Ολοκληρωμένες υποδομές για επισκέπτες ΑμεΑ στις παραλίες Πέτρας, Μολύβου, Ερεσού, Σιγρίου και Καλλονής



Με την υπογραφή από το Δήμαρχο Δυτικής Λέσβου Ταξιάρχη Βέρρο της σύμβασης προμήθειας για τη «Δημιουργία Προσβάσιμων, Ολοκληρωμένων, θαλάσσιων, τουριστικών προορισμών για την εξυπηρέτηση Ατόμων με κινητικά προβλήματα», συνολικού προϋπολογισμού 235.033 ευρώ, οι βραβευμένες με τη Γαλάζια Σημαία παραλίες του Μολύβου, της Σκάλας Ερεσού, του Σιγρίου, της Σκάλας Καλλονής αλλά και της Πέτρας αποκτούν ενόψει καλοκαιριού ολοκληρωμένες υποδομές για επισκέπτες με κινητικά προβλήματα.

Η εξέλιξη αυτή με την υπογραφή της σύμβασης, επισφραγίζει τις προσπάθειες του Δήμου, ο οποίος μέσω της Αντιδημαρχίας Περιβάλλοντος και Ποιότητας Ζωής, από το 2019 προχώρησε τις σχετικές μελέτες και ενέταξε το έργο στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα και Καινοτομία».

Σύμφωνα με τη μελέτη του έργου, οι επιλεγμένες θέσεις για τη δημιουργία ελαφρών, μη μόνιμων υποδομών, είναι οι παραλίες του Μολύβου, της Σκάλας Ερεσού, του Σιγρίου και της Σκάλας Καλλονής και υπενθυμίζεται ότι από προηγούμενη σύμβαση του τέως Δήμου Λέσβου, θα εγκατασταθεί παράλληλα αντίστοιχη υποδομή και για την παραλία της Πέτρας.

Η επιλογή των θέσεων έγινε με κριτήρια όπως η ύπαρξη φυσικών χαρακτηριστικών που να τις καθιστούν προσβάσιμες σε ΑμεΑ, οι προσφερόμενες σε αυτές ναυαγοσωστικές υπηρεσίες, η επαρκής παροχή υπηρεσιών διαμονής και εστίασης που διαθέτουν, η υψηλή επισκεψιμότητα που παρουσιάζουν και η αντιπροσωπευτική τους κατανομή στο σύνολο της διαθέσιμης για κολύμβηση ακτογραμμής του Δήμου Δυτικής Λέσβου.

Οι υποδομές σύμφωνα με την πρόταση του Δήμου, διαθέτουν όλες τις κατάλληλες προδιαγραφές, ώστε ο επισκέπτης ΑμεΑ να μη συναντά εμπόδια που σχετίζονται με την διαρρύθμιση και χρήση των κοινόχρηστων χώρων.

Κάθε μία υποδομή πρόκειται να περιλαμβάνει: - Αποδυτήρια – ντουζ για ΑμεΑ - Χώρους σκίασης - Διάταξη αυτόνομης πρόσβασης ατόμων με κινητικά προβλήματα στη θάλασσα - Διαδρόμους σύνδεσης των ανωτέρω δομών, οι οποίοι θα διευκολύνουν την κίνηση των ατόμων με αναπηρικό τροχοκάθισμα.

Ο Δήμαρχος Δυτικής Λέσβου Ταξιάρχης Βέρρος και η Αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος και Ποιότητας Ζωής Ασανούλα Γιαννή- Κοκκινέλλη τονίζουν σε κοινή τους δήλωση ότι το έργο αυτό, έχει ιδιαίτερη σημασία για τον κοινωνικό του πρόσημο και αποτελεί παράλληλα μία ακόμη δράση στην κατεύθυνση ενίσχυσης της δυνατότητας προσέλκυσης επισκεπτών στο Δήμο. 

Εξάλλου η παρέμβαση αυτή έρχεται να προστεθεί στις γενικότερες προσπάθειες του Δήμου είτε να ανακτήσει, είτε να προσθέσει επιπλέον Γαλάζιες Σημαίες στις ακτές του.