ΒΙΝΤΕΟ: Ιστορική ομιλία Μητσοτάκη στο Κογκρέσο: «Δεν θα δεχτούμε αμφισβήτηση της εθνικής μας κυριαρχίας»

ΠΗΓΗ MEGA TV

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι ο πρώτος Έλληνας πρωθυπουργός που μπαίνει στο Κογκρέσο για να απευθύνει μια ιστορική ομιλία στους Αμερικανούς Γερουσιαστές.

«Δεν υπάρχει μεγαλύτερη τιμή για εκλεγμένο ηγέτη του λαού που ανακάλυψε τη Δημοκρατία από τα απευθυνθεί στους εκλεγμένους αντιπροσώπους του λαού που εδραίωσε θεμελίωσε τη χώρα του στο ελληνικό μοντέλο και ανέδειξε και προώθησε τις δημοκρατικές αξίες από τότε», δήλωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Μέσα από την αμερικανική εθνική αντιπροσωπεία στην καρδιά του αμερικανικής Δημοκρατίας, το Καπιτώλιο, ο Έλληνας Πρωθυπουργός έστειλε μήνυμα στην Άγκυρα αποσπώντας παρατεταμένο χειροκρότημα όταν κατήγγειλε την τουρκική επιθετικότητα.

«Και θέλω να είμαι απολύτως ξεκάθαρος. Δεν θα δεχθούμε ανοιχτές επιθετικές ενέργειες. Να είμαι καθαρός, δεν θα δεχθούμε προκλήσεις που παραβιάζουν την κυριαρχία μας και τα εδαφικά μας δικαιώματα. Και σε αυτά συμπεριλαμβάνονται οι υπερπτήσεις πάνω από τα ελληνικά νησιά που πρέπει να σταματήσουν αμέσως», δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Και δεν έμεινε μόνο στην κατεγγελία, αλλά κάλεσε του Γερουσιαστές να ζυγίσουν προσεκτικά την πρόταση για την πώληση των F-16 στην Τουρκία.

«Το τελευταίο πράγμα που χρειάζεται το ΝΑΤΟ τη στιγμή που η προσοχή μας βρίσκεται στο να βοηθήσουμε την Ουκρανία να νικήσει την επιθετικότητα της Ρωσίας είναι μια ακόμα πηγή ανισορροπίας στη νοτιοανατολική πλευρά του ΝΑΤΟ. Και σας ζητώ να το λάβετε υπόψιν όταν παίρνετε αμυντικές αποφάσεις για προμήθειες που αφορούν στην ανατολική Μεσόγειο».

Οι Γερουσιαστές σηκώθηκαν όρθιοι και όταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης έριξε το δεύτεορ καρφί στην Άγκυρα για το Κυπριακό.

«Σας ζητώ, αξιότιμα μέλη του Κογκρέσου, να μην ξεχνάτε μια ανοιχτή πληγή που κοστίζει στην Ελλάδα πόνο τα τελευταία 40 χρόνια αναφέρομαι στην εισβολή και στην διχοτόμηση της Κύπρου».

Όπως είπε στον πρόεδρο Μπάιντεν κανείς δεν μπορεί, κανείς δεν πρόκειται να αποδεχθεί λύση δύο κρατών στην Κύπρο.

«Η Ελλάδα και οι ΗΠΑ βρέθηκαν πάντα στη σωστή πλευρά της ιστορίας», είπε ο κ. Μητσοτάκης αναφερόμενος στον πόλεμο στην Ουκρανία και παρομοίασε τη Μαριούπολη που πολιορκείται από τους Ρώσους εισβολείς με το Μεσολόγγι.

«Όταν βλέπουμε τον ίδια τραγωδία στους λιγοστούς υπερασπιστές της Μαριούπολης, μια πόλη με ελληνικό όνομα κα βαθιές ελληνικές ρίζες θυμόμαστε το Μεσολόγγι και το κόστος του δικούς μας αγώνα. Απλά δεν μπορούμε αδιάφοροι σε ένα αγώνα που μας θυμίζει εμάς τους ίδιους».

Τουλάχιστον έξι φορές σηκώθηκαν όρθιοι οι Αμερικανοί Γερουσιαστές για να χειροκροτήσουν τον Έλληνα Πρωθυπουργό, με τον ίδιο να αστειεύεται οτι δεν συμβαίνει το ίδίο στο ελληνικό κοινοβούλιο.