Στα διαλυτήρια της Αλιάγα, το Ε/Γ-Ο/Γ ΘΕΟΦΙΛΟΣ- Παλιοσίδερα γίνεται το ιστορικό πλοίο



Χθές έπεσε η αυλαία για τον “μεγάλο” της ΝΕΛ, ΘΕΟΦΙΛΟ, καθώς πήρε τελικά το δρόμο για την Αλιάγα της Τουρκίας μετονομασμένο σε ILOS και με σημαία Τόνγκο. 

Στο τελευταίο του ταξίδι, θα συνοδεύεται από το Ρ/Κ CHRISTOS LXI του Ομίλου Σπανόπουλου, στα ναυπηγεία του οποίου φιλοξενήθηκε τον τελευταίο χρόνο. Μετά από πολλές περιπέτειες και συνεχείς πλειστηριασμούς, το ιστορικό πλοίο πουλήθηκε για σκραπ, κλείνοντας έτσι ένα σημαντικό κεφάλαιο στην ιστορία της ΝΕΛ και της ελληνικής ακτοπλοΐας. Ενώ σύμφωνα με αξιόπιστες πληροφορίες θα ακολουθήσουν σύντομα τα ΜΥΤΙΛΗΝΗ (10.737gt/1973) και ΤΑΞΙΑΡΧΗΣ (5.033gt/1976).

Η απομάκρυνσή του δεν έγινε εύκολα, καθώς ο επιβλητικός ΘΕΟΦΙΛΟΣ παρέμενε πεισματικά κολλημένος στο βυθό και αρνιόταν να αφήσει τον τόπο που μεσουράνησε και λατρεύτηκε. Τελικά, όμως, μετά από αρκετές προσπάθειες παραδόθηκε και αφέθηκε στα ρυμουλκά που τον “ξεσυρτάρωσαν” από τη θέση του και τον οδήγησαν στο τελευταίο του ταξίδι.

Η απομάκρυνσή του δεν έγινε εύκολα, καθώς ο επιβλητικός ΘΕΟΦΙΛΟΣ παρέμενε πεισματικά κολλημένος στο βυθό και αρνιόταν να αφήσει τον τόπο που μεσουράνησε και λατρεύτηκε. Τελικά, όμως, μετά από αρκετές προσπάθειες παραδόθηκε και αφέθηκε στα ρυμουλκά που τον “ξεσυρτάρωσαν” από τη θέση του και τον οδήγησαν στο τελευταίο του ταξίδι.

Το ΘΕΟΦΙΛΟΣ υπήρξε πλοίο σταθμός για την ανάπτυξη της δημοφιλούς Ναυτιλιακής Εταιρεία Λέσβου (Nel Lines) και αναμφίβολα ένα από τα καλύτερα πλοία της ελληνικής ακτοπλοΐας. Πλοίο μεγάλο, ψηλό και επιβλητικό, από αυτά που δεν χτίζονται σήμερα. Με όνομα βαρύ που το τίμησε μέχρι το τέλος της καριέρας του. Σήμα καταταθέν του υπήρξε το ασυνήθιστα ψηλό φουγάρο του, τα 860 κρεβάτια του, η μανούβρα του, αλλά και η γέφυρά του που θύμιζε στον Cpt Βασίλη Οικονομίδη (τον πρώτο του Πλοίαρχο)……το γκαράζ του ΑΛΚΑΙΟΣ!

Το συγκεκριμένο πλοίο αναμφίβολα πήγε τη ΝΕΛ σε άλλο επίπεδο, σηματοδοτώντας μια εποχή μεγάλης ανάπτυξης στις ακτοπλοϊκές μεταφορές του Βορείου Αιγαίου. Άλλωστε, η ΝΕΛ ήταν η εταιρεία των νησιών της γραμμής και δεν της άξιζε κάτι λιγότερο από αυτό το πραγματικά όμορφο πλοίο. Βαπόρι ναυτικό, στιβαρό και καλοτάξιδο, με τεράστιους κοινόχρηστους χώρους, πολλά κρεβάτια και γκαράζ για 480 Ι.Χ., ο ΘΕΟΦΙΛΟΣ υπήρξε ένα πλοίο “extra large” σε όλα του, προσφέροντας απλόχερα ανέσεις μοναδικές για την εποχή του. Ακόμη και ο εξοπλισμός που διέθετε υπήρξε επαναστατικός για την εποχή του. Δυο bow thruster (2.200 KW), δύο τιμόνια, προπέλες μεταβλητού βήματος και φτερά ήταν μερικά από τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του “μεγάλου” της ΝΕΛ που τον έκαναν μαϊτζέβελο στη μανούβρα και “βράχο” στο ταξίδι!

Μετά από 28 χρόνια παρουσίας στην Ελλάδα και έχοντας κάνει μια σοβαρή πολυετή διαδρομή, εκτελώντας δρομολόγια στην Βόρεια Ευρώπη, τον Ειρηνικό και το Αιγαίο Πέλαγος, ο αλησμόνητος “Ζωγράφος” του Βορείου Αιγαίου φεύγει για το τελευταίο του ταξίδι κουρασμένος και αρκετά παραμελημένος από τον 9ετη παροπλισμό του, που ακολούθησε την κατάρρευση της αγαπημένης μας NEL LINES το 2013. Το στιβαρό γερμανικό σκαρί υπήρξε η ναυαρχίδα της παραδοσιακής εταιρείας λαϊκής βάσης της Λέσβου για περισσότερα από 20 χρόνια και με την πληθωρική παρουσία του συνέβαλλε αναμφίβολα στην ανάπτυξη των νησιών του Βορείου Αιγαίου. Εμείς, δεν μπορούμε παρά να αποτίνουμε έναν ελάχιστο φόρο τιμής σε ένα πραγματικά από τα πιο αξιόλογα πλοία της ακτοπλοΐας μας.

Το ΘΕΟΦΙΛΟΣ ναυπηγήθηκε στη Γερμανία το 1975 (Werft Nobiskrug, Rendsburg) για λογαριασμό της φημισμένης TT-LINE, ως NILS HOLGERSSON, και δρομολογήθηκε στη γραμμή Travemünde – Trelleborg, διπλώνοντας το αδελφό του PETER PAN (1974), μετέπειτα ΦΑΙΔΡΑ των Μινωικών Γραμμών.

Το 1985 μεταβιβάστηκε στην Transport Tasmania (TT-Line), με σκοπό να εξυπηρετήσει τη γραμμή Melbourne – Devonport και μετονομάστηκε σε ABEL TASMAN. Ήταν η εποχή που η αυστραλέζικη Australian National Line (ANL) ανακοίνωσε την απόσυρσή της από το Bass Strait, οδηγώντας έτσι την Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση της Αυστραλίας να δώσει επιχορήγηση για την αγορά κατάλληλου για τη γραμμή πλοίου.

Το μεγάλο πλοίο, επέστρεψε στο ναυπηγείο που χτίστηκε, με σκοπό να αναβαθμιστεί και να προσαρμοστεί στο νέο του ρόλο. Εκεί απέκτησε και το γνωστό “αυθαίρετο” στην πρύμνη, μια άχαρη κατασκευή που προοριζόταν να φιλοξενήσει καμπίνες για το πλήρωμα, καθώς οι αυστηροί κανόνες των συνδικάτων της Αυστραλίας δεν επέτρεπαν την παραμονή του πληρώματος κάτω από το κυρίως γκαράζ. Κατασκευή, που θα αφαιρεθεί πολύ αργότερα στην Ελλάδα. Το ABEL TASMAN άφησε το Nobiskrug Werft στις 22 Απριλίου 1985, πέρασε το κανάλι του Κιέλου και μετά από μια σύντομη περιπέτεια που το καθυστέρησε έβαλε πλώρη για το μακρινό Devonport στις 18 Μάϊου 1985. Στις 20 Ιουνίου του ιδίου έτους θα ξεκινήσει το παρθενικό του ταξίδι στη νέα του γραμμή, αναχωρώντας από τη Μελβούρνη. Τη γραμμή Melbourne (Αυστραλία) – Devonport (Τασμανία) θα υπηρετήσει μέχρι και το 1993, οπότε και θα παροπλιστεί, προκειμένου να αντικατασταθεί από το μεγαλύτερο και νεότερο SPIRIT OF TASMANIA (1987).

Τον Απρίλιο του 1994 πουλήθηκε στην δική μας Ventouris Ferries, που το δρομολόγησε για έναν μόλις χρόνο στη γραμμή Ηγουμενίτσα – Μπάρι με το όνομα POLLUX (19.212gt). Μια αγορά, που τότε είχε προκαλέσει αίσθηση στους κόλπους της ελληνικής ακτοπλοΐας, καθώς το ογκώδες πλοίο ήταν ένα από τα μεγαλύτερα πλοία της, μετά το θηρίο ΕΛ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ (38.000gt/1992) της ANEK LINES. Στις 16 Μαρτίου 1995, με μια κίνηση έκπληξη το μεγάλο πλοίο πουλήθηκε στην NEL LINES που τότε έψαχνε μανιωδώς για ένα μεγάλο πλοίο, με σκοπό να διπλώσει το ήδη επιτυχημένο και δημοφιλές ΜΥΤΙΛΗΝΗ (9.124gt/1973) στην κλασική γραμμή Πειραιάς-Χίος-Μυτιλήνη. Το πλοίο μετονομάστηκε σε ΘΕΟΦΙΛΟΣ προς τιμή του σπουδαίου ζωγράφου της Λέσβου και στις 5 Ιουνίου 1995 ξεκίνησε δρομολόγια με Πλοίαρχο τον Cpt Βασίλη Οικονομίδη, ανεβάζοντας κατακόρυφα τον πήχη των παρεχόμενων υπηρεσιών στα νησιά της γραμμής και τοποθετώντας παράλληλα τη NEL σε περίοπτη θέση μεταξύ των σημαντικότερων ακτοπλοϊκών εταιρειών της πατρίδας μας. Τότε ήταν μάλιστα και η περίοδος που η παραδοσιακή εταιρεία μπήκε στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Υπενθυμίζεται, ότι τα καλοκαίρια η γραμμή του προεκτεινόταν προς τα λιμάνια της Λήμνου και της Θεσσαλονίκης.

Στις 28 Ιουνίου 2008, ξεκίνησε η αρχή του τέλους για το πάλε ποτέ ένδοξο σκαρί της Nel Lines, καθώς προσάραξε σε ξέρα κοντά στο νησί των Οινουσσών και 10 ν.μ. από τη Χίο. Οι ζημιές που σημειώθηκαν τότε προκάλεσαν κλίση 2,5 μοιρών στο πλοίο. Ωστόσο, η εταιρεία το επισκεύασε με κόστος σημαντικό και συνέχισε τα ταξίδια του στο Βόρειο Αιγαίο μέχρι και τις 16 Μαΐου του 2009.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι το συγκεκριμένο συμβάν υπήρξε και η αιτία για την άνοδο της ανταγωνιστικής ΑΝΕΚ στο Βόρειο Αιγαίο με το θρυλικό ΛΙΣΣΟΣ (20.554gt/1972). Ένα πλοίο που σημάδεψε με την παρουσία του τα νησιά της γραμμής, σημειώνοντας ιδιαίτερη επιτυχία μέχρι το τέλος της καριέρας του το 2011.

Εν συνεχεία, το ΘΕΟΦΙΛΟΣ μεταφέρθηκε στη γραμμή Θεσ/νικη – Λήμνος – Μυτιλήνη – Χίος – Βαθύ (Σάμου) και αντίστροφα με τερματικό σταθμό το λιμάνι της Καβάλας. Ενώ τον Ιούνιο του 2012 θα το δούμε στη γραμμή Πειραιάς – Εύδηλος- Σάμος – Χίος – Μυτιλήνη – Θεσ/νικη. Τον Οκτώβριο του 2012 θα υποστεί σοβαρή μηχανική βλάβη που θα το καθηλώσει ολοκληρωτικά. Η Nel Lines, όμως, έχει αρχίσει να καταρρέει και η οποιαδήποτε προσπάθεια επισκευής του καθίσταται πλέον αδύνατη. Η συνέχεια είναι λίγο ως πολύ γνωστή. Κατατέθηκε αίτημα πτώχευσης της εταιρείας το 2013, που έγινε αποδεκτό και το λαβωμένο γερμανικό σκαρί παροπλίστηκε στον Πειραιά. Στη συνέχεια μεταφέρθηκε στο Νέο Μώλο Δραπετσώνας (2014), ενώ τον Απρίλιο του 2018 μεταφέρθηκε στη θαλάσσια περιοχή Καραβοστάσι Β΄ του κόλπου της Ελευσίνας.

Ακολούθησαν συνεχείς προσπάθειες απομάκρυνσης του από τη λιμενική αρχή της Ελευσίνας, οι οποίες είτε απέβησαν άκαρπες, είτε ανεστάλησαν την τελευταία στιγμή (Μάρτιος 2019, Οκτώβριος 2019, Μάρτιος 2021). Μάλιστα, κατά τη δεύτερη απόπειρα στις 30.10.2019, το πλοίο κατακυρώθηκε -έναντι 380.000 ευρώ- στην «ΑΝΩΝΥΜΗ ΝΑΥΤΙΛΙΑΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΝΟΤΟΥ Α.Ε. (ΑΝΕΝ), με αποτέλεσμα να ανακοπεί κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή η μεταφορά του στο διαλυτήριο και να γλιτώσει.

Τον Μάρτιο του 2021, το επιβλητικό ΘΕΟΦΙΛΟΣ άφησε τη ντάνα της Ελευσίνας και μεταφέρθηκε στη ντάνα των ναυπηγείων Σπανόπουλου, όπου και παροπλίστηκε εκ νέου δίπλα στο ομόσταυλο ΤΑΞΙΑΡΧΗΣ και το πολύπαθο ΠΑΝΑΓΙΑ ΑΓΙΑΣΣΟΥ της Saos Ferries. Έκτοτε παρέμεινε βουβό και ξεθωριασμένο, πλήρως απογυμνωμένο από την παλιά του αίγλη, με τη θάλασσα να συνεχίζει να κατατρώει το στιβαρό σκαρί του. Το τέλος για το πάλε ποτέ ένδοξο πλοίο της ΝΕΛ πλησίαζε γρήγορα και αυτή τη φορά ήταν αναπόφευκτο.

Σήμερα, ήρθε η ώρα να αφήσει πίσω του για πάντα όλους όσους το αγάπησαν. Ο επιβλητικός “Ζωγράφος” της αλησμόνητης ΝΕΛ πουλήθηκε για σκραπ στην Τουρκία, τερματίζοντας έτσι μια 18ετη ευδόκιμη υπηρεσία και συνάμα έναν 9ετη παροπλισμό που τον πλήγωσε ανεπανόρθωτα. Η πληθωρική παρουσία του, δεν θα “γεμίζει” πλέον τα λιμάνια των νησιών του Βορείου Αιγαίου, ωστόσο όμως θα κοσμεί το πάνθεο με τα σημαντικότερα πλοία της ελληνικής ακτοπλοΐας.

Προς τιμή του εμβληματικού αυτού πλοίου, αξίζει να αναφέρουμε τα ονόματα των Πλοιάρχων που πέρασαν από τη γέφυρα του και είχαν τη χαρά και την τιμή να νιώσουν τη δύναμή του. Πρόκειται για τους: Βασίλη Οικονομίδη, Απόστολο Ψιχούλη, Σιδερή Μαμίδη, Μανώλη Φραγκιαδάκη, Διαμαντή Παπαγεωργίου, Θεοχάρη Τσουκαλά και Γιώργο Αρβανίτη.


Όλοι εμείς οι καραβολάτρες που τον λατρέψαμε, τον αποχαιρετούμε με πολλή αγάπη και σεβασμό, καθώς μας χάρισε υπέροχες ναυτικές εμπειρίες και όμορφα ταξίδια. Αντίο ΘΕΟΦΙΛΕ, θα μας λείψει η πληθωρική εικόνα σου και το ακλόνητο ταξίδεμά σου……..

Το ΘΕΟΦΙΛΟΣ έχει χωρητικότητα 13.572gt (3.472 dwt), μήκος 149m, πλάτος 23,98m και βύθισμα 6,2m. Είχε ικανότητα μεταφοράς 1.800 επιβατών (860 κρεβάτια) και 480 Ι.Χ. ή 95 φορτηγά (9m) και 224 Ι.Χ. Φέρει 2 κύριες μηχανές Pielstick 16PC2-5V diesel συνολικής ισχύος 15.300 kw και μπορούσε να αναπτύξει υπηρεσιακή ταχύτητα 18 κόμβων (19,5 κόμβοι μέγιστη).

Πηγή https://arxipelagos.gr/