Αναβιώνει ξανά το παραδοσιακό έθιμο- Γιορτή της Κούνιας στο γραφικό Ακράσι την Πρωτομαγιά


Αναβιώνει ξανά το παραδοσιακό έθιμο του χωριού

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ακρασίου πρόκειται να αναβιώσει φέτος τη Γιορτή της Κούνιας την Κυριακή 1 Μαίου στην πλατεία του Ακρασίου.

Συγκεκριμένα θα στολιστεί η πατροπαράδοτη κούνια και θα ακουστούν τα τραγούδια της κούνιας στον παλιό παραδοσιακό σκοπό.

Παράλληλα θα υπάρχει ζωντανή μουσική με τον Χρήστο Τυροπώλη με την ορχήστρα του. Τέλος θα υπάρχει και στολισμένο γαϊδουράκι για τα παιδιά.


-Και δύο λόγια για το χωριό και τον Πολιτιστικό Σύλλογο

Το ΑΚΡΑΣΙ είναι ένα μικρό ορεινό χωριό της πρώην επαρχίας Πλωμαρίου Λέσβου με τους λιγοστούς κατοίκους του το χειμώνα. Το καλοκαίρι ιδιαίτερα τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο σφύζει από ζωή (πάνω από 300 άτομα ΤΑ 100 ΝΕΟΛΑΙΑ), λόγω του ότι έρχονται πολλοί συγχωριανοί μας τόσο από την Αθήνα και την Μυτιλήνη για να παραθερίσουν στο χωριό μας όσο και από το εξωτερικό (Αυστραλία, Αμερική Αφρική, κλπ).

 

Έργο του Συλλόγου μας είναι:

 

1.    Να διαφυλάξουμε την πολιτιστική κληρονομιά του χωριού μας μέσα από πολλές εκδηλώσεις (π.χ. Γιορτή Τραχανά, Γιορτή της Κούνιας) και την αναβίωση εθίμων όπως του Κλείδωνα και τα Κάψαλα.

2.    Να την μεταδώσουν και στην νέα γενιά μέσα από πολλές άλλες εκδηλώσεις (διαγωνισμοί παραδοσιακών χορών, κλπ)

3.    Να φέρει πίσω πολλούς Ακρασιώτες (ιδιαίτερα το καλοκαίρι) οι οποίοι γι α πολλούς και διάφορους λόγους δεν έρχονται στην γενέτειρα γή που τους έθρεψε και τους μεγάλωσε, όπως επίσης και τους απογόνους τους.

 

Σας γνωρίζουμε ότι ο Σύλλογος μας κάθε χρόνο οργανώνει διάφορες πολιτιστικές  εκδηλώσεις.  Το χειμώνα γιορτάζουμε μαζί με τους συγχωριανούς μας τα Χριστούγεννα, στολίζοντας την πλατεία και τραγουδώντας τα κάλαντα στα σπίτια του χωριού μας.  Τις Αποκριές οργανώνουμε γιορτή με θεατρικά (γραμμένα στην ντοπιολαλιά μας) και τραγουδάμε όλοι μαζί το Ερι Πάλε (τραγούδι των χωριών της περιοχής Πλωμαρίου), και την Πρωτομαγιά την Γιορτή της Κουνιας. Το καλοκαιρι γίνονται πάρα πολλές εκδηλώσεις με θεατρικα, την

Γιορτή του Τραχανά, πάρτυ στην Δρώτα, κλπ.

 Όλες τις παραπανω εκδηλώσεις και πάρα πολλές άλλες θα βρειτε στο φορουμ του Συλλογου: www.akrasi.gr/forum.

 

Ο Σύλλογος μας εκδίδει το περιοδικό «ΤΟ ΑΚΡΑΣΙ»,  εδώ και 22 χρόνια (http://www.akrasi.gr/magazine.html), έχει την δική του ιστοσελίδα www.akrasi.gr όπου μέσα από αυτή μπορείτε να πάρετε πληροφορίες για το χωριό μας (π.χ. ιστορικά στοιχεία) {κάνοντας κλικ στο ΕΙΣΟΔΟΣ} , να ξεναγηθείτε στο χωριό μας μέσα από φωτογραφίες (στο θέμα: ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ), και τέλος να ακούσετε παλιά τραγούδια (στο θέμα: ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ).

 

Επίσης ο Συλλογος μας  στο Πολιτιστικο Κέντρο «Γιαννης Κοντέλλης» έχει φτιαξει θεατρικη – μουσική σκηνή, μια τεράστια βιβλιοθηκη και τέλος Λαογραφικό Μουσείο.

 

Τέλος μετά το άνοιγμα των σχολείων στέλνουμε επιστολή στους μαθητές των σχολείων της Λέσβου με πλούσιο εκπαιδευτικό - πολιτιστικό πρόγραμμα για εκπαιδευτικές – ημερήσιες εκδρομές για τα παραδοσιακα ορεινα χωριά ΑΚΡΑΣΙ, ΑΜΠΕΛΙΚΟ,  ΝΕΟΧΩΡΙ (επισκεψεις στα λαογραφικά μουσεία ΑΚΡΑΣΙΟΥ, ΑΜΠΕΛΙΚΟΥ, ΝΕΟΧΩΡΙΟΥ, φαρμα ελαφιών, κλπ). Πιστεύουμε ότι αξίζει τον κόπο να επισκεφτούν οι μαθητές της Λέσβου τα τρία ορεινά χωριά μας, γιατί μέσα από τις ξεναγήσεις στους παραπάνω χώρους οι μαθητές θα ωφεληθούν μαθησιακά ποικιλοτρόπως

 

Σ΄ αυτή μας την προσπάθεια θέλουμε και την δική σας αρωγή στο να γνωρίσει όλος ο κόσμος τα ορεινά και παραδοσιακά χωριά μας με το να συμμετέχετε στις όποιες εκδηλώσεις μας και να επισκέπτεστε και το χωριό μας .

 

Σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων

Το ΔΣ του Συλλόγου μας