ΒΙΝΤΕΟ: Η ΕΕ δε θα πληρώνει σε ρούβλια το ρωσικό φυσικό αέριο – Το σχέδιο της Ελλάδας

ΠΗΓΗ MEGA TV

Η Ευρώπη είναι αντιμέτωπη με μια ισορροπία του τρόμου.

Από τη μία, μια πολλαπλή ενεργειακή κρίση που αφορά στο φυσικό αέριο, το πετρέλαιο και τις τιμές του ρεύματος, κι από την άλλη, η πολυθρύλητη συνοχή της και η πολιτική της ισορροπίας.

Μετά τις ρωσικές ανακοινώσεις για την πληρωμή σε ρούβλια του φυσικού αερίου που προμηθεύεται η Ευρώπη, οι 27 σε μια έκτακτη συνεδρίασή τους, αποφάσισαν ενιαίο μέτωπο απέναντι στη Ρωσία.

Η Κομισιόν ήταν σαφής στις ανακοινώσεις της, αφού είπε ότι οι ευρωπαϊκές εταιρίες θα πληρώνουν σύμφωνα με το συμβόλαιό τους, είτε σε ευρώ είτε σε δολάρια.

Οποιαδήποτε πληρωμή σε ρούβλια σημαίνει παραβίαση των ευρωπαϊκών κυρώσεων προς τη Ρωσία και θα επιβάλλονται αντίμετρα.

Στο τραπέζι των 27 βρέθηκε και το 6ο πακέτο κυρώσεων προς τη Ρωσία που θα αφορά σε εμπάργκο του πετρελαίου.

Ωστόσο, είναι τέτοια η εξάρτηση κάποιων χωρών που η ομοφωνία θα ήταν αδύνατη και προκειμένου να αποφευχθεί ένα βέτο, κάποιες χώρες εξαιρούνται.

Ανάμεσα σε αυτές η Ουγγαρία και η Σλοβακία, με τους ακριβείς όρους των συναλλαγών τους με τη Ρωσία να ανακοινώνονται σύντομα.

 

Τι σημαίνουν οι αποφάσεις της ΕΕ για την Ελλάδα

Η τιμή του φυσικού αερίου επηρεάζει την τιμή του ρεύματος, ασχέτως όμως αν τελικά οι Ευρωπαίοι θα κινηθούν συντονισμένα ή όχι, η κυβέρνηση φέρνει δικό της πακέτο παρεμβάσεων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η εξάρτηση της Ελλάδας από το ρωσικό πετρέλαιο ανέρχεται στο 29% των ελληνικών εισαγωγών, δηλαδή 200.000 βαρέλια/ημέρα.

Η εξάρτηση αυτή στα ρωσικά καύσιμα αναμένεται να οδηγήσει σε νέα αύξηση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος, με την κυβέρνηση να φέρνει άμεσα σχέδιο ανακούφισης της τσέπης των καταναλωτών.

Το σχέδιο για φθηνότερο ρεύμα προβλέπεται να φτάσει σε 7.500.000 παροχές κύριας κατοικίας, ενώ αναμένεται να μπει πλαφόν στη χονδρική πώληση του ρεύματος και να υπάρχει επιδότηση του επιπλέον κόστους των εταιρειών.

Ο στόχος είναι η ανώτατη τιμή του ρεύματος να φτάσει 0,16 €/mwh, με το κόστος να υπολογίζεται στα 2 – 4 δισ. €.