ΒΙΝΤΕΟ: Με ευλάβεια και λαμπρότητα το «ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ» σε όλη την Λέσβο- Εντυπωσιακές και με θόρυβο οι αναστάσιμες λειτουργίες

Η νύχτα μέρα έγινε στην Μυτιλήνη από τα βεγγαλικά 

Με ευλάβεια και λαμπρότητα γιορτάστηκε και φέτος η Ανάσταση του Θεανθρώπου σε όλη την Λέσβο.

Το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου εκατομμύρια πιστών συγκεντρώθηκαν στους ιερούς ναούς ανά την Λέσβο για να ακούσουν το «Χριστός Ανέστη» και να λάβουν το Άγιο Φως, το οποίο για μια ακόμα φορά άναψε στον Πανάγιο Τάφο ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων.

Ο εορτασμός της Ανάστασης συνοδεύτηκε με την αναβίωση των εθίμων που χαρακτηρίζουν κάθε περιοχή της Λέσβου τα οποια εδώ και δυο χρόνια είχαν λείψει λογω κορονοιου.

Ορισμένα από τα Μυτιληνιώτικα έθιμα έχουν έρθει από τη Μικρά Ασία και τους πρόσφυγες που εγκαταστάθηκαν στο νησί.

Το βράδυ της Ανάστασης στην Παναγιούδα, πέντε χιλιόμετρα βόρεια της Μυτιλήνης με το "Χριστός Ανέστη" άρχισαν οι πυροβολισμοί προς ένα κορμό που είχε στηθεί στην παραλία και στην κορυφή του είχε στηθεί το ομοίωμα του "ηττημένου" Ιούδα. Με χιλιάδες στην κυριολεξία πυροβολισμούς κόπηκε τρεις φορές ο κορμός του δένδρου και ο Ιούδας "ηττάται".

Ανάλογο έθιμο πραγματοποιήθηκε και στα γειτονικά χωρια Αφάλωνα και Μορια.

Ιδιαίτερο έθιμο με παγανιστικό υπόβαθρο είναι το πλάσιμο των σταυρών στην Αγιάσο μετά την Ανάσταση.

Οι 12 σταυροί, όσοι τα 12 Ευαγγέλια και οι 12 μαθητές του Χριστού, γίνονται με το κερί της Ανάστασης που λιώνει και μετατρέπεται σε μικρά σταυρουδάκια. Σκοπός του έθιμου είναι να διώξει όχι μόνον το κακό από το κάθε σπίτι, αλλά και τα έντομα, γι’ αυτό και κολλούν του σταυρούς κυκλικά στις εισόδους και τα ανοίγματα του σπιτιού.

Φαντασμαγορική η ανάσταση στην Επάνω Σκάλα 

Σε κάθε χωριό αλλά και στην Μυτιλήνη το Πάσχα γιορτάζεται με ιδιαίτερη ευλάβεια και τα παιδιά έχουν την τιμητική τους. 

Στην Μυτιλήνη μετα από δυο χρονια… φέτος ξανά ψάλθηκε το “Χριστός Ανέστη” πάνω στη θάλασσα του αρχαίου λιμανιού της Μυτιλήνης, σ’ ένα κατανυκτικό και επιβλητικό αναστάσιμο περιβάλλον, με “σκηνικό” τους πυρσούς, τα βεγγαλικά και τα πυροτεχνήματα στον αρχαίο λιμένα με τα πλεούμενα σκάφη.

Δείτε βίντεο από την Ανάσταση σε πολλές εκκλησίες της Λέσβου