BINTEO: Γαλλία – Εκλογές: Εμανουέλ Μακρόν και Μαρίν Λε Πεν στο δεύτερο γύρο


Προβάδισμα του Εμανουέλ Μακρόν δείχνουν τα πρώτα exit polls μετά το κλείσιμο της κάλπης στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία. 

Ο Μακρόν προηγείται της  Μαρίν Λε Πεν στον πρώτο γύρο, σύμφωνα με ξεχωριστές εκτιμήσεις των Ifop, OpinionWay, Elabe και Ipsos και έτσι οι δυο τους θα ανατρηθούν στο δεύτερο γύρο την Κυριακή 24 Απριλίου 2022.

Ο Μακρόν κερδίζει το 28,1-29,5% των ψήφων ενώ η Λεπέν το 23,3-24,4% της υποστήριξης των ψηφοφόρων, βάσει των εκτιμήσεων. Έκπληξη αποτελεί ο Ζαν Λικ Μελανσόν που συγκεντρώνει 20,1% και καταλαμβάνει την τρίτη θέση.

Η διαφορά Μακρόν -Λε Πεν αποδεικνύεται μεγαλύτερη από ό,τι αναμενόταν, κρίνοντας από τις δημοσκοπήσεις που την έδιναν να έχει πέσει στην μία μονάδα.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του γαλλικού τηλεοπτικού σταθμού TF1 ο Εμανουέλ Μακρόν συγκεντρώνει το 28,6% των ψήφων έναντι 24,4 % της Μαρίν Λεπέν. Την τρίτη θέση καταλαμβάνει ο Ζαν Λικ Μελανσόν με 20%.

Αντιστοίχως, σύμφωνα με τον σταθμό Antenne 2 o Mακρόν λαμβάνει 28,1%, η Λεπέν 23,3% και ο Μελανσόν 20%.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της εφημερίδας “Le Monde” ο Εμανουέλ Μακρόν συγκεντρώνει το 28,1% των ψήφων έναντι 23,3% της Μαρίν Λεπέν. Την τρίτη θέση καταλαμβάνει ο Ζαν Λικ Μελανσόν με 20,1%.

Σύμφωνα με την Ipsos, η συμμετοχή στις εκλογές ανέρχεται στο 73,5%, 4% λιγότερο από το 2017.


«Μπορείτε να βασιστείτε σε εμένα για να υλοποιήσω αυτό το σχέδιο προόδου, διαφάνειας και ανεξαρτησίας που υπερασπιστήκαμε κατά τη διάρκεια αυτής της εκστρατείας» είπε ο Εμανουέλ Μακρόν στην ομιλία του, για την πρωτιά του στον Α’ γύρο των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία.

«Καλώ όλους εκείνους που επί έξι χρόνια και μέχρι σήμερα το βράδυ έχουν δεσμευτεί να εργαστούν δίπλα μου, να ξεπεράσουν τον εαυτό τους να ενωθούν σε ένα μεγάλο κίνημα δράσης στο πλευρό μου» συμπλήρωσε και ευχαρίστησε τους συνυποψήφιούς του ενώ οι υποστηρικτές τους τον αποθέωναν…

«Η συζήτηση που θα κάνουμε τις επόμενες 15 ημέρες είναι καθοριστική για τη χώρα μας και για την Ευρώπη… Το μόνο αξιόπιστο έργο ενάντια στο υψηλό κόστος ζωής είναι δικό μας. Το μόνο έργο για τους εργαζόμενους, για όλους όσους βρίσκονται στα όρια της ανεργίας, είναι δικό μας. Το μόνο έργο της Γαλλίας και της Ευρώπης, είναι δικό μας.

Πιστεύω σε εμάς, σε όλους μας, όποια και αν είναι η καταγωγή μας, όποιες κι αν είναι οι απόψεις και τα πιστεύω μας. Το επόμενο δεκαπενθήμερο λοιπόν, ας μην σταματήσουμε την προσπάθεια γιατί δεν έχουμε κερδίσει ακόμα. Ας είμαστε ταπεινοί, ας είμαστε αποφασισμένοι. Ας πείσουμε τους πάντες».

 

Αποφασισμένη για τη νίκη στις προεδρικές εκλογές στη Γαλλία εμφανίστηκε η Μαρίν Λε Πεν στις πρώτες δηλώσεις της μετά τα exit polls, που την “στέλνουν” στο δεύτερο γύρο με τον Εμανουέλ Μακρόν την Κυριακή 24 Απριλίου 2022..

«Όλοι όσοι δεν ψήφισαν σήμερα για τον Μακρόν επιθυμούν να βρεθούν σε αυτήν την επανένωση. Θέλω αυτές οι 15 ημέρες που έρχονται, να υπάρχει μία τίμια συζήτηση. Απευθύνομαι στον κάθε Γάλλο ψηφοφόρο για να μπορούμε να αποφασίσουμε για όλα τα θέματα, ως πρόεδρος όλων των Γάλλων. Στις 24 Απριλίου παίρνουμε αποφάσεις για τα επόμενα πέντε χρόνια, που θα δεσμεύουν τη Γαλλία για τα επόμενα πενήντα χρόνια, στη μετανάστευση, τον στρατό, το διπλωματικό μέτωπο. Μετά το δεύτερο γύρο, θέλω να είμαι η πρόεδρος όλων των Γάλλων. Αυτό που διακυβεύεται είναι η κοινωνική επιλογή πολιτισμού. Από την ψήφο σας εξαρτάται η θέση που θέλουμε να δώσουμε στα άτομα αντί του χρήματος. Τη δυνατότητα να απολαμβάνουμε δικαιώματα. Από την ψήφο σας θα εξαρτηθούν οι πολιτικές αποφάσεις της επόμενης πενταετίας. Στόχος μου να είναι η Γαλλία χώρα ειρήνης. Να είναι κυρίαρχη. Θα ελέγξω τη μετανάστευση αφουγκραζόμενη τους πάντες”, δήλωσε η Μαρίν Λε Πεν.

Συνεχίζοντας, κάλεσε τους ψηφοφόρους να τη στηρίξουν, «ώστε η Γαλλία να είναι δύναμη ειρήνης και να αποκαταστήσουμε την αυτοδιάθεση των Γάλλων. Θα διασφαλίσουμε τη Μετανάστευση και της ασφάλειας για όλους, εγγυώμενοι των σεβασμό όλων. Έχουμε μία σειρά λύσεων που έχουμε προτείνει με έναν προϋπολογισμό, με σαφή διατύπωση, που αποσκοπεί στο να θεραπεύσει τα βαθύτερα ρήγματα στη χώρα μας», πρόσθεσε.

Όπως μετέδωσαν Γάλλοι δημοσιογράφοι, όταν έφτασαν τα πρώτα αποτελέσματα στο “στρατόπεδο” της Μαρίν Λε Πεν, ήταν “σαν να κέρδισε το Παγκόσμιο Κύπελλο, με τους υποστηρικτές της να φωνάζουν «Μαρίν Πρόεδρος» και να τραγουδούν τη «Μασσαλιώτιδα». Ο κόσμος ήταν σίγουρος ότι η Λε Πεν θα τα πήγαινε καλά στον πρώτο γύρο και σίγουρα πήραν το αποτέλεσμα που ήλπιζαν”.