Στον αέρα ο ηλεκτρονικός διαγωνισμός για την δημιουργία Πάρκου Εκδηλώσεων στην Επάνω Σκάλα


«Δημοπρατείται η δημιουργία Πάρκου Εκδηλώσεων στην Επάνω Σκάλα Μυτιλήνης»

 

Χθες, 19/4/2022, ο Δήμαρχος Μυτιλήνης, Στρατής Κύτελης, υπέγραψε την προκήρυξη της διαδικασίας ηλεκτρονικού διαγωνισμού, με ημερομηνία δημοπράτησης, την 10-05-2022, για την επιλογή αναδόχου κατασκευής του έργου: ΠΑΡΚΟ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΣΤΗ ΘΕΣΗ ΕΠΑΝΩ ΣΚΑΛΑ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ», εκτιμώμενης αξίας 1.061.127,38 Ευρώ.

Το έργο χρηματοδοτείται από την Ε.Ε. και η συνολική προθεσμία εκτέλεσής του ορίζεται σε δώδεκα (12) μήνες από την ημέρα υπογραφής της σύμβασης με τον ανάδοχο.

Πρόκειται για μια από τις μεγαλύτερες αναπλάσεις της Μυτιλήνης για τη δημιουργία ενός χώρου, που μέχρι σήμερα δεν υπάρχει στην πόλη μας και ο οποίος εντάσσεται στο συνολικότερο σχέδιο της Δημοτικής Αρχής για αναβάθμιση και ανάδειξη της Επάνω Σκάλας και της παλιάς πόλης.

 

Το οικόπεδο των πρώην στάβλων στην Επάνω Σκάλα θα μετατραπεί σε Πάρκο ανοιχτών Εκδηλώσεων, με κυριότερες τις παρακάτω κατασκευαστικές εργασίες:

- Ανέγερση Ανοιχτού αμφιθεάτρου 250 θέσεων.

- Η επίστρωση της πλατείας θα γίνει με χυτό βοτσαλωτό δάπεδο, πάχους 7 εκατοστών, χρώματος ώχρας και ερυθρού. Οι διάφορες αποχρώσεις του βοτσαλωτού δαπέδου θα χωρίζονται με λωρίδες χτενιστού μαρμάρου

- Κατασκευή χώρου στάθμευσης 24 αυτοκινήτων. Ο χώρος του πάρκινγκ και ο χώρος εκδηλώσεων θα χωρίζονται με καθιστικά από φυσικό τοπικό λίθο, ενώ στο πάρκινγκ και στο χώρο του τοιχίου θα φυτευτούν ελιές.

- Στο χώρο κάτω από το αμφιθέατρο θα υπάρχουν WC ανδρών, γυναικών και ΑΜΕΑ, μια αποθήκη υλικού εκδηλώσεων και χώροι αποδυτηρίων.

- Θα επιτευχθεί λειτουργική σύνδεση του πάρκου εκδηλώσεων με το Κάτω Κάστρο και τον πεζόδρομο – ποδηλατόδρομο, που κατασκευάστηκε πρόσφατα από το Δήμο και την Εφορεία Αρχαιοτήτων.

- Κατασκευή λιθόκτιστων παρτεριών σαν καθιστικά.

- Όλα τα τοιχία θα ντυθούν με φυσικό τοπικό λίθο

- Σε επιλεγμένα σημεία θα τοποθετηθούν φωτιστικά σώματα και αστικός εξοπλισμός.

 

Ο Δήμαρχος Μυτιλήνης, Στρατής Κύτελης, δήλωσε ότι «είναι ένα από τα οραματικά μας έργα, με νέα αισθητική, που σέβεται, όμως, το ιστορικό παρελθόν και ενοποιεί το χώρο από το Άγαλμα της Ελευθερίας και το Κάτω Κάστρο μέσω του πεζόδρομου – ποδηλατοδρόμου, που κατασκευάστηκε, πρόσφατα, από το Δήμο και την Εφορεία Αρχαιοτήτων. Δημιουργούμε τον «Μεγάλο Περίπατο» της Μυτιλήνης. Μάλιστα, πολύ σύντομα, θα ξεκινήσει και το έργο ανάπλασης της Προκυμαίας, που κυριολεκτικά θα αλλάξει την πόλη μας. Θέλω να ευχαριστήσω τη Διαχειριστική Αρχή της Περιφέρειας του Βορείου Αιγαίου και τις Υπηρεσίες Προγραμματισμού και της Τεχνικής του Δήμου μας, που συνέβαλαν στην όλη διαδικασία».

 

Ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών και Προγραμματισμού, Στρατής Τζιμής, επεσήμανε: «Αλλάζουμε με νέα υλικά την εικόνα της Μυτιλήνης μας, σεβόμενοι τον πολιτισμό και την ιστορικότητά της. Τα περισσότερα ταυτοτικά χαρακτηριστικά που συγκροτούν τη φυσιογνωμία της πόλης μας, δηλαδή η Προκυμαία, η Πλατεία Σαπφούς, το Άγαλμα Ελευθερίας, ο ιστορικός χώρος του Κάστρου και οι Στάβλοι, σε ένα χρόνο περίπου, θα έχουν ενοποιηθεί, αναπλαστεί και αναβαθμιστεί. Θα αναδειχθεί ως ο πιο σημαντικός άξονας περιπάτου και ταυτότητας της πόλης μας. Όλοι οι μηχανικοί του Δήμου μας, αλλά κυρίως ο Γιώργος Τακτικός, ο Στρατής Αξιώτης (αρχιτέκτων) με συντονιστή και επιβλέποντα τον Ανδρέα Παπαχριστοφόρου και αρχιτέκτονα την Μαρία Σαρόγλου έφεραν σε πέρας το έργο που θα προβάλλει την ιστορία, την πολιτισμική της κληρονομιά, την περιβαλλοντική και την τουριστική σημασία της όλης περιοχής».