Δευτεραθλήτρια Αιγαίου η Λέσχη Πλωμαρίου Βενιαμίν ο Λέσβιος στους Διασυλλογικούς Σκακιστικούς Αγώνες


Οι Αιγαιοπελαγίτικοι Διασυλλογικοί Σκακιστικοί Αγώνες έχουν παράδοση  αρκετών ετών και λειτουργούσαν πάντα ως συνδετικός κρίκος μεταξύ των σκακιστών των νησιών μας.

Τα δύο τελευταία χρόνια, λόγω της πανδημίας, η διεξαγωγή τους με φυσική παρουσία θεωρήθηκε παρακινδυνευμένη και δεν έγινε. Ως πρώτο βήμα για την επιστροφή στην κανονικότητα στις 27/2/22 και 13/3/22αναμετρήθηκαν οι ομάδες μας αρχικά στους Αιγαιοπελαγίτικους ∆ιαδικτυακούς ∆ιασυλλογικούς Σκακιστικούς Αγώνες, οι οποίοι πραγματοποιήθηκαν στην διαδικτυακή πλατφόρμα του chess.com, με προοπτική σε δεύτερο χρόνο και εφόσον το επιτρέψουν οι συνθήκες να γίνουν και δια ζώσης.

Η εκδήλωση οργανώθηκε από την Τοπική Επιτροπή Σκακιστικών Σωματείων (ΤΕΣΣ) Αιγαίου και τα ακόλουθα εννέα σωματεία, τα οποία αναπτύσσουν ποικίλες δραστηριότητες: ΑΣΟ Λέρου «Ζατρίκιον», Λέσχη Πλωμαρίου «Βενιαμίν ο Λέσβιος», Πλοηγός Αντιπάρου και οι Σκακιστικοί Όμιλοι ∆υτικής Λέσβου «Αριστοτέλης», Ικαρίας, Καρπάθου, Μυτιλήνης, Ρόδου «Ιππότης» και Σάμου Μέλισσος.

Οι αγώνες περιλάμβαναν τρεις διαφορετικές διοργανώσεις: Η σημαντικότερη ήταν το Αιγαιοπελαγίτικο ∆ιαδικτυακό ∆ιασυλλογικό Πρωτάθλημα το οποίο διεξήχθη στις27/2 με μία εξαμελή ομάδα από κάθε σωματείο - μέλος της ΤΕΣΣ Αιγαίου, σύστημα πουλ διπλών γύρων και χρόνοσκέψης δέκα λεπτά (10 ́) ανά παίκτη συν 5 πέντε δευτερόλεπτα (5 ́ ́) για κάθε κίνηση. Την Κυριακή 13/3 διεξήχθη το Aegean Cup Online, επίσης με μία εξαμελή ομάδα από κάθε σωματείο αλλά με σύστημα νοκ-αουτ. Παράλληλα, πραγματοποιήθηκε και το ∆ιαδικτυακό ∆ιασυλλογικό Κύπελλο Αιγαιοπελαγίτικης Φιλίας, μία παράλληλη διοργάνωση όπου αποσκοπούσε στο να παίξουν και οι υπόλοιποι σκακιστές των συλλόγων, καθώς και κάτοικοι ή καταγόμενοι από τα νησιά χωρίς δελτίο στα νησιώτικα σωματεία. Η προκριματική του φάση έγινε στις 27/2 και η τελική στις 13/3, με τετραμελείς ομάδες και σύστημα πουλ σε δύο ομίλους των 6 ομάδων.

Στο Πρωτάθλημα Αιγαίου, την κύρια, πλέον επίσημη και σημαντικότερη διοργάνωση από τις τρείς, η Λ.Π. Βενιαμίν ο Λέσβιος κατέλαβε την 2η θέση(δευτεραθλήτρια Αιγαίου) με 8 βαθμούς σε 5 ματς. Κερδίσαμε τον Ιππότη Ρόδου, το Ζατρίκιο Λέρου, τον Πλοηγό Αντιπάρου και τον Μέλισσο Σάμου, ενώ ηττηθήκαμε από την πρωταθλήτρια Αιγαίου ομάδα της Ικαρίας. Αναμφίβολα μια πολύ σημαντική επιτυχία για τον σύλλογό μας!

Στο  Aegean Cup Online, η Λ.Π. Βενιαμίν ο Λέσβιος κατέλαβε επίσης την 2η θέση! Σε έναν δραματικό ημιτελικό νίκησε τον Μέλισσο Σάμου 6,5 – 5,5 παίρνοντας την πρόκριση για το μεγάλο τελικό, όπου ηττήθηκε από την πανίσχυρη ομάδα του Σ.Ο. Ικαρίας, ενός συλλόγου πολλές συμμετοχές στην πρώτη εθνική.

Στο Κύπελλο Αιγαιοπελαγίτικης Φιλίας ο σύλλογός μας πήρε μέρος με δύο ομάδες.

Η πρώτη ομάδα μας (Λ.Π. Βενιαμίν ο Λέσβιος Β’) στον τελικό της 13/3 έκανε πολύ καλή εμφάνιση κερδίζοντας τον Σ.Ο. Μυτιλήνης, το Καρλόβασι Μποτβίνικ και τους Νέους Ικαρίας, έφερε ισοπαλία με τον Αριστοτέλη Α’ και ηττήθηκε από την νικήτρια του τουρνουά Κάρπαθο, ισοβαθμώντας τελικά στην δεύτερη θέση με τον Αριστοτέλη Α’. Η νεανική μας ομάδα (Λ.Π. Βενιαμίν ο Λέσβιος Γ’) αγωνίσθηκε στον μικρό τελικό όπου και πρώτευσε καταλαμβάνοντας συνολικά την 7η θέση επί 12 ομάδων.

Το σημαντικότερο όμως, άφησε υποσχέσεις για το μέλλον και έδειξε την πολύ καλή δουλειά που κάνει ο FID Emasterκ. A. Μιχαηλίδης στην Ακαδημία του συλλόγου!

Με την ομάδα του Πρωταθλήματος και του Aegean Cup αγωνίσθηκαν για την Λ.Π. Βενιαμίν ο Λέσβιος οι Νίκος Πιτσιλαδής, Ανδρέας Τσεκούρας, Γιώργος Μπανταβάνης, Παναγιώτης Χατζέλλης, Γιάννης Πεντογέννης, Άγγελος Δεληγιάννης και Δημοσθένης Θεοδοσίου. Με την ομάδα ενηλίκων του Κυπέλλου Αιγαιοπελαγίτικης Φιλίας αγωνίσθηκαν οι Δημήτρης Λάμπρου, Άκης Λάμπρου, Κώστας Καλπάκας, Ανέστης Μελάς, Γιάννης Γιαννακόπουλος και Κωνσταντίνα Παπαναστασίου. Με την νεανική ομάδα μας στο Κύπελλο Αιγαιοπελαγίτικης Φιλίας αγωνίσθηκαν οι Δημήτρης Νείρος, Ολίβια Σέλικε, Ερνέστος Σέλικε, Γιώργος Κοτζαγκιόζης, Χάρης Χαμαλέλλης και Γιώργος Καλπάκας. Αρχηγός των ομάδων ήταν ο Γιώργος Μπανταβάνης που συμμετείχε στην Οργανωτική Επιτροπή  των αγώνων και συντονιστής ο ίδιος μαζί με τον έφορο του σκακιστικού τμήματος Δημήτρη Λάμπρου.