Τουρισμός: Λέσβος όπως λέμε Βιλαμπάχο...



Υπάρχει μια φωτογραφία στο διαδίκτυο στην οποία απεικονίζεται ένα μεγάλο συνεργείο από εταιρία του Δημοσίου, με έναν υπάλληλο μέσα σε ένα χαντάκι να σκάβει και να βγάζει τη δουλειά όλη και καμιά δεκαριά άλλους υπαλλήλους να στέκονται από πάνω του και να βλέπουν δίνοντας οδηγίες , συζητώντας κτλ. 

 Κάποιοι που περνάνε από εκεί και ταλαιπωρούνται λόγω των εργασιών οι οποίες δεν τελειώνουν ποτέ, τα βάζουν με τον εργάτη που είναι μέσα στο χαντάκι και σκάβει όλη μέρα αλλά κανείς δεν δίνει σημασία στους γύρω του που θα έπρεπε να βοηθούν. 

Αυτή η ιστορία η οποία είναι πέρα ως πέρα αληθινή και την θυμήθηκα με αφορμή τα όσα ακούγονται τελευταία για τον τουρισμό στα νησιά μας, γιατί δεν έρχεται κόσμος, γιατί δεν γίνεται αυτό, γιατί δεν γίνεται το άλλο, κριτική και ξανά κριτική και ο ….εργάτης να σκάβει. 

Η προσέλκυση τουριστών και γενικότερα η αναπτυξιακή τουριστική του νησιού μας, δεν είναι μια απλή και εύκολη υπόθεση όταν μάλιστα ως τόπος έχουμε να αντιμετωπίσουμε πολλά και διάφορα που μας καθιστούν αναποτελεσματικούς. 

Ακούω και διαβάζω τελευταία κριτική από διαφόρους προς την Περιφέρεια, η οποία είναι όπως δείχνει με τις πράξεις της και η μόνη που ασχολείται σοβαρά με την υπόθεση τουρισμός και ανάδειξη των νησιών του Βορείου Αιγαίου. 

Και το κάνει με τρόπο διαφορετικό από όλες τις προηγούμενες συμμετέχοντας σε μεγάλες παραγωγές ταινιών (Σμύρνη μου Αγαπημένη), φέροντας μεγάλες ταξιδιωτικές (Εικόνες με τον Δούση) ή παραδοσιακές εκπομπές ( Το αλάτι της γης), κάνοντας εκδηλώσεις με επώνυμους που επισκέπτονται τα νησιά μας (Αίπος εκδήλωση για την Κιβωτό του Κόσμου, δείπνο προς τιμήν του Αρχιεπισκόπου Αμερικής Ελπιδοφόρου) και πολλά ακόμη που έχουν ως στόχο την εξωστρέφεια των νησιών μας όπως για παράδειγμα η συνεργασία και η στήριξη στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας, στους Πουλάκηδες κτλ οι οποίοι είναι μια εναλλακτική μορφή τουρισμού. 

Αυτή η προσπάθεια και η προβολή τουλάχιστον για την Λέσβο, είναι και η μοναδική που γίνεται, από όσο γνωρίζουμε στον τόπο μας. 

Προσωπικά εκτός από τις δράσεις και τις ενέργειες τις Περιφέρειας δεν ξέρω αν υπάρχει άλλος δημόσιος φορέας που να ασχολείται σοβαρά με την ανάδειξη της Λέσβου, αν ασχολείται σοβαρά με τον τουρισμό αν ασχολείται σοβαρά με το προιόν. 

 Και οι δυο Δήμοι και το Επιμελητήριο και οι άμεσα εμπλεκόμενοι, ξενοδόχοι, πράκτορες κτλ, ίδια πρόσωπα ίδια λογική, ίδια μέθοδος και ίδια μιζέρια χρόνια τώρα. Μόνο δηλώσεις, μόνο παράπονα, μόνο διαπιστώσεις και μόνο εσωστρέφεια. 

Ότι γίνεται σε όλους τους τομείς στην Λέσβο γίνεται και στον τουρισμό. Κακά τα ψέματα και η αλήθεια είναι αυτή που πονά. Στην Λέσβο η νοοτροπία μας, ο τρόπος που βλέπουμε τα πράγματα και ο τρόπος που τα αντιμετωπίζουμε είναι καθαρά αναποτελεσματικός. 

Βράζουμε στο ζουμί μας χρόνια τώρα και όταν έρχεται κάποιος να μας ξυπνήσει να μας βοηθήσει να μας δώσει λίγη ώθηση, αντί να τον στηρίξουμε και να τον ακολουθήσουμε, τον τραβάμε πίσω μαζί μας. Και ξέρετε γιατί. Γιατί αν τον αφήσουμε να κάνει πράγματα θα φανεί η δική μας αδυναμία και θα χάσουμε την θέση μας και την βολή μας. 

Πριν από μερικές εβδομάδες επειδή έγινε ντόρος γιατί πήγε η Χίος και όχι η Λέσβος από την Περιφέρεια στην Σμύρνη, ο αρμόδιος Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού είχε έρθει στην Μυτιλήνη και είχε συγκαλέσει σύσκεψη με τους τουριστικούς φορείς ζητώντας να συμμετάσχουν σε αυτήν την ευκαιρία προβολής της Λέσβου στην γείτονα χώρα. 

Η απάντηση ήταν ότι δεν είμαστε έτοιμοι. Ποτέ δεν είμαστε έτοιμοι ως νησί. 

Η Λήμνος βουλιάζει από κόσμο κάθε καλοκαίρι, η Χίος έχει μεγάλη αύξηση τα τελευταία χρόνια, η Σάμος τείνει να γίνει ένας καλός προορισμός για διακοπές. Στην Λέσβο ακόμα τρίβουν και φταίνε πάντα όλοι οι άλλοι. 

ΥΣ: Όλοι οι τουριστικοί μάνατζερ του κόσμου να έρθουν στο νησί και να προσπαθήσουν να μας βοηθήσουν, πάλι δεν θα τα καταφέρουν. Γιατί στην Λέσβο η νοοτροπία είναι αυτή που κάνει την ζημιά, η καρεκλοκενταυρία και το προσωπικό βόλεμα. 

 Και φυσικά όσο δεν υπάρχουν υποδομές, σύνδεση με την Ηπειρωτική Ελλάδα και μια οικογένεια για να έρθει και να φύγει μόνο από δω θέλει ένα χιλιάρικο για την μετακίνηση της, τόσο θα βράζουμε στο ζουμί μας και θα φταίει ο Νύκτας, ο Μουτζούρης και ο κακός μας ο καιρός. 

ΥΣ1: Στην Χίο ο Φορέας Τουρισμού είναι ένας και ενιαίος. Στην Λέσβο έχουμε τρείς – τέσσερις μόνο και μόνο για να μην μπορούμε να συνεννοηθούμε.

ΥΣ2: Το νησί δεν ζει από τον τουρισμό γιατί αν ζούσε θα είχε ήδη πεθάνει. Και φυσικά πέραν όλων αφορά πρωτίστως τους ιδιώτες που θα πρέπει να κουνήσουν πόδια και χέρια όπως κάνουν σε όλη την Ελλάδα.