Βιωματικές Εκπαιδευτικές δράσεις για την ανάδειξη και συντήρηση των απολιθωμάτων


στο Μουσείο Φυσικής ΙστορίαςΑπολιθωμένου Δάσους Λέσβου

Με μεγάλο ενθουσιασμό από μαθητές και εκπαιδευτικούς,πραγματοποιούνται βιωματικές εκπαιδευτικές δράσεις στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, αναδεικνύοντας τις δυνατότητες της Λέσβου ως εκπαιδευτικού προορισμού.

Υιοθετώ και προστατεύω το Απολιθωμένο Δάσος Λέσβου – Συμμετέχω σε δράσεις καθαρισμού και συντήρησης απολιθωμάτων

Οι μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Παπάδου συμμετείχαν στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Μουσείου «Υιοθετώ και προστατεύω το Απολιθωμένο Δάσος Λέσβου – Συμμετέχω σε δράσεις καθαρισμού και συντήρησης απολιθωμάτων» όπου έμαθαν για τη δημιουργία του Απολιθωμένου Δάσους και την σπουδαιότητα αυτού του μνημείου της φύσης, καθώς είχαν την ευκαιρία να μάθουν την διαδικασία συντήρησής τους.

Οι μαθητές χρησιμοποιώντας τα ειδικά εργαλεία και υλικά συντήρησης απολιθωμάτων, ακολούθησαν βήμα-βήμα τα στάδια συντήρησης φυτικών απολιθωμάτων, καθάρισαν και συντήρησαν τμήματα απολιθωμένων κορμών από την περιοχή του Απολιθωμένου Δάσους. Πρόκειται για μια πρωτότυπη εκπαιδευτική δραστηριότητα που δίνει στους μαθητές τη δυνατότητα να συμμετάσχουν ενεργά στις εργασίες προστασίας του Απολιθωμένου Δάσους και να γνωρίσουν τα χαρακτηριστικά του που το κατατάσσουν ως ένα μοναδικό φυσικό μνημείο παγκοσμίως.

Τα παιδιά με τη βοήθεια της Εκπαιδευτικής Εφαρμογής «Απολιθωμένο Δάσος Λέσβου» γνώρισαν επίσης με παραστατικό τρόπο με την βοήθεια των ειδικών διαδραστικών μέσων και των εκπαιδευτικών παιχνιδιών που διαθέτει το Μουσείο, για τον τρόπο δημιουργίας του Απολιθωμένου Δάσους, τα απολιθωμένα φυτά του δάσους, την ηφαιστειότητα και τη συμβολή της στη δημιουργία του Απολιθωμένου Δάσους αλλά και τα στάδια ανασκαφής και συντήρησης απολιθωμάτων.

Στη συνέχεια, οι μαθητές περιηγήθηκαν και ενημερώθηκαν στους μόνιμους εκθεσιακούς χώρους του Μουσείου όπουέμαθαν για την δημιουργία και την εξέλιξη της ζωής πάνω στον πλανήτη μας. Γνώρισαν πολλά είδη απολιθωμάτων από όλο τον κόσμο, όπως επίσης και πολλά απολιθώματα από τη Λέσβο, την εξέλιξη των φυτών στη γη, τα ηφαιστειακά κέντρα της Λέσβου, την παλαιογεωγραφική εξέλιξη του Αιγαίου και τους παράγοντες που συνέβαλαν στη σημερινή μορφή του Αιγαίου. Ακόμα, έμαθαν για τους τρόπους με τους οποίους λειτουργεί ο πλανήτης και τη διαδικασία δημιουργίας και εξέλιξης των ηφαιστείων και των σεισμών.

Ακολούθησε περιήγηση και ενημέρωση των μαθητών και εκπαιδευτικών στο Πάρκο Σιγρίου, όπου γνώρισαν τα μοναδικά ριζικά συστήματα και τους εντυπωσιακούς ιστάμενους απολιθωμένους κορμούς και ενημερώθηκαν για τις διαδικασίες ανασκαφής και συντήρησής τους.

Οι μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Παπάδου συνοδεύονταν από τους εκπαιδευτικούςΠαπαδίνα Γεωργία, Παναγιώτα Βογιατζή, Θεανώ Κόκκαλη, Φωτεινή Λαμπέρη και τον Δημήτρη Τσακιρέλλη.

Για την υλοποίηση των εκπαιδευτικών δράσεων συμμετείχαν τα στελέχη του Μουσείου Α. Λαμπρακόπουλος, Σ. Ζγουρνιός, Ε. Κουνιαρέλλη και Ν. Γραμμενόπουλος.

Για περισσότερες πληροφορίες για τα εκπαιδευτικά προγράμματα του Μουσείου και για δηλώσεις συμμετοχής οι εκπαιδευτικοί μπορούν να επικοινωνούν με το Μουσείο στο τηλέφωνο 2251047033, e-mail: lesvospf@otenet.gr.

Επίσης μπορούν να επισκεφτούν τους ιστοτόπους του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου και του Γεωπάρκου Λέσβου www.lesvosmuseum.gr, www.petrifiedforest.gr, www.lesvosgeopark.gr και τις σελίδες τους στο Facebook.