'Αναστα ο θεός..." σε όλη την Λέσβο με εκκωφαντικό θόρυβο (Pics, vid)



Το ελπιδοφόρο μήνυμα της Ανάστασης του Θεανθρώπου αναμένουν σήμερα οι απανταχού ορθόδοξοι χριστιανοί, με πιο ήπια περιοριστικά μέτρα σε σχέση με αυτά που ίσχυαν τα προηγούμενα 2 χρόνια λόγω της πανδημίας. 

«Ανάστα ο Θεός, κρίνων την γην» έψαλαν οι ιερείς στους ναούς όλης της Λέσβου, για την στιγμή που «η ζωή νικά και ελευθερώνει τις ψυχές από τον φόβο».

Η «πρώτη Ανάσταση» είναι ο εσπερινός της εορτής της Ανάστασης που τελείται στους ναούς το πρωί του Μ. Σαββάτου. Είναι δηλαδή το ξεκίνημα της εορτής και όχι η ολοκλήρωσή της.


Ο ιερέας με πολλή χαρά πετά φύλλα δάφνης στο Ναό, ενώ ταυτόχρονα οι πιστοί χτυπούν τάλαντα και τα στασίδια, κινούν τους πολυέλεους, εκφράζοντας την μεγάλη χαρά για την επερχόμενη Ανάσταση.

 Σήμερα το πρωί σε όλους τους ναούς της Λέσβου, τελέστηκε ο Εσπερινός της Κυριακής του Πάσχα και η πρώτη Ανάσταση, εν μέσω κρότων, που συμβολίζει την καθαίρεση του Άδη και την συντριβή των πυλών του.

Οι εικόνες που θα δείτε παρακάτω, είναι από τον Ιερό Ναό Αγίου Εφραιμ στην Καλλιθέα Μυτιλήνης, όπου γίνεται το έθιμο με τον κρότο από τα στασίδια.