Τίμησαν αγωνιστικά την Ημέρα της Γυναίκας στην Πλατεία Σαπφούς


Αγωνιστικά τίμησε ο Σύλλογος Προοδευτικών Γυναικών Μυτιλήνης (μέλος της ΟΓΕ) την 8η Μάρτη 2022, Παγκόσμια Ημέρα Γυναίκας, πραγματοποιώντας συγκέντρωση στην Πλατεία Σαπφούς στη Μυτιλήνη.Στη συγκέντρωση χαιρέτησε, εκ μέρους του Παλλεσβιακού Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου, η Στέλλα Γανωτή.

Από τη Διοίκηση του Συλλόγου ομιλία απηύθυνε η Μαρία Γιαννίκου, τονίζοντας πως πρέπει να φτάσει σε κάθε γυναίκα της λαϊκής οικογένειας το μήνυμα της για τον εορτασμό της 8ης Μάρτη «Εκμετάλλευση, εκβιασμοί και βία, ασπίδα προστασίας η πάλη για χειραφέτηση και γυναικεία ισοτιμία».

Μεταξύ άλλων ανέφερε: «Η 8η Μάρτη φωτίζει την πάλη για την ισοτιμία και την χειραφέτηση των εργαζομένων γυναικών και σηματοδοτεί ότι υπάρχει διέξοδος σε όσα προβλήματα αντιμετωπίζουμε στη ζωή μας. Όλες μας βιώνουμε τις ίδιες αγωνίες, ζούμε και εργαζόμαστε κάτω από την ίδια πίεση, νοιώθουμε ανασφάλεια για το μέλλον το δικό μας και των παιδιών μας. Όμως ατομικά δεν μπορούμε να δώσουμε λύση σε ότι μας βασανίζει.

Πραγματική ασπίδα προστασίας είναι η πάλη για την κάλυψη των αναγκών μας στην εργασία, την υγεία, τη μόρφωση, την προστασία της μητρότητας. Αντλούμε δύναμη από τους μεγάλους γυναικείους εργατικούς αγώνες και μετατρέπουμε τον θυμό και την αγανάκτησή μας σε συλλογική δράση και αγώνα.» …

«Αντιπαλεύουμε τις οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες που μας αφήνουν εκτεθειμένες στην ανασφάλεια και την πολύμορφη βία. Όσοι οι όροι της ζωής και της δουλειάς μας επιδεινώνονται τόσο περισσότερο οι γυναίκες δυσκολεύονται να απεγκλωβιστούν από βίαιες, παθογόνες οικογενειακές και διαπροσωπικές σχέσεις.

Γιατί η εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών συνδέεται με όλες τις οικονομικές και κοινωνικές προϋποθέσεις για την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών μας, ώστε κάθε γυναίκα να είναι χειραφετημένη οικονομικά, ψυχικά, συναισθηματικά.

Ως ριζοσπαστικό γυναικείο κίνημα αποκαλύπτουμε όλα τα πρόσωπα της βίας κατά των γυναικών και ταυτόχρονα φωτίζουμε τη ρίζα της βίας κατά των γυναικών, οργανώνοντας την πάλη ενάντια σ’ αυτούς που την τρέφουν, ενάντια σ’ αυτούς που τη γεννούν. Η σεξουαλική βία και κακοποίηση, που φτάνει ακόμα και στο βιασμό ή τη δολοφονία αποτελεί σίγουρα την πιο ακραία, αποκρουστική και πιο χυδαία μορφή βίας, όμως δεν παύει να είναι ένα μόνο από τα πολλά πρόσωπα της βίας που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες του καθημερινού μόχθου, που δεν περιορίζεται μόνο στη σωματική, λεκτική, ψυχολογική σεξουαλική κακοποίηση στην εργασία, μέσα στην οικογένεια, στη διαπροσωπική σχέση. … Παλεύουμε να δυναμώσει ο κοινός αγώνας ανδρών και γυναικών της βιοπάλης ενάντια στην γενεσιουργό μορφή βίας, την κοινωνία της εκμετάλλευσης και της καταπίεσης.» …

«Η κατάσταση που βιώνουν οι γυναίκες στο νησί μας είναι απαράδεκτη! Στο νοσοκομείο υπάρχουν μόνο 3 γυναικολόγοι, δεν υπάρχει ψηφιακός μαστογράφος, οι ανάγκες των γυναικών δεν καλύπτονται ούτε για τις εξετάσεις ρουτίνας! Ταυτόχρονα οι χώροι δημιουργικής απασχόλησης για τα παιδιά μας είναι ελάχιστοι και αν πάει κανείς εκτός πόλης η κατάσταση είναι δραματική καθώς δεν υπάρχουν ούτε παιδικές χαρές!» …

Δεν συμβιβαζόμαστε να αγωνιούμε για μια θέση νοσηλείας στα γονατισμένα από την πανδημία νοσοκομεία, να χρυσοπληρώνουμε γιατρούς και εξετάσεις στα ιδιωτικά μεγαθήρια της Υγείας, με το άγχος αν θα μπορέσουμε να πάρουμε άδεια από τη δουλειά για να σταθούμε δίπλα στα παιδιά μας που νοσούν, δεν είναι μονόδρομος να θρηνούμε δεκάδες χιλιάδες νεκρούς να έχουμε υποστελεχωμένα και με λειψό εξοπλισμό νοσοκομεία και μονάδες ΠΦΥ, να μην φτάνουν οι ΜΕΘ για τους ασθενείς που τις έχουν ανάγκη.» …

«Η φετινή 8η Μάρτη, μας βρίσκει για ακόμα μια φορά ανήσυχες και ανασφαλείς με το ξέσπασμα του νέου ιμπεριαλιστικού πολέμου. Δεν αφορά μόνο τις γυναίκες στην Ουκρανία, στις οποίες εκφράζουμε την αναμφισβήτητη αλληλεγγύη μας. Αφορά και τις γυναίκες, τον λαό στη χώρα μας, γιατί η Ελλάδα ως μέλος του ΝΑΤΟ, με τις αμερικάνικες βάσεις και άλλες ΝΑΤΟικές υποδομές, με τις άμεσες στρατιωτικές αποστολές του εμπλέκεται στο κουβάρι των οικονομικών και γεωπολιτικών ανταγωνισμών.

Βροντοφωνάζουμε την αντίθεση μας στον πόλεμο που εξελίσσεται τις τελευταίες μέρες στη γειτονιά μας. Καλούμε και τις γυναίκες και όλο τον κόσμο να ξεσηκωθούν ενάντια στους πολέμους που βάζουν τους λαούς σε θανάσιμους κινδύνους και τους καταδικάζουν στη φτώχεια και στην προσφυγιά. Να μην αφήσουμε να χυθεί το αίμα μας και το αίμα των παιδιών μας για τα συμφέροντα του ενός ή του άλλου τμήματος των βιομηχάνων, των τραπεζιτών, των εφοπλιστών, των μεγαλεμπόρων που τα υπηρετούν, το ένα ή το άλλο κράτος ή ομάδα κρατών ή διεθνών οργανισμών.» … «Ξέρουμε επίσης πολύ καλά τι σημαίνει προσφυγιά από τις γιαγιάδες μας και τους παππούδες μας που ήταν οι ίδιοι πρόσφυγες μέχρι τους ανθρώπους που έχουν εγκλωβίσει εδώ και ζουν σε άθλιες συνθήκες στο Καρά Τεπέ.

Για αυτό και είμαστε και ενάντια σε κάθε κέντρο κλειστό ή ανοιχτό που εγκλωβίζει ανθρώπινες ζωές. Διεκδικούμε όλοι αυτοί οι άνθρωποι να πάνε στον τόπο που οι ίδιοι θέλουν και να ζήσουν σε αξιοπρεπείς συνθήκες.» … «Μέσα στον συλλογικό αγώνα των Συλλόγων κι Ομάδων Γυναικών της ΟΓΕ, των εργατικών σωματείων, των ενώσεων αυτοαπασχολούμενων, των φοιτητικών συλλόγων μπορεί κάθε γυναίκα να βρει τη δύναμη ώστε με τη δική της αποφασιστική θέληση, στάση, δράση να παλέψει ενάντια στην εκμετάλλευση, στη βία, στους εκβιασμούς, στους πολέμους.

Προτάσσουμε τις ανάγκες των γυναικών στην εργασία, στην υγεία, στην προστασία της μητρότητα, στη μόρφωση, στην ειρήνη.»

Η Διοίκηση του Συλλόγου Προοδευτικών Γυναικών Μυτιλήνης ευχαριστεί όσες και όσους ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του Συλλόγου και έδωσαν το «παρών» στη συγκέντρωση. Ιδιαίτερα επίσης ευχαριστεί θερμά τα μέλη της χορωδίας Cantaλαλούν που ευρισκόμενα στη πλατεία Σαπφούς δέχτηκαν και παρουσίασαν και στη συγκέντρωση του Συλλόγου μας τα τραγούδια που είχαν τραγουδήσει λίγο πριν κάτω από το άγαλμα της Σαπφούς.