Περιοδεία στην Λέσβο για τον Γραμματέα της Πολιτικής Επιτροπής της Ν.Δ Παύλο Μαρινακη (PICS)


Ο Γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής Παύλος Μαρινάκης, βρέθηκε στον νομό Λέσβου στο πλαίσιο των επισκέψεων της Νέας Δημοκρατίας σε νομούς όλης της χώρας, συνοδευόμενος από τον Γραμματέα Οργανωτικού Στέλιο Κονταδάκη, τον Αντιπρόεδρο της Βουλής Χαράλαμπο Αθανασίου και τον πρόεδρο της ΔΕΕΠ Προκόπη Τζιμή.

 
Στην ποτοποιία «Ούζο Λινού» βρέθηκαν τα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας η οποία παράγει ούζο και άλλα οινοπνευματώδη ποτά με βάση τις τοπικές πρώτες ύλες. Η πρότυπη μονάδα παραγωγής δημιουργήθηκε πριν λίγα χρόνια βασισμένη στην οικογενειακή παράδοση που δραστηριοποιείται στην ποτοποιία εδώ και τέσσερις γενιές. Τα στελέχη του κόμματος ξεναγήθηκαν στην μονάδα παραγωγής, όπου γνώρισαν από κοντά τη διαδικασία παραγωγής ενός ελληνικού προϊόντος που αποτελεί διαφήμιση για τη χώρα μας σε όλο τον κόσμο.
 
Επόμενος σταθμός της επίσκεψης ήταν το Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης Λέσβου, όπου τα στελέχη του κόμματος υποδέχθηκαν ο Διοικητής του ΚΥΤ Δημήτρης Βαφέας και ο Διοικητής της Αστυνομικής Δ/σης του ΚΥΤ Γιάννης Μαρινάκης. Το Κέντρο αποτελεί μια προσωρινή δομή, ενώ έχει δρομολογηθεί η δημιουργία νέας δομής εκτός του αστικού ιστού, κάτι που αποτελεί οδηγό για τη διαχείριση του μεταναστευτικού σε όλα τα νησιά.


 
Στο ΚΥΤ αυτή τη στιγμή στεγάζονται 1.100 άνθρωποι, ενώ πριν 3 χρόνια οι φιλοξενούμενοι σε δομές στο νησί ξεπερνούσαν τις 20.000. Στη Λέσβο τα ασυνόδευτα ανήλικα, ένας τομέας στον οποίο έχουν γίνει μεγάλα βήματα στην διαχείριση του μεταναστευτικού ζητήματος και για το οποίο η χώρα μας έχει λάβει διεθνώς εύσημα, στεγάζονται σε ξενοδοχείο εκτός της δομής. Οι μεταναστευτικές ροές τα τελευταία χρόνια έχουν μειωθεί σε ποσοστά ρεκόρ, με τις μειώσεις να αγγίζουν το 95%, γεγονός που οφείλεται στις κινήσεις της Κυβέρνησης, αλλά και τις προσπάθειες των λιμενικών και των ανθρώπων που εργάζονται στις δομές φιλοξενίας. Τόσο ο Διοικητής του ΚΥΤ, όσο και ο Γραμματέας της ΠΕ της ΝΔ τόνισαν πως η κατάσταση τα τελευταία χρόνια έχει βελτιωθεί τόσο με την μείωση των ροών και την φιλοξενία των ανθρώπων που φτάνουν στη χώρα μας, όσο και με την μετεγκατάστασή τους και την διαφάνεια στο καθεστώς λειτουργίας ΜΚΟ και δομών.

 
Στη συνέχεια, τα στελέχη του κόμματος βρέθηκαν στην Ιερά Μονή Ταξιαρχών στο Μανταμάδο, ένα ιστορικό και εμβληματικό μοναστήρι του νησιού, το οποίο φέρει ιδιαίτερης αξίας κειμήλια για την Ορθόδοξη Εκκλησία. Εκεί, ο Πρωτοπρεσβύτερος π. Ευστράτιος Δήσσος ξενάγησε τα στελέχη του κόμματος στο χώρο της Μονής μιλώντας τους για την πλούσια ιστορία της. Στο χώρο του μοναστηριού έχει δημιουργηθεί μια πρωτοβουλία «στέγης αγάπης» που προσφέρει καθημερινά φαγητό σε περισσότερες από 60 οικογένειες στο νησί που το έχουν ανάγκη.
 
Κατόπιν, ο Γραμματέας της Νέας Δημοκρατίας και τα στελέχη του κόμματος επισκέφτηκαν το Τυροκομείο Μυστακέλλης στο Μανταμάδο, μια οικογενειακή επιχείρηση με παράδοση δεκαετιών που παράγει τοπικά προϊόντα με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, ενώ πραγματοποίησαν και μια σύντομη στάση στην Δημοτική Κοινότητα Μανταμάδου, όπου συναντήθηκαν με τον Πρόεδρο της Κοινότητας Χαράλαμπο Τζελαΐδη.


 
Επόμενος σταθμός της επίσκεψης ήταν το Δημαρχείο του Δήμου Μυτιλήνης όπου τα στελέχη του κόμματος πραγματοποίησαν συνάντηση με το Δήμαρχο Στρατή Κύτελη. Βασικά θέματα της συζήτησης ήταν τα έργα υποδομής που πραγματοποιούνται στον Δήμο, οι αναπτυξιακές προοπτικές του νησιού, η βελτίωση των υποδομών, η ανάδειξη των τοπικών προϊόντων προκειμένου να προσελκύσουν ακόμα περισσότερους τουρίστες και οι ιδιαιτερότητες που συναντά κανείς σε έναν Δήμο σε μια ακριτική περιοχή.


 
Ξεχωριστή ήταν, φυσικά, η αναφορά τόσο του Δημάρχου, όσο και των στελεχών της Νέας Δημοκρατίας στο μεταναστευτικό ζήτημα και τις κινήσεις της Κυβέρνησης τα τελευταία χρόνια, χάρη στις οποίες όχι μόνο η εικόνα της χώρας, αλλά και η ζωή των κατοίκων των νησιών του Βορείου Αιγαίου και οι συνθήκες διαβίωσης μεταναστών και προσφύγων, έχουν βελτιωθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό.
 
Στην συνάντηση συμμετείχαν ακόμη, ο Αντιδήμαρχος Τεχνικής Υπηρεσίας, Υπηρεσίας Δόμησης & Δ/νσης Προγραμματισμού, Ανάπτυξης, Οργάνωσης και Πληροφορικής Ευστράτιος Τζιμής, ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών, Παιδείας και Δια Βίου Μάθησης Παναγιώτης Κατσαβέλλης, ο Πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου Δημοσθένης Χατζηγιάννης, ο Εντεταλμένος Δημοτικός Σύμβουλος για τη Δ. Ε. Πλωμαρίου Δημήτρης Βαρβαγιάννης και ο Πρόεδρος του Γενικού «Βοστάνειου» Νοσοκομείου Μυτιλήνης Γεώργιος Καμπούρης.

 
Στη συνέχεια, πραγματοποιήθηκαν διαδοχικές συναντήσεις με εκπρόσωπους των επιμελητηρίων και επαγγελματικών συλλόγων του νομού, στις οποίες συμμετείχαν ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Λέσβου Γιάννης Μουτζούρης, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Λέσβου Βαγγέλης Μυρσινιάς και ο Πρόεδρος του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Παναγιώτης Κατσαβέλλης.
 
Μια ακόμα συνάντηση με εκπρόσωπους του Λιμενικού Σώματος, της Ελληνικής Αστυνομίας, της Πυροσβεστικής και των Συνοριοφυλάκων πραγματοποίησαν τα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας.
 
Ο Γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας Παύλος Μαρινάκης ευχαρίστησε τα στελέχη των Σωμάτων για την προσφορά τους και ειδικά για την πολύτιμη συνεισφορά τους στην αντιμετώπιση του μεταναστευτικού ζητήματος και άκουσε με ιδιαίτερη προσοχή το σύνολο των ζητημάτων που τους απασχολούν.
 
Η επίσκεψη στον νομό Λέσβου, ολοκληρώθηκε με την Ανοιχτή Νομαρχιακή Συνέλευση της ΔΕΕΠ του νομού, στην οποία με μαζική παρουσία στελεχών των τοπικών Οργανώσεων της Νέας Δημοκρατίας, της ΟΝΝΕΔ και της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ συζητήθηκαν οργανωτικά θέματα ενόψει του 14ου Τακτικού Συνεδρίου της Νέας Δημοκρατίας, το οποίο θα πραγματοποιηθεί στις 6,7, και 8 Μαΐου.


 
Κατά τη διάρκεια της παρουσίας του στον νομό Λέσβου ο Γραμματέας της ΠΕ της ΝΔ Παύλος Μαρινάκης ανέφερε μεταξύ άλλων σε δηλώσεις του: «Είναι τεράστια η τιμή για εμάς να βρισκόμαστε σήμερα στο νησί της Λέσβου σε μια πολύ ξεχωριστή επίσκεψη, με πάρα πολύ σημαντικές συναντήσεις. Θα ήθελα να πω ένα μεγάλο «ευχαριστώ» στον Αντιπρόεδρο της Βουλής τον κ. Αθανασίου, ο οποίος με τιμά με την παρουσία του από την πρώτη στιγμή σε αυτή την επίσκεψη. Γνωριζόμαστε αρκετά χρόνια, είναι ένας σπουδαίος νομικός, ένας εξαιρετικός άνθρωπος και ένας αποτελεσματικός πολιτικός και είμαστε πολύ τυχεροί που είναι σήμερα μαζί μας όχι μόνο για την παρουσία του, αλλά κυρίως για την αποτελεσματική ενημέρωση που μας παρέχει για όλα τα ζητήματα των πολιτών και τα θέματα του νησιού. Ένα μεγάλο ευχαριστώ θα ήθελα ακόμα να πω στον πρόεδρο της ΔΕΕΠ τον Προκόπη Τζιμή, έναν εξαιρετικό συνάδελφο και φίλο από τα φοιτητικά μας χρόνια. Είναι ένας μάχιμος επαγγελματίας, ένας εξαιρετικός οικογενειάρχης, ένας άνθρωπος που αγαπά τον τόπο του και μεταφέρει συνεχώς κάθε αγωνία, κάθε πρόβλημα της περιοχής, ώστε να επιλυθεί το συντομότερο δυνατόν. Και βέβαια στον κ. Κονταδάκη, τον Γραμματέα Οργανωτικού, με τον οποίο μαζί γυρίζουμε όλη την Ελλάδα. Εδώ, φυσικά, βρήκα -μεταξύ άλλων- δύο πολύ καλούς φίλους: τον Αντιπρόεδρο της ΟΝΝΕΔ Κώστα Μαμουλή και το μέλος της Πολιτικής Επιτροπής Ανδρέα Καρασαρίνη, αλλά και όλα τα παιδιά της ΟΝΝΕΔ και της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ, στα οποία θέλω να πω ένα τεράστιο «ευχαριστώ» γιατί η δουλειά που γίνεται εδώ στο Αιγαίο είναι υποδειγματική. Είναι σαν να βρίσκομαι εδώ κάθε μέρα, γιατί βρίσκομαι συνέχεια σε επαφή με ανθρώπους που αγαπούν τον τόπο τους και μιλάνε συνέχεια γι’ αυτόν, μεταφέροντας τα ζητήματα της περιοχής.
 
Θέλω να ξεκινήσω μεταφέροντας ένα μεγάλο ευχαριστώ εκ μέρους όλων μας και κυρίως εκ μέρους του Προέδρου μας και Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, στους εκπροσώπους των Σωμάτων Ασφαλείας, του Λιμενικού Σώματος, της Ελληνικής Αστυνομίας, της Πυροσβεστικής, των Συνοριοφυλάκων, οι οποίοι αποτελούν τον πιο βασικό κρίκο της επίλυσης του μεταναστευτικού ζητήματος, του μεγαλύτερου ζητήματος που απασχολεί το νησί -και ευρύτερα το Β. Αιγαίο- για τον αγώνα που δίνουν καθημερινά.
 
Στη σημερινή μας παρουσία, αντικρίζουμε μια εικόνα μείωσης των μεταναστευτικών ροών κατά 95%. Γνωρίζουμε πάρα πολύ καλά πως οι πολίτες της Λέσβου και τα Σώματα Ασφαλείας δοκιμάστηκαν. Ήταν για όλους μια πολύ δύσκολη περίοδος, αποτέλεσμα μιας νοοτροπίας -κυρίως της προηγούμενης Κυβέρνησης- ότι δεν υπάρχουν θαλάσσια σύνορα. Αποτέλεσμα του λαϊκισμού, όχι μόνο της προηγούμενης Κυβέρνησης, αλλά και κάποιων ανθρώπων του νησιού, οι οποίοι προσπάθησαν να εργαλειοποιήσουν τον πόνο των ανθρώπων αυτών και τις αγωνίες των κατοίκων της περιοχής. Η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη ξέρει να απαντά μόνο με αποτελέσματα, με αλήθεια και με έργο και αυτή είναι μια από τις χαρακτηριστικότερες περιπτώσεις για το πώς η αλήθεια, το έργο, η επιμονή και η υπομονή -γιατί χρειάστηκε πολλή υπομονή- κερδίζουν στο τέλος τον λαϊκισμό, τη δημαγωγία και την απόπειρα εργαλειοποίησης ανθρώπων. Πάντοτε με σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα -κανένας δεν θέλει να βρίσκεται σ’ αυτή τη θέση-, τους κανόνες διεθνούς δικαίου και τις διεθνείς συμβάσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Πάντοτε όμως και με σεβασμό στους κατοίκους αυτής της περιοχής και σε όλους τους πολίτες.
 
Θέλω ακόμα, να ευχαριστήσω τους εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, τον Δήμαρχο, ο οποίος έχει επιτελέσει σημαντικό έργο και πιστεύω πως αυτό το αναγνωρίζουν οι πολίτες, τους ανθρώπους των επιμελητηρίων με τους οποίους κάναμε μια πολύ εποικοδομητική συζήτηση από την οποία καταλήξαμε στο εξής, πολύ σημαντικό, συμπέρασμα: είναι αλήθεια ότι τα τελευταία τρία χρόνια, σχεδόν σε όλη τη διάρκεια της διακυβέρνησης του τόπου από τον Κυριάκο Μητσοτάκη και την Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, σε όλη την ανθρωπότητα -όχι μόνο στη χώρα μας- συμβαίνουν ταυτόχρονα οι περισσότερες και μεγαλύτερες κρίσεις που έχουμε κληθεί να αντιμετωπίσουμε. Πανδημία, πληθωριστική κρίση, το μεταναστευτικό ζήτημα, οι προκλήσεις στα σύνορα της χώρας μας και όλα τα παρεπόμενα αυτών, τα οποία τα γνωρίζουμε όλοι μας πολύ καλά γιατί τα βιώνουμε καθημερινά.
 
Σημασία έχει πώς αντιμετωπίζουμε τις έκτακτες καταστάσεις και έχω την εντύπωση -οι πολίτες βέβαια θα το κρίνουν αυτό- ότι από τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τη Νέα Δημοκρατία αντιμετωπίζονται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Η Ελλάδα, έχει δώσει τα περισσότερα χρήματα συναρτήσει του ΑΕΠ της, απ’ ευθείας στους πολίτες, στις επιχειρήσεις και στα νοικοκυριά για τη στήριξή τους απέναντι στην ακρίβεια, η οποία μπορεί να μην είναι δική μας ευθύνη, αλλά η Κυβέρνηση έχει υποχρέωση να την αντιμετωπίσει- και αυτό κάνει και θα συνεχίσει να το κάνει. Η Κυβέρνηση αυτή έχει αντιμετωπίσει αποτελεσματικά το μεταναστευτικό μειώνοντας τις ροές κατά 95%, έχει αντιμετωπίσει την πανδημία με μια ολιστική προσέγγιση, ενισχύοντας το ΕΣΥ, έχει αλλάξει το κράτος με μια πραγματική ψηφιακή επανάσταση, έχει ενδυναμώσει την εικόνα μας στο εξωτερικό. Κρίσεις μπορεί να έρθουν ξανά στο δρόμο μας. Σημασία έχει πως τις αντιμετωπίζουμε και αυτό θα κρίνουν οι πολίτες. Πώς θέλουμε να αντιμετωπίσουμε την ακρίβεια; Με τους πάνω από 20 φόρους που μείωσε η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη ή με τους 27 φόρους που αύξησε ή επέβαλλε η Κυβέρνηση Τσίπρα; Πώς θέλουμε να αντιμετωπίσουμε μια ενδεχόμενη υγειονομική κρίση; Με ένα ανοχύρωτο και παρατημένο Εθνικό Σύστημα Υγείας όπως αυτό που είχε η προηγούμενη Κυβέρνηση ή με υπερδιπλασιασμό των μονάδων εντατικής θεραπείας και προσλήψεις δεκάδων χιλιάδων υγειονομικών; Πώς θέλουμε να αντιμετωπίζουμε την εκπαίδευση; Ως ένα πεδίο λαϊκισμού και καταλήψεων ή με τις προσλήψεις μόνιμων εκπαιδευτικών και την ενίσχυση των Πανεπιστημίων; Αυτό που θέλω να πω είναι ότι, όταν στο τέλος της τετραετίας, θα μας κρίνουν οι πολίτες, θα δώσουν μια ισχυρή ψήφο εμπιστοσύνης στον Κυριάκο Μητσοτάκη και τη Νέα Δημοκρατία, γιατί μετά από πάρα πολλά χρόνια αυτά που είπε και πολλά περισσότερα, τα έκανε πράξη».
 
Στην επίσκεψη συμμετείχαν ακόμη ο Αντιπρόεδρος ΔΕΕΠ Δημήτρης Χατζηδιάκος, ο Αντιπρόεδρος της ΟΝΝΕΔ Κώστας Μαμουλής, τα μέλη της Πολιτικής Επιτροπής Ανδρέας Καρασαρίνης και Βάσω Καλαμιδιώτου, οι πολιτευτές του νομού Λέσβου Ελένη Μακρή και Δημήτριος Γόμος, η πολιτεύτρια Βόρειου Τομέα Αθηνών Μαρία Καφετζή, το μέλος της ΔΕΕΠ Δημήτρης Παραδέλλης, οι πρώην πρόεδροι ΔΕΕΠ Παύλος Βογιατζής, Σταύρος Ψαρόπουλος, Ευστράτιος Γόμος, Ευστράτιος Κυρατζής, ο πρόεδρος της ΝΕ ΟΝΝΕΔ Λέσβου Γιώργος Στρατηγέλλης, ο Υπεύθυνος Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου ΟΝΝΕΔ Προκόπης Σαρρής και ο Υπεύθυνος ΔΑΠ-ΝΔΦΚ Γιάννης Παπαδημητρίου.