Γ. Μπουρνούς: Η θέση της γυναίκας είναι στην πρώτη γραμμή της ιστορίας


Η 8η Μαρτίου, «Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας», είναι μέρα τιμής για τους αγώνες των γυναικών για ίσα δικαιώματα στην οικογένεια, στην κοινωνία, στην πολιτική, στην οικονομία, στον πολιτισμό.

 

Είναι ταυτόχρονα και μια σκληρή υπενθύμιση για όσα δεν έχουν γίνει πράξη και πρέπει να παλέψουμε, για να πετύχουμε, για να μπορούμε να λέμε ότι ζούμε σε μια κοινωνία ισότητας. Μια κοινωνία χωρίς γυναικοκτονίες, χωρίς ενδοοικογενειακή βία, χωρίς βιασμούς και σεξουαλικές παρενοχλήσεις στο δρόμο, στο χώρο δουλειάς, στο χώρο διασκέδασης, χωρίς άνισους όρους εργασίας μεταξύ ανδρών και γυναικών.

 

Τα στοιχεία αμείλικτα:

 

Το 2021 μετρήσαμε 17 γυναικοκτονίες στη χώρα μας.

 

Μια στις τέσσερις γυναίκες έχει δεχτεί σωματική ή λεκτική βία από σύντροφο της.

Μια στις δύο γυναίκες έχουν δεχτεί σεξουαλική παρενόχληση στον χώρο εργασίας τους.

Οι γυναίκες αμείβονται κατά 14% λιγότερο από τους άνδρες για ίδια εργασία.

Για κάθε μια γυναίκα, υπάρχουν δύο άντρες σε διευθυντικές θέσεις.

 

Είναι ενθαρρυντικό, ότι ολοένα και περισσότερες γυναίκες βρίσκουν στις μέρες μας το κουράγιο και τη γενναιότητα να μιλήσουν για όλα όσα περνούσαν αθέατα μέχρι σήμερα. Κι αυτό συμβαίνει, γιατί τα τελευταία χρόνια κερδήθηκαν πολλά μέσα από τον διαρκή αγώνα για τη συλλογική πρόοδο, ενάντια στην οπισθοδρόμηση, τον σεξισμό και τον σκοταδισμό.

Τα προβλήματα των γυναικών οξύνονται στην υγειονομική και οικονομική κρίση, αφού ως εργαζόμενες και μητέρες πλήττονται περισσότερο από την αυξανόμενη ανεργία και την ενδοοικογενειακή βία. Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, τις τελευταίες μέρες ξαναβλέπουμε στις οθόνες μας τη γυναίκα-πρόσφυγα, τις χιλιάδες γυναίκες που εγκαταλείπουν τα σπίτια τους στην Ουκρανία, για να γλιτώσουν τον θάνατο.

Ο αγώνας για την αληθινή ισότητα και την απελευθέρωση της κοινωνίας από τον σκοταδισμό, δεν είναι υπόθεση μόνο των γυναικών. Είναι υπόθεση όλων όσοι θέλουμε να ζήσουμε σε μια κοινωνία πραγματικά δημοκρατική, συμπεριληπτική και δίκαιη.

 

 Συνεχίζουμε όλες και όλοι μαζί.