Αποκλειστικό: Στην Τουρκία ο τουρισμός της Δυτικής Λέσβου;- Συμφωνία αξίας 100εκ ευρώ (PICS)


Ένα μεγάλο deal που αναμένεται να ανακοινωθεί σύντομα πέτυχε πριν από λίγες ημέρες ο Δήμος Δυτικής Λέσβου..

Μπορούν δύο χώρες που έχουν ανοικτά θέματα προς επίλυση να συμφωνήσουν σε κάτι; Γίνεται ή τουλάχιστον αυτό επιχειρείται ως προς τον τουρισμό, ανάμεσα σε Δυτική Λέσβο και Τουρκία.

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες μας μετά την δημοσίευση του ΦΕΚ που επιτρέπει επιτέλους τον θαλάσσιο τουρισμό με το άνοιγμα της επικοινωνίας της Τουρκίας με τα νησιά του Αιγαίου ο Δήμαρχος Δυτικής Λέσβου Ταξιάρχης Βερρος συναντήθηκε στα «κρυφά» με τον Τούρκο υπουργό Τουρισμού και Πολιτισμού Mehmet Nuri Ersoy στο Δημαρχείο της Καλλονής.

Στην διήμερη επίσκεψη του στην Καλλονή ο Τούρκος υπουργός Τουρισμού και Πολιτισμού Mehmet Nuri Ersoy επισκέφτηκε τον Μολυβο, την Αναξο και άλλα τουριστικά μέρη και συμφώνησε με το άνοιγμα της ακτοπλοϊκής σύνδεσης με τα απέναντι Τουρκικά παράλια να φέρει στην Δυτική Λέσβο μέσω του Τελωνείου της Πέτρας αλλά και της Μυτιλήνης έως και 80.000 τούρκους επισκέπτες στα χωριά της Δυτικής Λέσβου το φετινό καλοκαίρι.

Στην συνάντηση του με τον Δήμαρχο Δυτικής Λέσβου και την Αντιδήμαρχο Τουρισμού και Διεθνών Σχέσεων Αφροδίτη Βατή ο κος Nuri Ersoy υποσχέθηκε έως τον Αύγουστο του 2022 η Δυτική Λέσβος να αποκομίσει πάνω από 100εκ ευρώ από τους Τούρκους τουρίστες που θα έρθουν στην Λέσβο.

Όπως είπε ο κος Ersoy μέσω καμπανιάς που θα τρέξει άμεσα άλλα και μέσω εκπτώσεων σε διαμονή και εισιτήρια οι Τούρκοι τουρίστες αναμένεται να φτάσουν τους 80.000 έως τον Αύγουστο του 2022 στην Δυτική Λέσβο.

Στην σχετική συμφωνία που υπογράφτηκε από τον κο Βερρο, την κα Βατη άλλα και τον κο Ersoy αναφέρεται αναλυτικά η επίσκεψη των Τούρκων που θα διαμένουν σε Τουριστικά καταλύματα του Μολυβου, της Αναξου αλλά και σε Σκαλοχωρι, Σιγρι, Ερεσο, Μανταμαδο κτλ…

Η υπογραφή της συμφωνίας από τον κο Βερρο στην 2η ημέρα επίσκεψης

Σε αποκλειστική συνέντευξη του στο LesvosPost που θα δημοσιευτεί τις επόμενες ημέρες o κος Nuri Ersoy μίλησε για την κατάσταση στην Τουρκία, τον τούρκο επισκέπτη και τις υπηρεσίες που θα επιθυμούσε, την αδυναμία οργάνωσης μας και σχεδιασμού για προσέγγιση σε αγορές σε εθνικό επίπεδο (και από τις δύο πλευρές), καθώς και για τις προοπτικές συνεργασίες της δυτικής Λέσβου με τους εξ' ανατολής γείτονες.

O δήμαρχος Δυτικής Λέσβου Ταξιάρχης Βερρος από την πλευρά του δήλωσε στο LesvosPost πως «Οι Τούρκοι είναι καλοδεχούμενοι και ποιοτικοί τουρίστες», προσθέτοντας πως επισκέπτονται κάθε χρόνο τα νησιά μας, και θέλουμε να ενισχύσουμε το τουριστικό ρεύμα από την Τουρκία.

«Ο τουρισμός είναι ένας προνομιακός τομέας. Είναι ένας τομέας των μεταφορών, της ακτοπλοΐας και των διασυνδέσεων, του τουριστικού προϊόντος, των πακέτων τα οποία υπογράφονται, των δυνατοτήτων προσέλκυσης ποιοτικών επισκεπτών και τουριστών στη χώρα μας και στη δική σας που έχει πάρα πολύ ενδιαφέρον και σίγουρα είναι ένα κομμάτι σύγκλισης και ένα κομμάτι συνεργασίας και ένα κομμάτι πρόσφορο για την επιδιωκόμενη από την πλευρά μας βελτίωση και ενίσχυση των σχέσεων των δύο χωρών» είπε ο κος Βερρος στον κο Ersoy.

Ο δήμαρχος Δυτικής Λέσβου Ταξιάρχης Βερρος στην ομιλία του τόνισε πως «ζούμε σε ευαίσθητους καιρούς και εποχές, κάποιες φορές δύσκολες, αλλά θα πρέπει να συμφωνήσουμε όλοι πως ο τουρισμός, τα ταξίδια είναι αυτό το πλαίσιο στο οποίο μπορούμε και θα μπορέσουμε να δουλέψουμε ακόμη καλύτερα και να συνεργαστούμε».

Παράλληλα, έκανε λόγο για συνεργασία μεταξύ Δυτικής Λέσβου και Τουρκίας και δημιουργία πακέτων για ταξίδια. «Θέλουμε να επενδύσουμε και να αναβαθμίσουμε το τουριστικό προϊόν», υπογράμμισε, κάτι που «θα φέρει και υψηλότερους μισθούς, θέσεις εργασίας και καλύτερες συνθήκες διαβίωσης».

Η Αντιδήμαρχος Τουρισμού και Διεθνών Σχέσεων Αφροδίτη Βατή κατά την ομιλία της στην συνάντηση με τον κο Ersoy εκτίμησε ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία, εφόσον παραμείνει εντός της χώρας, δεν θα επηρεάσει σημαντικά την πορεία του τουρισμού. Η ίδια, ωστόσο, εξέφρασε τον προβληματισμό της για την κακή επιδημιολογική εικόνα της Λέσβου, η οποία “εξάγεται”, όπως είπε και έχει σαν αποτέλεσμα την ανακοπή της ροής των κρατήσεων.

Η Δυτική Λέσβος, πρόσθεσε, τα δύο προηγούμενα χρόνια κέρδισε το στοίχημα και είχε εξαιρετική επιδημιολογική εικόνα, με αποτέλεσμα να θεωρείται ασφαλής προορισμός. Η καθημερινή ανακοίνωση των νέων μολύνσεων, ωστόσο, όπως ανέφερε, ανατρέπει αυτή την εικόνα, παρότι στο νησί, το υγειονομικό σύστημα όχι μόνο δεν πιέζεται, αλλά έχει επάρκεια σε υποδομές και δυνατότητα να καλύψει τις όποιες ανάγκες υγειονομικής φροντίδας. Με αυτά τα δεδομένα, κατέληξε, σε επικείμενη συνάντηση που θα εχει με τον υπουργό Υγείας Θάνο Πλεύρη θα του θέσει όχι μόνο το θέμα των υγειονομικών πρωτοκόλλων, τα οποία χαρακτήρισε ο κ. Βατη αντιεμπορικά και δυσλειτουργικά, αλλά και την πρότασή τους να μην ανακοινώνονται πλέον οι καθημερινές νέες μολύνσεις, αλλά το μέτρο για την πορεία της πανδημίας να αποτελούν οι λεγόμενοι σκληροί δείκτες.

Ο Γιουσούφ Οζτούρκ, πρόεδρος του Ναυτιλιακού Επιμελητηρίου İMEAK στο Παράρτημα Σμύρνης που συνόδευε τον κο Ersoy, δήλωσε ότι οι δύο πλευρές του Αιγαίου είναι σχεδόν τειχισμένες λόγω της διακοπής των ακτοπλοϊκών δρομολογίων επί δύο χρόνια και είπε ότι ο θαλάσσιος τουρισμός θα ξεκινήσει ξανά στο Αιγαίο τον Απρίλιο.

«Ειδικά οι έμποροι στα ελληνικά νησιά περιμένουν με ανυπομονησία την εμφάνιση των Τούρκων τουριστών. Και οι δύο χώρες θα αξιοποιήσουν στο μέγιστο αυτήν την ανάκαμψη.

Η απόφαση να ξεκινήσουμε τα πλοία μας, τα εμπορικά και ιδιωτικά σκάφη αναψυχής, σε μια εποχή που ο τουρισμός κρουαζιέρας στη Μεσόγειο είναι επίσης ενεργός, θα δημιουργήσει μια μεγάλη αναβίωση στον θαλάσσιο τουρισμό, για την τουριστική περίοδο του 2022», είπε μεταξύ άλλων.