ΒΑΣΤΡΙΑ: Οι πρώτοι που θα καούν θα ναι οι μετανάστες (PICS)


*Γράφει ο Στεφάνου Γεώργιος (Δημοσιογράφος, Δ/ντης του LesvosPost.com)

Μέχρι σήμερα οι περισσότεροι την περιοχή της Βαστριάς την γνωρίζαμε ως τοποθεσία από φωτογραφίες κάποια βίντεο και στο… περίπου, χωρίς να έχουμε εικόνα ούτε για το που βρίσκεται ακριβώς ούτε για το πώς είναι εκεί η κατάσταση.


Χτες αν ένα «καλό» προέκυψε από την συγκέντρωση και την πορεία μέχρι τον χώρο όπου είχαν στηθεί τα πρώτα μηχανήματα, ήταν η γνωριμία μας με την τοποθεσία.

Διασχίζοντας περίπου 7 χιλιόμετρα από την διασταύρωση του Διαβολορέματος, ακολούθησε περίπου 1.5 χιλιόμετρο πεζοπορία μέσα σε ένα πανέμορφο πευκόδασος, με πυκνή βλάστηση και σε μια περιοχή που το πράσινο χάνεται στο μάτι σου για να φτάσουμε στην πρώτη είσοδο όπου στην συνέχεια υπάρχει άλλο ένα χιλιόμετρο περίπου πεζοπορίας για τον χώρο των μηχανημάτων.

Βλέποντας λοιπόν από κοντά την τοποθεσία, κάνοντας την διαδρομή με αυτοκίνητο και με τα πόδια, μπορεί εύκολα να διαπιστώσει κανείς πως οι άνθρωποι που έδωσαν το οκ για να γίνει εκεί η δομή που σχεδιάζεται είναι…. εγκληματίες. 

Δεν θα μπω στην διαδικασία να γίνει η όχι η δομή κτλ.

Αυτά είναι προσωπικές απόψεις και τα επιχειρήματα της κάθε πλευράς γνωστά. 

Αυτό ωστόσο που δεν μπορεί να γίνει και δεν θα το θέλουν ούτε αυτοί που είναι υπέρ της δομής εκτός αστικού ιστού, είναι να γίνει η δομή στην Βαστριά και στο συγκεκριμένο σημείο. 

Χωρίς να είμαι ειδικός και χωρίς εξιδανικευμένες γνώσεις σε θέματα πυρασφάλειας κτλ, θα πω μόνο την προσωπική μου άποψη. 

Αν πάρει μια φωτιά εκεί το καλοκαίρι, θα καεί η μισή Λέσβος και οι πρώτοι που θα καούν θα είναι οι μετανάστες.

Είναι τόσο δύσβατη περιοχή και τόσο παρθένα, που αν μια φωτιά μπει θα έχουμε μεγάλη καταστροφή και ξέρουν όλοι τι εννοώ.

Δεν υπάρχει στο σημείο ούτε αντιπυρικές ζώνες να γίνουν, ούτε πυρασφάλειες στην νέα δομή κτλ.

Αυτά είναι θεωρητικές απαντήσεις που στην πράξη απλά δεν θα έχουν καμία βάση.

Όποιος σκέφτηκε να γίνει η δομή εκεί, μέσα σε ένα καταπράσινο τοπίο, μέσα σε χιλιάδες στρέμματα δάσους και πεύκων, είναι εγκληματίας.

Και με τόση κίνηση στην περιοχή, με δεκάδες οχήματα καθημερινά να πηγαινοέρχονται με εργαζόμενους, με μετανάστες, με ΜΚΟ, με με με δεν υπάρχει περίπτωση να μην έχουμε δυσάρεστες εξελίξεις. Και τότε όλοι θα νίπτουν τας χείρας τους. Όπως συμβαίνει πάντα.