Επιβεβαιώθηκε το γεύμα Μητσοτάκη – Ερντογάν στην Κωνσταντινούπολη- Τι ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου


Την συνάντηση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Τούρκο Πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Κωνσταντινούπολη την Κυριακή 13 Μαρτίου ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου.

Ο κ. Οικονόμου περιέγραψε και το πλαίσιο βάσει του οποίου θα γίνει η συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν την Κυριακή της Ορθοδοξίας στην Τουρκία. 

«Στις 13 Μαρτίου ο πρωθυπουργός θα βρεθεί στην Κωνσταντινούπολη όπου θα γιορτάσει την Κυριακή της Ορθοδοξίας στο Οικουμενικό Πατριαρχείο. Στην συνέχεια ο πρωθυπουργός θα έχει γεύμα με τον Πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μετά από πρόσκληση του Τούρκου Προέδρου. Ο πρωθυπουργός έχει δηλώσει ότι πάντα είναι ανοικτός σε συνάντηση με τον Τούρκο Πρόεδρο, πόσω μάλλον υπό τις νέες συνθήκες που δημιουργεί η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Επ’ ευκαιρία της μετάβασής του στην Κωνσταντινούπολη, ο πρωθυπουργός προσκλήθηκε από τον Τούρκο Πρόεδρο πρόσκληση την οποία και απεδέχθη. Σε αυτή την δύσκολη συγκυρία για τον κόσμο οι δυο χώρες παρά τις διαφορές μας αντιμετωπίζουν κοινές προκλήσεις σε μια σειρά από ζητήματα, προκλήσεις που πρέπει να αντιμετωπιστούν ώστε να λύσουμε προβλήματα και όχι να προσθέσουμε και άλλα. Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία έχει αλλάξει δραματικά τα δεδομένα σε ότι αφορά την ασφάλεια στην Ευρώπη, από την άλλη όμως, έχει ταυτόχρονα διατρανώσει την απερίφραστη καταδίκη της διεθνούς κοινότητας απέναντι σε κάθε μορφή επεκτατισμού και αναθεωρητισμού. Την  Ο πρωθυπουργός στην συνάντηση με τον Τούρκο Πρόεδρο με θετική διάθεση επικεντρώνοντας στην ουσία και όχι στην ρητορική. Χωρίς ψευδαισθήσεις και χωρίς βεβαίως διαφοροποιήσεις από τις σταθερές και διατυπωμένες θέσεις της Ελλάδας που εδράζονται στο διεθνές δίκαιο», τόνισε ο κ. Οικονόμου.  

Απαντώντας σε ερωτήσεις είπε ότι η άποψη της ελληνικής πλευράς αφορά την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωών. Πέρα από τις διαφορές που έχουμε αντιμετωπίζουμε και κοινές προκλήσεις ενώ υπάρχει και θετική ατζέντα. Η άποψή μας είναι να κατευθυνθούμε στην επίλυση ζητημάτων.

Για τι αυξήσεις στα καύσιμα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι «είναι ότι συνεχίζεται η οριζόντια στήριξη της κυβέρνησης στους λογαριασμούς ρεύματος και από εκεί και πέρα θα έχουμε στοχευμένες πολιτικές στήριξης, Σύντομα θα έχουμε ανακοινώσεις για το εύρος των μέτρων». 

Για την πρωτοβουλία είπε ότι αφορά την δυνατότητα παρέμβασης από την Ευρώπη στον τρόπο με τον οποίο διαμορφώνονται οι τιμές του φυσικού αερίου σε διεθνές επίπεδο. Στα αρμόδια κοινοτικά όργανα έχει σταλεί επιστολή του πρωθυπουργού. 

Η Ελλάδα έχει στείλει αμυντικό υλικό και ανθρωπιστική βοήθεια, είπε απαντώντας αν θα σταλεί και άλλο αμυντικό υλικό. 

Οι ειδικοί πάντοτε παρακολουθούν την εξέλιξη της πανδημίας και αν θεωρούν ότι κάτι πρέπει να αλλάξει αυτό διαμορφώνεται στις απόψεις και τις εισηγήσεις τους, τόνισε απαντώντας σε σχετική ερώτηση.

 

Δείτε την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών