8 χρόνια Ξενώνας Γυναικών του Δήμου Μυτιλήνης… μια ανοιχτή αγκαλιά για τις γυναίκες και τα παιδιά τους


Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, που γιορτάζεται στις 8 Μαρτίου κάθε χρόνο, το επιστημονικό προσωπικό του Ξενώνα Γυναικών του Δήμου Μυτιλήνης, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

 

«8 Μαρτίου 1857... Οι εργάτριες των εργοστασίων υφαντουργίας και ιματισμού στη Νέα Υόρκη ξεσηκώνονται σε διαμαρτυρία ενάντια στις απάνθρωπες συνθήκες εργασίας και στο χαμηλό μισθό. Η μέρα αυτή αποτελεί απαρχή και ορόσημο των αγώνων για τη διεκδίκηση των δικαιωμάτων των γυναικών, εντείνεται στην πορεία με την διεκδίκηση του δικαιώματος ψήφου και καθιερώνεται ως ημέρα γιορτής και μνήμης.


8 Μαρτίου 2022... Οι γυναίκες εξακολουθούν να υφίστανται βία και διακρίσεις λόγω του φύλου τους σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής τους!!

 

Ταυτόχρονα, το κίνημα του ελληνικού #Metoo, το οποίο έχει πάρει μορφή χιονοστιβάδας μετά την καταγγελία της ολυμπιονίκη Σοφίας Μπεκατώρου, φέρνοντας συνεχώς στο φως εκατοντάδες περιστατικά σεξουαλικής βίας και παρενόχλησης, επιβάλλει τη συλλογική προσπάθεια όλων μας για ενίσχυση της φωνής των θυμάτων και αποτελεσματικής υποστήριξής τους, με στόχο την εξάλειψη αυτών των φαινομένων. Γυναίκες βρίσκουν το θάρρος να μιλήσουν για τη βία, παρενόχληση, κακοποίηση που υφίστανται και χρόνια έμεναν κρυφά.

 

Οφείλουμε να σταθούμε ως ενεργητικοί ακροατές δίπλα τους, να σεβαστούμε τα όσα υπέστησαν και να προσπαθήσουμε, ο καθένας/η καθεμία από τη θέση του/της να συναισθανθούμε την ανάγκη για διεκδίκηση ουσιαστικής ισότητας και ισονομίας, η όποια πιο επίκαιρη από ποτέ, απαιτεί τη συνεχή και συλλογική προσπάθεια, τόσο της πολιτείας και των θεσμικών φορέων, όσο και όλων μας!»

 

Στη Λέσβο, λειτουργεί Ξενώνας Φιλοξενίας Γυναικών και των Παιδιών τους, από το Δήμο Μυτιλήνης, που εδώ και οκτώ χρόνια στηρίζει και αγκαλιάζει γυναίκες θύματα βίας, γυναίκες άπορες - άνεργες, γυναίκες που αγωνίζονται μόνες τους να μεγαλώσουν τα παιδιά τους, γυναίκες της τρίτης ηλικίας που χρήζουν βοήθειας και εν γένει όλες τις γυναίκες που αντιμετωπίζουν κάποια μορφή δυσκολίας.

 

Οι γυναίκες, που θέλουν ενημερωθούν και να αναζητήσουν βοήθεια, μπορούν να απευθυνθούν, στο Συμβουλευτικό  Κέντρο Γυναικών (τηλ. 22510-34470, Παπαδιαμάντη 2),  στο Τμήμα Προγραμμάτων Κοινωνικής Πρόνοιας του Δήμου Μυτιλήνης (τηλ. 22510-40689, Ελ. Βενιζέλου 5), στο  Κέντρο Κοινότητας Μυτιλήνης (22510-55238,  Ζωοδόχου Πηγής 71), ή σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης μπορούν να καλέσουν στην τηλεφωνική Γραμμή SOS 15900 (με αστική χρέωση), που λειτουργεί σε 24ωρη βάση, όλο το χρόνο.