Παρουσία Αθανασίου τα αποκαλυπτήρια της προτομής του λαϊκού ζωγράφου Θεόφιλου στην Πετρούπολης


Ο Αντιπρόεδρος της Βουλής και Βουλευτής ΝΔ Νομού Λέσβου συμμετείχε την Κυριακή 8 Μαΐου 2022, στην εκδήλωση του Πολιτιστικού Συλλόγου Μυτιληναίων Πετρούπολης ‘Ο Θεόφιλος’, κατά την οποία πραγματοποιήθηκαν τα αποκαλυπτήρια της προτομής του λαϊκού ζωγράφου Θεόφιλου.

Συμμετείχε ο Πρόεδρος την ΟΛΣΑ κ. Νεκτάριος Βακάλης, εκπρόσωποι των Λεσβιακών Συλλόγων, εκπρόσωπος της τοπικής αυτοδιοίκησης της περιοχής καθώς και πολλοί Μυτιληνιοί οι οποίοι τίμησαν με την παρουσία τους την εκδήλωση.

Με αφορμή την εκδήλωση ο κ. Χαράλαμπος Αθανασίου δήλωσε:

«Θα ήθελα να ευχαριστήσω το ΔΣ του Συλλόγου Μυτιληναίων Πετρούπολης ‘Ο Θεόφιλος’ και προσωπικά εσάς κ. Πρόεδρε για την τιμή που μου κάνατε να συμμετάσχω σε αυτή τη σεμνή εκδήλωση για έναν επιφανή Λέσβιο.

Και λέω επιφανή Λέσβιο, γιατί ο Θεόφιλος, κυρίες και κύριοι, δεν είναι απλά ο ζωγράφος της λαϊκής ρωμιοσύνης, αλλά είναι μέρος της Ιστορίας της επαναστατημένης Ελλάδας.

Για τη ζωή και το έργο του σας μίλησαν ο Πρόεδρος του Συλλόγου ο κ. Ντούλας και ο Πρόεδρος της ΟΛΣΑ ο κ. Βακάλης, ο οποίος αναφέρθηκε και στον συμβολισμό που έχει η τοποθέτηση της προτομής στη συμβολή τριών ιστορικών οδών της περιοχής.

Θα ήθελα να προσθέσω, ότι το έργο του Θεόφιλου ήταν σχεδόν άγνωστο μέχρι το 1929, όταν ο Στρατής Ευστρατιάδης (Τεριάντ) το ανακαλύπτει, συλλέγει έργα του και τα εκθέτει στο Παρίσι το 1936. Έκτοτε γίνεται ο Θεόφιλος, γνωστός όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε όλη την καλλιτεχνική Ευρώπη.

Δυστυχώς, όμως, δεν έζησε για να χαρεί αυτή τη διεθνή αναγνώριση γιατί πέθανε το 1934. Η σημερινή εκδήλωση, αγαπητοί φίλοι, από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Πετρούπολης, είναι μία πολυσήμαντη αναγνώριση του έργου αυτού του μεγάλου ζωγράφου μας. Και γι’ αυτό σαν απλός πολίτης της Λέσβου ευχαριστώ τον Δήμαρχο Πετρούπολης και το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου».