Υπέγραψε το ψήφισμα φορέων η Περιφερειακή Ομοσπονδία ΑμεΑ Β. Αιγαίου για τις αυξήσεις στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια

 

Υπογραφή Ψηφίσματος Φορέων της Περιφερειακής Ομοσπονδίας Α. με Α για τις αυξήσεις στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια και ναύλα

 

Η ΠΟ ΑμεΑ ΒΑ προσυπογράφει το συνημμένο  ψήφισμα διαμαρτυρίας των Φορέων της Π.Β.Α. και συμμετέχει στις διαμαρτυρίες σε κάθε νησί της Περιφέρειάς μας.

 

« Συμμετοχή της Π.Ο. Α.με Α.Β.Α. στη διαμαρτυρία για τις αυξήσεις στα ακτοπλοϊκά     εισιτήρια και ναύλα»

 

Το Δ.Σ. της Περιφερειακής Ομοσπονδίας Α. με Α .προσυπογράφει το ψήφισματων Φορέων της Περιφέρειας Β. Αιγαίου, για την νέα αύξηση των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων και ναύλων.

 

Οι αυξήσεις αυτές για τα άτομα με αναπηρία και τις οικογένειές μας είναι ακόμα ένα βαρύ πλήγμα, δεδομένου ότι ταξιδεύουμε συχνά για λόγους υγείας, αφού οι τεράστιες ελλείψεις στην υγεία, δεν μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες μας. Η διαρκής αύξηση των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων, είναι πρόκληση σε καιρό ακρίβειας και μείωση των εισοδημάτων μας!!

 

Αυξάνουν συνεχώς τα εισιτήρια και τα ναύλα ενώ η κατάσταση στην ακτοπλοΐα επιδεινώνεται σε βάρος των επιβατών και των ναυτεργατών

 

     Υπογράφουμε το παρακάτω ψήφισμα των ναυτεργατικών σωματείων: Πανελλήνια Ένωση Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού, Πανελλήνια Ένωση Κατώτερων Πληρωμάτων Μηχανής Εμπορικού Ναυτικού «Ο ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», Πανελλήνια Επαγγελματική Ένωση Μαγείρων Εμπορικού Ναυτικού, Πανελλήνια Ένωση Πληρωμάτων Ρυμουλκών - Ναυαγοσωστικών, Πανελλήνια Ένωση Συνταξιούχων ΝΑΤ και των φορέων Αιγαίου: Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Βορείου Συγκροτήματος Δωδεκανήσων, Πανλεσβιακό Εργατικό Κέντρο, Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Λέσβου, Εργατικό Κέντρο Σάμου, Νομαρχιακό Τμήμα ΑΔΕΔΥ Σάμου, Νομαρχιακό Τμήμα ΑΔΕΔΥ Λήμνου που αναλαμβάνουν πρωτοβουλία για την ανάπτυξη πολύμορφης αγωνιστικής δράσης στα νησιά και στα ηπειρωτικά αστικά κέντρα. Καλούμε τους εργαζόμενους και τον λαό σε συντονισμό, να στηρίξουν με την υπογραφή τους το κοινό πλαίσιο διεκδίκησης:

 

«Τα ναυτεργατικά σωματεία, τα Εργατικά Κέντρα, σωματεία και φορείς των νησιών που υπογράφουμε αυτό το κείμενο, ενώνουμε τη φωνή μας και καλούμε σε κοινή διεκδίκηση όλους τους νησιώτες και τους εργαζόμενους εναντίον της ακρίβειας, για φτηνές, σύγχρονες και ασφαλείς ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες.

 

            Σε μια περίοδο που η ακρίβεια εξανεμίζει το λαϊκό εισόδημα, οι εφοπλιστές βάζουν ξανά φωτιά στα εισιτήρια και τα ναύλα των ακτοπλοϊκών γραμμών.

 

            Ενώ μεταξύ 2010 - 2019 αυξήθηκαν πάνω από 40%! Μέσα στον χειμώνα που πέρασε, αυξήθηκαν και πάλι 5 έως 16,32%, τώρα και πριν την έναρξη της καλοκαιρινής περιόδου εκτοξεύουν και πάλι τις τιμές, με αυξήσεις που ξεκινούν από 10% και φτάνουν έως και 41% π.χ. για την Κω!

 

            Δεν γίνεται να δεχτούμε ότι για να ταξιδεύσει σήμερα μια τετραμελής οικογένεια από Ρόδο για τον Πειραιά, να θέλει μόνο για εισιτήρια, χωρίς αυτοκίνητο και χωρίς θέση, δηλαδή μόνο για κατάστρωμα 330 ευρώ! Από τη Λήμνο να θέλει 312 ευρώ! Από τη Σάμο 262 ευρώ! Από Ικαρία 208!...

 

            Το ίδιο απαράδεκτο είναι για μια οικογένεια από την ηπειρωτική χώρα που θέλει να επισκεφθεί τα νησιά, να πρέπει να πληρώσει έναν ολόκληρο μέσο μισθό.

            Είναι πρόκληση να επικαλούνται οι εφοπλιστές ακτοπλόοι ως αιτία για τις νέες αυξήσεις την ακρίβεια στα καύσιμα όταν αυτοί: Σε αντίθεση με όλους εμάς τους εργαζόμενους, τους επαγγελματίες και μικρούς επιχειρηματίες, έχουν αφορολόγητο πετρέλαιο.

 

            Έχουν την προστασία όλων των κυβερνήσεων. Ενώ έχουν πλήρη φορολογική ασυλία και λαμβάνουν συνεχώς τεράστιες χρηματοδοτήσεις. Μόνο για την πανδημία εισέπραξαν 79 εκατ. ευρώ!

 

            Η σταθερή χρονιάτικη επιδότηση που εισπράττουν έχει φτάσει τα 138 εκατ. ευρώ! Επιπλέον θα πάρουν και 370 εκατ. ευρώ για ανανέωση στόλου από τα ΕΣΠΑ και άλλα 300 εκατ. ευρώ από το πρόγραμμα "Νέαρχος"!

 

            Ακόμα, οι κυβερνήσεις και η ΕΕ τους στηρίζουν και με αντεργατικά μέτρα. Συνεχώς επιδεινώνουν τις εργασιακές συνθήκες και τους μισθούς των ναυτεργατών. Μειώνουν τις οργανικές συνθέσεις και επιβάλλουν εξαντλητικά ωράρια, αδιαφορώντας για την υγεία των ναυτεργατών και για την ασφάλεια των επιβατών, ενώ τους μισθούς τους έχουν χρόνια τώρα καθηλωμένους.

 

            Επίσης, προκειμένου να μη θιχτεί στο ελάχιστο η κερδοφορία τους, τους επιτρέπουν τη χειμερινή περίοδο να αποσύρουν από τις γραμμές τα πιο μεγάλα πλοία, με αποτέλεσμα ένα σημαντικό μέρος των ναυτεργατών να οδηγείται στην ανεργία και οι νησιώτες να αντιμετωπίζουν μεγάλη ταλαιπωρία και επικίνδυνες καταστάσεις για να καταφέρουν να μετακινηθούν από και προς το νησί τους. Δεκάδες μικρά νησιά μένουν για μέρες αποκλεισμένα και αποκομμένα. Επίσης υπονομεύουν την ασφάλεια των επιβατών και ναυτεργατών εφόσον το ένα στα τέσσερα πλοία που δρομολογούν είναι πάνω από 30 ετών.

 

            Η δύναμη και η ελπίδα βρίσκεται μόνο στα δικά μας χέρια, λύσεις μπορεί να επιβάλει μόνο ο δικός μας αγώνας.

 

            Καμιά λύση δεν πρόκειται να έρθει από τα κόμματα και κυβερνήσεις που ενδιαφέρονται για το πώς θα διασφαλίσουν τα κέρδη των εφοπλιστών και των άλλων επιχειρηματικών ομίλων.

 

            Υποκρίνονται όταν λένε ότι κατανοούν τα προβλήματα των νησιωτών και των εργαζομένων. Οι όποιες υποσχέσεις τους έχουν αποδειχτεί ότι είναι ψεύτικες και παραπλανητικές.

 

            Για αυτό συντονιζόμαστε σε αγωνιστικές δράσεις και διεκδικούμε μαζί:

 

         Να μειωθούν τώρα όλα τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια και τα ναύλα (οχημάτων - εμπορευμάτων) κατά 50% χωρίς να δοθούν νέες επιδοτήσεις και προνόμια στους εφοπλιστές

         Δωρεάν μετακινήσεις για ανέργους, φοιτητές και στρατευμένους, για ΑΜΕΑ, χρονίως πάσχοντες.

         Μειωμένα εισιτήρια για συνταξιούχους, αναπληρωτές, πολύτεκνους κ.ά.

         Εξασφάλιση συχνής σύνδεσης των νησιών με την ηπειρωτική χώρα και μεταξύ τους με πλοία σύγχρονα και ασφαλή, με βελτίωση και διαμόρφωση σύγχρονων λιμενικών εγκαταστάσεων, αποκλειστικά δημόσιων.

         Να διασφαλιστεί η δουλειά των ναυτεργατών με αύξηση των μισθών και βελτίωση των συνθηκών εργασίας κατοχυρωμένα με Συλλογική Σύμβαση Εργασίας και Κοινωνική Ασφάλιση, συνδικαλιστική οργάνωση.

         Nα καταργηθούν οι φόροι στα καύσιμα, η ρήτρα αναπροσαρμογής και τα “πράσινα” χαράτσια στο ηλεκτρικό ρεύμα.

         Να επανέλθει ο μειωμένος συντελεστής ΦΠΑ για όλα τα νησιά, κατά 50%.

         Να καταργηθεί ο ΦΠΑ στα είδη λαϊκής κατανάλωσης, στα εφόδια των αγροτών και κτηνοτρόφων.

         Άμεση και γενναία διαγραφή των χρεών αυτοαπασχολούμενων, εργαζομένων και ανέργων».

            Μείωση κατά 50%  στα εισιτήρια των ατόμων με αναπηρία με ποσοστό αναπηρίας 50% και άνω και των συνοδών τους και αύξηση των προσβάσιμων κλινών.

 

Για το Δ.Σ. Της ΠΟΑμεΑΒΑ

 

Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                               Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

 

ΣΟΦΙΑ ΜΙΧΑΛΑ                                              ΝΕΣΤΟΡΑΣ ΞΥΛΑΣ