ΓΕΕΘΑ: Ενεργοποιεί τα αντιαεροπορικά συστήματα στο Αν.Αιγαίο – Αναβαθμίζεται η ετοιμότητα των ΕΔΗ τουρκική προκλητικότητα των δεκάδων υπερπτήσεων στα νησιά του Αιγαίου αυξάνει το βαθμό ετοιμότητας των ενόπλων δυνάμεων, σύμφωνα με το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας (ΓΕΕΘΑ).


Το ΓΕΕΘΑ αποφάσισε την ενεργοποίηση των αντιαεροπορικών συστημάτων στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου. Τα συστήματα θα «εγκλωβίζουν» τα τουρκικά αεροσκάφη τα οποία χθες επιδόθηκαν σε 41 υπερπτήσεις σε ελληνικά κατοικημένα νησιά και νησίδες κατά μήκος του ανατολικού Αιγαίου.


Την ίδια ώρα οι ένοπλες δυνάμεις συνεχίζουν τις κοινές στρατιωτικές ασκήσεις με συμμαχικές χώρες. Σήμερα πραγματοποιείται αεροναυτική συνεργασία της φρεγάτας «Αδρίας» με τη γαλλική φρεγάτα «Auvergne», δυτικά της Κρήτης, ενώ αύριο θα διεξαχθεί κοινή άσκηση στο Ιόνιο πέλαγος, δυτικά της Πελοποννήσου με τη συμμετοχή του αμερικανικού αντιτορπιλικου «Jason Durham» που συμμετείχε στη δύναμη του αμερικανικού αεροπλανοφόρου «Harry Truman».


Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την διάρκεια των δηλώσεών του με την Φινλανδή ομόλογό του Σάναα Μαρίν, γνωστοποίησε ότι έχει ήδη ενημερώσει τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ για την άνευ προηγουμένου τουρκική προκλητικότητα του τελευταίου 24ώρου.


Επίσης, η ελληνική κυβέρνηση αποφάσισε να βάλει στον «πάγο» τα στρατιωτικά Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) με την Τουρκία, μετά το μπαράζ παραβιάσεων και υπερπτήσεων. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η ελληνική πλευρά δηλώνει πως αντιμετωπίζει την κλιμάκωση της έντασης «με αποφασιστικότητα και σοβαρότητα».

Πηγή https://www.onalert.gr/