ΒΙΝΤΕΟ: Belh@rra: Έπεσαν οι υπογραφές για τις φρεγάτες στο θωρηκτό «Αβέρωφ» – Στον Πειραιά το Σαρλ ντε Γκωλ


Έπεσαν οι υπογραφές των συμβάσεων απόκτησης 3+1 υπερσύγχρονων φρεγατών Belh@rra από το Πολεμικό Ναυτικό και των έξι επιπλέον Rafale, που προστέθηκαν στην αρχική παραγγελία των 18 αεροσκαφών για την Πολεμική Αεροπορία της χώρας μας.

 

Το Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό θα παραλάβει δύο φρεγάτες Belh@rra το 2025 και μια τρίτη το 2026, κάνοντας έτσι την Ελλάδα την πρώτη χώρα στην οποία εξάγεται η νέα Φρεγάτα Άμυνας και Παρέμβασης (FDI) από τη γαλλική βιομηχανία.
Οι φρεγάτες θα είναι εξοπλισμένες με το ψηφιακό ραντάρ «Sea Fire», το οποίο επιτυχώς εξάγεται για πρώτη φορά.



Η σύμβαση αυτή αποτελεί μέρος της ιστορικής συμφωνίας συνεργασίας της Γαλλίας με τις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις.

 

Οι συμβάσεις υπεγράφησαν το απόγευμα της Πέμπτης (24.03.2022) στο θωρηκτό “Αβέρωφ” από τον Αντιναύαρχο ε.α. Αριστείδη Αλεξόπουλο, Γενικό Διευθυντή της Γενικής Διεύθυνσης Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων (ΓΔΑΕΕ), και τον Pierre Éric Pommellet, Πρόεδρο & Διευθύνοντα Σύμβουλο της Naval Group, παρουσία των υπουργών Άμυνας Ελλάδος και Γαλλίας, Νίκου Παναγιωτόπουλου και Florence Parly.

Ο Pierre Éric Pommellet, Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος της Naval Group, δήλωσε σχετικά: «Όλοι εμείς, στη Naval Group και στους εταίρους μας Dassault, MBDA &Thales, αισθανόμαστε ιδιαίτερα υπερήφανοι που συμμετέχουμε σε αυτό το νέο κεφάλαιο της στρατηγικής συμμαχίας μεταξύ Ελλάδος και Γαλλίας. Η Ελλάδα επέλεξε τη νεότερη γενιά φρεγατών που συγκεντρώνει τα βέλτιστα στοιχεία της γαλλικής ναυτικής τεχνογνωσίας και θα ισχυροποιήσουν τις δυνατότητες του Πολεμικού Ναυτικού.

»Το πρόγραμμα των φρεγατών αποτελεί το πρώτο από μία σειρά βημάτων που περιλαμβάνει η συνεργασία μεταξύ Naval Group και Πολεμικού Ναυτικού και θα συμβάλλει στην ανάπτυξη της συνεργασίας μεταξύ των χωρών μας, των ναυτικών σωμάτων αλλά και των βιομηχανικών κλάδων αυτών, κατά τις προσεχείς δεκαετίες».

Ενδεικτικό της σημασίας που δίνουν οι Γάλλοι στη σημερινή επίσκεψή τους στην Ελλάδα, αλλά και του μεγέθους των δύο συμφωνιών για την αμυντική τους βιομηχανία, αποτελεί το γεγονός ότι η αντιπροσωπεία τους αποτελείται από υψηλόβαθμους αξιωματούχους του Γαλλικού υπουργείου Άμυνας και από ορισμένα κορυφαία στελέχη των εταιρειών Naval Group, κατασκευάστρια εταιρεία των Belh@rra και Dassault Aviation κατασκευάστρια των Rafale.

 

Το εντυπωσιακό Σαρλ ντε Γκωλ

Να σημειωθεί, ότι στον Πειραιά βρίσκεται το γαλλικό αεροπλανοφόρο Σαρλ ντε Γκωλ, το οποίο το Σάββατο αναμένεται να κατευθυνθεί στο ναύσταθμο της Κρήτης.

Δείτε τις εντυπωσιακές εικόνες 

 

 

Πηγή www.newsit.gr