Επανέρχεται η νυχτερινή πεζοδρόμηση στα Λαδάδικα της Μυτιλήνης


Η Δημοτική Κοινότητα Μυτιλήνης στο πρόσφατο τακτικό συμβούλιο μηνός Απριλίου αποφάσισε ομόφωνα τα παρακάτω:

 

1.        Την επανάληψη της υλοποίησης της περιοδικής (νυχτερινής) πεζοδρόμησης του Ιστορικού Κέντρου της πόλης (Λαδάδικα) όπως επιτυχώς εφαρμόστηκε το 2020 και 2021 (στα πλαίσια και των νομοθετικών ρυθμίσεων που επιτρέπουν τη λήψη προσωρινών κυκλοφοριακών μέτρων για την εξυπηρέτηση πεζών λόγω covid-19), με γνώμονα την ανάδειξη της περιοχής και την τόνωση της τουριστικής και εμπορικής κίνησης της πόλης. Στην πρόταση της Κοινότητας προς την Επιτροπή Ποιότητας Ζωής του Δήμου Μυτιλήνης συμπεριλαμβάνεται η οδός Ικαρίας καθώς και το τμήμα της Ερμού στην Επάνω Σκάλα που περιλαμβάνεται μεταξύ των οδών Κορνάρου και Νικομήδειας.


2.        Τη διατήρηση της πρότασης χρήσης του πεζόδρομου-ποδηλατόδρομου περιφερειακά του Κάστρου Μυτιλήνης στα Τσαμάκια όπου θα επιτρέπεται στα ιδιωτικά αυτοκίνητα ως τις 9μμ να εισέρχονται με ήπια ταχύτητα ως την είσοδο της πλαζ και να σταθμεύουν, με προτεραιότητα σε ΑΜΕΑ, ηλικιωμένους ή έχοντες δυσκολία στην κίνηση, οικογένειες κλπ. Η Δημοτική Κοινότητα επισημαίνει εκ νέου προς την Επιτροπή Ποιότητας Ζωής του Δήμου Μυτιλήνης όλες τις προτάσεις που έκανε και δημοσιοποίησε πέρυσι και τονίζει ιδιαίτερα τα θέματα επαρκούς καθαριότητας του χώρου, επέκτασης λειτουργίας του φωτισμού από τη Φυκιότρυπα ως το Κάτω Κάστρο, ελέγχου της ήπιας κυκλοφορίας των οχημάτων ως την είσοδο της πλαζ και της προστασίας της λωρίδας του ποδηλατόδρομου.


3.        Την ανάθεση μελέτης ή εκπόνηση έργου από τις Υπηρεσίες του Δήμου Μυτιλήνης προκειμένου να γίνει ακριβής ονοματοθεσία και οδαρίθμηση των δημοτικών δρόμων με τοποθέτηση ταμπελών σε όλες τις συνοικίες προκειμένου οι διευθύνσεις οικιών, καταστημάτων κλπ να μπορούν να βρίσκονται εύκολα από ταχυδρομικούς υπαλλήλους, διανομείς, δικαστικούς επιμελητές κ.ά.


4.        Τον επιμελή καθαρισμό σε όλα τα πάρκα, παιδικές χαρές και δημόσιους χώρους από χόρτα και κλάδεμα σε δέντρα με μακριά κι επικίνδυνα κλαδιά. Οι αναθέσεις κι οι αντίστοιχες εργασίες πρέπει να ξεκινήσουν άμεσα για λόγους ασφάλειας των παιδιών και καλλωπισμού των δημόσιων και κοινόχρηστων χώρων. Χαρακτηριστικά αναφέρουμε τα πάρκα Επάνω Σκάλας, το Κιόσκι, τις παιδικές χαρές Συνοικισμού, της Καλλιθέας, της Οικονόμου Τάξη, του πάρκου Χατζηδήμου, Άϊ Γιάννη Αρμένη (Κουλμπάρα), Καραπαγιώτη και Αγίου Ευδοκίμου.


5.        Επισκευές σε παιδικές χαρές και πάρκα που πρέπει να γίνουν επειγόντως από την Τ.Υ. για λόγους ασφαλείας, όπως το στέγαστρο στο πάρκο Χατζηδήμου, οι παιδότοποι του πάρκου Καραπαναγιώτη, η παιδική χαρά Καλλιθέας, η παιδική χαρά της οδού Οικονόμου Τάξη στη Χρυσομαλλούσα κι η παιδική χαρά στη συμβολή των οδών Αγραφιώτη και Αρχίτα-Κηπίωνος, στον Συνοικισμό.


6.        Την προώθηση σημαντικών θεμάτων κατόπιν αιτημάτων δημοτών Μεσαίου Χάλικα για έργα οδοποιίας, ασφάλειας (διαφυγή και εκκένωση περιοχής σε περίπτωση πυρκαγιάς), αποχέτευσης λυμάτων και εξωραϊσμού περιοχής.

 

Ο Πρόεδρος της Δ/Κ Μυτιλήνης Αλέκος Κουζινόγλου, στα πλαίσια συνεργασίας με τους θεματικούς Αντιδημάρχους του Δήμου Μυτιλήνης για θέματα που αφορούν την πόλη της Μυτιλήνης και αντίστοιχες αποφάσεις και αιτήματα του Συμβουλίου, συναντήθηκε αρχικά με την Αντιδήμαρχο Καθαριότητας & Ανακύκλωσης κα Δήμητρα Αλεξανδρή, από την οποία ζήτησε να προχωρήσει η μελέτη χωροθέτησης κάδων απορριμμάτων, να γίνεται τακτικό πλύσιμο των κάδων ιδιαίτερα το καλοκαίρι, να υπάρχει εβδομαδιαίος καθαρισμός όλων των συνοικιών της πόλης κατόπιν προγράμματος ή έκτακτων αναγκών ενώ συζητήθηκαν ακόμα το πρόγραμμα Πράσινες Γωνιές και υπογειοποίηση κάδων, η διαχείριση των απορριμμάτων στην Αγορά και το Ιστορικό Κέντρο καθώς και θέματα εθελοντισμού για τον καθαρισμό των παραλιών και του Αρχαίου Θεάτρου.

Επίσης ο Πρόεδρος Αλέκος Κουζινόγλου συναντήθηκε με τον Αντιδήμαρχο Ποιότητας Ζωής-Πράσινου-Περιβάλλοντος του Δήμου Μυτιλήνης κο Κώστα Κουνέλλη ζητώντας να ξεκινήσει ο καθαρισμός των παραλιών με το νέο ειδικό μηχάνημα του Δήμου, να αποσυρθούν ορισμένα παλαιά περίπτερα που τελούν εν αχρηστία, να επισκευαστούν και να καλλωπιστούν όλα τα ξύλινα σταντ αγγελιών τελετών, να γίνουν φυτεύσεις δέντρων σε πεζοδρόμια όπως π.χ. στην οδό Βουρνάζων, στο Μακρύ Γιαλό κ.α. και να ξεκινήσει άμεσα ο καθαρισμός του πρασίνου σε δημόσιους και Κ/Χ χώρους και πάρκα.