Τιμητική διάκριση σε δυο προσκοπικά Συστήματα της Λέσβου με αφορμή τη μέρα για την άγρια ζωή


Το «μπράβο» για τη σωτηρία ζώων και πτηνών της Λέσβου

 

Τιμή σε δυο προσκοπικές ομάδες διάσωσης άγριας ζωής για το πλήθος των διασώσεων  και την εν γένει δράση τους

 

3 Μαρτίου σήμερα, παγκόσμια ημέρα Άγριας Ζωής και η Προσκοπική Ομάδας Διάσωσης Άγριας Ζωής απένειμε τον «διασωστικό επισείοντα» σε επτά σημεία διάσωσης σε όλη την Ελλάδα για την ιδιαίτερη προσήλωση και αποτελεσματικότητα τους στο έργο της διάσωσης άγριας ζωής, τον προηγούμενο χρόνο. Ανάμεσα σε αυτά τα επτά σημεία διάσωσης το 2ο Σύστημα Προσκόπων Μυτιλήνης και το 5ο Σύστημα Ναυτοπροσκόπων Μήθυμνας.

Η Προσκοπική Ομάδα Διάσωσης Άγριας Ζωής (Π.Ο.Δ.Α.Ζ.) αποτελεί μια πρωτοβουλία και μια προσπάθεια του Σώματος Ελλήνων Προσκόπων για τη διεύρυνση των κοινωνικών παρεμβάσεων και συμμετοχικότητάς του στην προστασία της ελληνικής φύσης, μέσω της περισυλλογής των τραυματισμένων θηλαστικών, πουλιών, ερπετών, θαλασσίων ζώων κλπ., Αποτελώντας έναν σημαντικό συντελεστή για την προστασία της Άγριας Ζωής, συνεπικουρώντας τις Περιβαλλοντικές Οργανώσεις και τα Κέντρα Διάσωσης και Περίθαλψης. Ας σημειωθεί ότι κάθε χρόνο περισσότερα από 8.000 ζώα της άγριας ζωής βρίσκονται τραυματισμένα, ορφανά ή άρρωστα και κινδυνεύουν να χάσουν τη ζωή τους επειδή δεν φτάνουν έγκαιρα στο κτηνιατρείο.

Η Προσκοπική Ομάδα Διάσωσης Άγριας Ζωής (Π.Ο.Δ.Α.Ζ.) αποτελείται από ενήλικα Στελέχη, με κατάλληλη εκπαίδευση ώστε να σπεύδουν και να διασώζουν άγρια ζώα που κινδυνεύουν.

Το 2ο Σύστημα Προσκόπων Μυτιλήνης, το 3ο Σύστημα Ναυτοπροσκόπων Μυτιλήνης και το 5ο Σύστημα Ναυτοπροσκόπων Μήθυμνας με ειδικά εκπαιδευμένα στελέχη και σακίδια πρώτων βοηθειών για άγρια ζώα, αποτελούν ενεργά μέλη της πανελλήνιας Προσκοπικής Ομάδας Διάσωσης Άγριας Ζωής. Μιας παρέας νέων εθελοντών με περισσότερα από 270 ενήλικα στελέχη σε 112 σημεία της χώρας. Όλοι τους δρουν ως διασώστες της άγριας ζωής όταν παραστεί ανάγκη, καθώς έχουν εκπαιδευτεί από εξειδικευμένους συνεργάτες.

Από αυτά τα 122 σημεία σε όλη την Ελλάδα τα 22 επέδειξαν μια ξεχωριστή δραστηριότητα ενώ τα επτά από αυτά ξεχώρισαν για το πλήθος των διασώσεων και την εν γένει δράση τους. Στα τελευταία περιλαμβάνονται και τα δυο Συστήματα των Προσκόπων της Λέσβου που τιμήθηκαν.

Το πρόγραμμα «Προσκοπική Ομάδα Διάσωσης Άγριας Ζωής» υποστηρίζεται έμπρακτα από τις Περιβαλλοντικές Οργανώσεις: ΑΝΙΜΑ, ΑΡΧΕΛΩΝ, ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ, ΑΡΙΩΝ, ΜΟΜ, ΔΡΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΡΙΑ ΖΩΗ.