκη την δουλειά και δεν εργάζονται από χόμπι…

Συμβάσεις αξίας 60.000€ σε παιδιά συνεργατών του για ….. «αρχειοθέτηση αποθηκών και καταστροφή παλαιού αρχείου» αναφέρει στην ανακοίνωση του. Ξεχνά βέβαια να πει ότι αυτή του η αναφορά και η… καταγγελία, αφορούσε 4 εργαζόμενους με μπλοκάκι οι οποίοι εργάζονται για την Περιφέρεια και για τους οποίους λίγο πριν εκδοθεί η ανακοίνωση καταγγελία (την οποία είχε ξανά κάνει προ ημερών) είχε απαντήσει ο ίδιος ο Περιφερειάρχης εντός του Περιφερειακού Συμβουλίου, καταθέτοντας τις συμβάσεις, την εργασία που κάνουν οι άνθρωποι αυτοί και πόσα χρήματα παίρνουν.

Εκεί βέβαια ο κ. Σπιλάνης όπως μάθαμε δεν έβγαλε λέξη, αποδέχτηκε όλα όσα ειπώθηκαν, αλλά μετά από μία ώρα έσπευσε πάλι να επαναφέρει το θέμα. Η δουλειά μας να γίνεται… Βέβαια ξεχνά ο κ. Σπιλάνης ότι και οι 4 αυτοί εργαζόμενοι, επειδή έτυχε να είναι συνεργάτες του κ. Μουτζούρη, έχουν ανάγκη από εργασία, δουλεύουν πληρώνοντας ΦΠΑ, Εφορία, Ασφάλιση και εισπράττουν 700-800 ευρώ καθαρά όπως δείχνουν οι συμβάσεις τους. Μέγα σκάνδαλο ομολογουμένως αλλά για τον κ. Σπιλάνη αυτά δεν ενδιαφέρουν και πολλή.

Ο τίτλος μετρά και ο στόχος…

Χρηματοδότηση 45.000€ για ντοκιμαντέρ σε παραγωγό ελληνικού καναλιού που θα προβάλλεται σε αντιπαράθεση με άλλο για τις …..Σεϋχέλες του ίδιου παραγωγού, όλα σε μια αισθητική προηγούμενων δεκαετιών κατάλληλα μόνο για πρωϊνάδικα τονίζει στην συνέχεια. Προφανώς αναφέρεται στον κ. Δούση και στην εκπομπή Εικόνες η οποία θα προβάλλει Χίο Μυτιλήνη και Λήμνο.

Αν δεν κάνω λάθος η σύμβαση με τον κ. Δούση είναι 20.000 και όχι 45.000. Αναφέρει επίσης ο κ. Σπιλάνης για την συμμετοχή της Περιφέρειας στην παραγωγή Σμύρνη μου Αγαπημένη κτλ. Να θυμίσουμε ότι η Περιφέρεια το μόνο που έκανε ήταν να πληρώσει την μετακίνηση και την φιλοξενία ηθοποιών και παραγωγής, δίνοντας κάπου 70.000 ευρώ σε ξενοδοχεία και επιχειρήσεις της Λέσβου και της Χίου. Έδωσε χρήματα δηλαδή σε επιχειρήσεις των νησιών και όχι για αμοιβές ή κάτι άλλο. Αυτά τα λεφτά έπεσαν στην τοπική αγορά με λίγα λόγια και δεν πήγαν στην τσέπη της Ντενίση και των άλλων.

Δεν θα μπω καν στην διαδικασία να μιλήσω για προβολή και διαφήμιση των νησιών.

Αυτά είναι υποκειμενικά και όποιος θέλει να αντιλαμβάνεται. Ούτε θα μιλήσω για εκδηλώσεις που συμμετέχει ή πραγματοποιεί η Περιφέρεια φέρνοντας ένα σωρό επωνύμους στα νησιά και προβάλλοντας τα.

Ο κ. Σπιλάνης δεν μας έχει εξηγήσει τι θέλει ακριβώς να κάνουν οι φορείς της Αυτοδιοίκησης. Να μειώσουν τις τιμές των εισιτηρίων στα πλοία και στα αεροπλάνα, δεν μπορούν. Να φέρουν τα νησιά πιο κοντά στην Ηπειρωτική χώρα δεν μπορούν. Να διεκδικήσουν κάποια πράγματα μπορούν μόνο και το κάνουν. Από κει και πέρα ο τουρισμός στα νησιά μας χρόνια τώρα πάσχει και θα πάσχει γιατί απλά δεν είμαστε τουριστικός προορισμός. Ότι και να κάνουμε δεν θα γίνουμε Μυκονος, Σαντορίνη, κτλ.

Η Περιφέρεια η μόνη που κινείται στον τουρισμό από πλευράς προβολής, έχει μια πολιτική εξωστρέφειας. Προσπαθεί να αναδείξει τα νησιά και το κάνει. Το αν θα έχει αποτέλεσμα θα φανεί στην πορεία.

 

ΥΣ: Αλήθεια ο κ. Σπιλάνης ειδικός επί του τουρισμού χρόνια τώρα τι έργο έχει να μας δείξει, τι έχει καταφέρει όλα αυτά τα χρόνια στον τομέα και ποια τα αποτελέσματα? Όχι στην θεωρία στην πράξη…

ΥΣ1: Κ. Σπιλάνη, σας μιλάω ως αναγνώστης…Βαριέμαι…να σας διαβάζω και να σας ακούω…Βαριέμαι..