Γιάννης Μπουρνούς: Χωρίς χρηματοδότηση η Νότια Παράκαμψη Μυτιλήνης παρά τις δεσμεύσεις του κ. Καραμανλή


Η σιωπή του αρμόδιου Υπουργού Μεταφορών και Υποδομών, κ. Καραμανλή, που απέφυγε να απαντήσει στην ερώτηση που καταθέσαμε  στις 3/2/22, επιβεβαιώνει ότι η κυβέρνηση δεν έχει εξασφαλίσει χρηματοδότηση για το σημαντικότατο έργο της Νότιας Παράκαμψης Μυτιλήνης. Ο κ. Υπουργός δεσμευόταν δημοσίως, ότι το Μάιο του 2021 το έργο θα είχε δημοπρατηθεί.

 

Τελικώς, απάντηση στην ερώτηση που καταθέσαμε στη Βουλή, έδωσε ο Υφυπουργός, κ. Καραγιάννης, που μας διαβίβασε έγγραφο της αρμόδιας  Διεύθυνσης Οδικών Υποδομών με την πρόβλεψη ότι «η ωριμότητα για δημοπράτηση του έργου σύμφωνα με το άρθρο 45 του Νόμου 4412/2016, αναμένεται να ολοκληρωθεί το Β΄ τρίμηνο του 2022».

 

Αλλά εμείς, με την ερώτησή μας, ζητήσαμε από τον κ. Υπουργό την εξασφάλιση  της αναγκαίας χρηματοδότησης του έργου και την άμεση έναρξη των εργασιών κατασκευής του. Η σιωπή του κ. Καραμανλή, που απέφυγε να επαναλάβει  έστω τις προηγούμενες δεσμεύσεις του, αποδεικνύει ότι καμιά ουσιαστική ενέργεια δεν έγινε για την χρηματοδότηση του  έργου. 

 

Δυστυχώς, παρά την πάροδο δύο και πλέον ετών από τις δεσμεύσεις του αρμόδιου Υπουργού για την ένταξη του ως άνω απολύτως κομβικού έργου εθνικής προτεραιότητας στο Τομεακό ΕΣΠΑ του Υπουργείου Υποδομών ή στο Ταμείο Ανάκαμψης ή σε πρόγραμμα Εθνικών Πόρων, αποδεικνύεται ότι δεν έχει εξασφαλιστεί η απαιτούμενη χρηματοδότηση. 

 

Η  καθυστέρηση στην εξασφάλιση της χρηματοδότησης και, κατά συνέπεια, της έναρξης εργασιών παραπέμπει τη δημιουργία της Νότιας Παράκαμψης στο αόριστο μέλλον, ενώ, παράλληλα, διευκολύνει περαιτέρω παρεμβάσεις ολικής ματαίωσης ή τμηματικής ακύρωσης του έργου.

Γ. Μπουρνούς: Η Νότια Παράκαμψη Μυτιλήνης δεν θα φτιαχτεί με υποσχέσεις αλλά με άμεση και εξασφαλισμένη χρηματοδότηση. Να σταματήσει τώρα ο εμπαιγμός.

 

Ερώτηση προς τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών κατέθεσε ο Βουλευτής Ν. Λέσβου του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, Γιάννης Μπουρνούς, σχετικά με τη άμεση εξασφάλιση της απαιτούμενης χρηματοδότησης για το σύνολο του έργου της Νότιας Παράκαμψης Μυτιλήνης.

 

Ο Γιάννης Μπουρνούς παρεμβαίνει κοινοβουλευτικά για δεύτερη φορά, συμμεριζόμενος την υψηλή αναγκαιότητα υλοποίησης του έργου που θα αναβαθμίσει ουσιαστικά την καθημερινότητα και την ποιότητα  ζωής των κατοίκων της Μυτιλήνης και της Λέσβου. Επιπλέον, συνεχίζει ο Βουλευτής Λέσβου, η Νότια Παράκαμψη Μυτιλήνης θα συμβάλλει καθοριστικά στην αντιμετώπιση των κυκλοφοριακών προβλημάτων της πόλης και θα διευκολύνει σημαντικά τις καθημερινές μετακινήσεις χιλιάδων κατοίκων και επισκεπτών του νησιού από και προς την πόλη και το Αεροδρόμιο.

 

Ο κ. Μπουρνούς, αφού υπενθυμίζει στον κ. Καραμανλή την κομβικής σημασίας Πράξη 3 του Υπουργικού Συμβουλίου της Κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ τον Φεβρουάριο του 2019, που άνοιξε τον δρόμο για την υλοποίηση του έργου που καθυστερούσε επί χρόνια, τον καλεί να τηρήσει τις δημόσιες δεσμεύσεις του και να  εντάξει τη «Νότια Παράκαμψη Μυτιλήνης» στο πιο πρόσφορο πρόγραμμα, προκειμένου να εξασφαλιστεί η αναγκαία χρηματοδότηση για την άμεση υλοποίηση του έργου;

 

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Ερώτησης.

 

Αθήνα, 3 Φεβρουαρίου 2022

 

 

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον κ. Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών

 

Θέμα: «Εξασφάλιση της αναγκαίας χρηματοδότησης του έργου “Νότια Παράκαμψη Μυτιλήνης” και άμεση έναρξη των εργασιών κατασκευής του»

Η κατασκευή της Νότιας Παράκαμψης Μυτιλήνης αποτελεί ένα έργο ύψιστης αναγκαιότητας για την ουσιαστική αναβάθμιση της καθημερινότητας και της ποιότητας ζωής των κατοίκων της Μυτιλήνης και της Λέσβου.

 

Αδιαμφισβήτητα η ολοκλήρωση της Νότιας Παράκαμψης θα συμβάλλει καθοριστικά στην αντιμετώπιση των κυκλοφοριακών προβλημάτων της Μυτιλήνης, θα διευκολύνει σημαντικά τις καθημερινές μετακινήσεις χιλιάδων κατοίκων και επισκεπτών του νησιού από και προς την πόλη και το Αεροδρόμιο. Επιπλέον, είναι αυτονόητο ότι η αναβάθμιση του οδικού δικτύου θα έχει πολυεπίπεδα οφέλη για την τοπική οικονομία και την περαιτέρω τουριστική  ανάπτυξη.

 

Επισημαίνουμε ότι παρά τις δυσκολίες και τις μεγάλες καθυστερήσεις που παρατηρήθηκαν στο παρελθόν, κατά τη διαδικασία χάραξης της διαδρομής αυτού του αναγκαίου και σημαντικού για τη Λέσβο οδικού άξονα, στις 15 Φεβρουαρίου 2019 το Υπουργικό Συμβούλιο με την Πράξη 3, αποφάσισε την υπαγωγή της εκτέλεσης του, στις διατάξεις της παραγράφου 1 του άρθρου 7 Α του Κώδικα Αναγκαστικών Απαλλοτριώσεων, χαρακτηρίζοντάς το ως έργο ιδιαίτερης σημασίας, που στοχεύει στην ουσιώδη βελτίωση των υποδομών, την περιφερειακή ανάπτυξη και την επανεκκίνηση της οικονομίας.

 

Με την πάροδο δύο και πλέον ετών, παρά τις δεσμεύσεις του αρμόδιου Υπουργού για την ένταξη του ως άνω απολύτως κομβικού έργου εθνικής προτεραιότητας στο Τομεακό ΕΣΠΑ του Υπουργείου Υποδομών ή στο Ταμείο Ανάκαμψης ή σε πρόγραμμα Εθνικών Πόρων, δεν έχει εξασφαλιστεί η απαιτούμενη χρηματοδότηση. 

Γίνεται εύκολα αντιληπτό ότι η καθυστέρηση στην εξασφάλιση της χρηματοδότησης και, κατά συνέπεια, της έναρξης εργασιών παραπέμπει τη δημιουργία της Νότιας Παράκαμψης στο αόριστο μέλλον ενώ, παράλληλα, διευκολύνει περαιτέρω παρεμβάσεις ολικής ματαίωσής ή τμηματικής ακύρωσης του έργου.

Με βάση τα παραπάνω, ερωτάται ο κ. Υπουργός:

 

Ποιος είναι ο σχεδιασμός του Υπουργείου για την άμεση ένταξη του έργου «Νότια Παράκαμψη Μυτιλήνης» στο πιο πρόσφορο, κατά την κρίση του, πρόγραμμα, προκειμένου να εξασφαλιστεί η αναγκαία χρηματοδότηση για την έναρξη και ολοκλήρωση του έργου;

 

Ο ερωτών βουλευτής

Μπουρνούς Ιωάννης