Έδωσαν τα χέρια Δήμος Δυτικής Λέσβου και Πανεπιστήμιο του Agder της Νορβηγίας


Με εκπροσώπους του Οικονομικού Τμήματος, του Τμήματος Κοινωνιολογίας και του Τμήματος Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου του Agder της Νορβηγίας συναντήθηκε ο Αντιδήμαρχος Επιχειρησιακού Σχεδιασμού Μιχάλης Ρούσσης στα γραφεία της Διεύθυνσης Επιχειρησιακού Σχεδιασμού στην Αγία Παρασκευή.

 

Οι εκπρόσωποι του Νορβηγικού Πανεπιστημίου Agder βρίσκονται στη Λέσβο στα πλαίσια του ετήσιου Θερινού Σχολείου που διοργανώνει εδώ και πολλά χρόνια το Πανεπιστήμιο στο Μετόχι της Ιεράς Μονής Λειμώνος στην περιοχή των Δαφίων, έχοντας αναπτύξει συνεργασία και με το Δήμο. Εξάλλου πριν λίγες ημέρες, συναντήθηκαν και με το Δήμαρχο Δυτικής Λέσβου Ταξιάρχη Βέρρο, δωρίζοντας στο Δήμο 62 φορητούς ηλεκτρονικούς υπολογιστές για τις ανάγκες των μαθητών της Δυτικής Λέσβου.

 

Στη συνάντησή τους τώρα με τον Αντιδήμαρχο και τα στελέχη της Διεύθυνσης Επιχειρησιακού Σχεδιασμού του Δήμου Δυτικής Λέσβου, οι εκπρόσωποι του Πανεπιστημίου συζήτησαν την προοπτική της στενότερης συνεργασίας του Ιδρύματος με το Δήμο σε θέματα κοινού ενδιαφέροντος.

 

Προτάθηκε για παράδειγμα η διοργάνωση από κοινού διαλέξεων ή ημερίδων με κοινωνικά, πολιτιστικά και περιβαλλοντικά θέματα. Συζητήθηκε η πλούσια ιστορική και πολιτιστική παράδοση του νησιού, η σχέση του Αριστοτέλη με τον κόλπο της Καλλονής, θέματα αξιοποίησης ήπιων μορφών ενέργειας μικρής κλίμακας και άλλα θέματα κοινού ενδιαφέροντος.

 

Συμφωνήθηκε τέλος η συνεργασία να ξεκινήσει από φέτος με τη διοργάνωση δυο ή τριών πιλοτικών εκδηλώσεων, με στόχο να έλθουν οι φοιτητές του Πανεπιστημίου κοντύτερα στην τοπική κοινωνία.

 

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι εκπρόσωποι του Πανεπιστημίου ανέφεραν στη συνάντηση ότι μετά από τόσα χρόνια παρουσίας στη Λέσβο, είναι η πρώτη φορά που ανοίγει η προοπτική ουσιαστικής συνεργασίας με την τοπική αυτοδιοίκηση στο νησί.

 

Μετά τη συνάντηση ο Αντιδήμαρχος Μιχάλης Ρούσσης δήλωσε:

 

 «Είχαμε την ευκαιρία να γνωρίσουμε από κοντά τη δουλειά που γίνεται στο Μετόχι της Ιεράς μονής Λειμώνος από το Πανεπιστήμιο Agder. Είμαι πολύ χαρούμενος που ανοίγει η προοπτική μιας συνεργασίας, που θα φέρει κοντά ένα ξένο Πανεπιστημιακό Ίδρυμα με πλούσια προσφορά στον τόπο, με την τοπική κοινωνία. Έχουμε μπροστά μας μια καλή προοπτική συνεργασίας που θα την αξιοποιήσουμε, ώστε οι δημότες μας να γίνουν κοινωνοί των προβληματισμών και της δουλειάς που γίνεται από τους φοιτητές, στα πλαίσια των θερινών σχολείων του Πανεπιστημίου».