Τα πουλιά του χειμώνα στους υγροτόπους της Γέρας - Συνεχίζονται οι εξορμήσεις παρατήρησης πουλιών


Νέα εξόρμηση την Κυριακή 27 Φεβρουαρίου στις Αλυκές Πολιχνίτου

Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου / Κέντρο Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης Καλλονής συνεχίζουν την προσπάθεια ανάδειξης του φυσικού πλούτου της Λέσβου και διοργανώνουν εξορμήσεις παρατήρησης πουλιών, με σκοπό την ευαισθητοποίηση και γνωριμία  των κατοίκων και των επισκεπτών για τους υγροτόπους και τους χειμερινούς φτερωτούς επισκέπτες της Λέσβου, που έχει αναγνωρισθεί ως Παγκόσμιο Γεωπάρκο UNESCO.

Η τελευταία μας εξόρμηση έγινε το πρωινό της περασμένης Κυριακής(20/2) στην περιοχή της Γέρας.Εκεί γνωρίσαμε τον υγρότοπο του έλους Ντιπίου-Λάρσου, με τον εκτεταμένο καλαμιώνα και τις ελώδης εκτάσεις. Για την παρατήρηση των πουλιών του καλαμιώνα χρησιμοποιήσαμε τη μέθοδο της δακτυλίωσης πουλιών. Τα πουλιά συλλαμβάνονται με ειδικά δίχτυα, τους εφαρμόζεται ειδικό μεταλλικό δαχτυλίδι στο πόδι, αναγνωρίζονται και καταγράφονται κάποια χαρακτηριστικά τους (είδος, ηλικία, φύλο, βάρος, μήκος φτερούγες κ.ά.) και κατόπιν απελευθερώνονται ξανά με την ελπίδα κάποιος άλλος δακτυλιωτής, σε άλλη χώρα, να τα ξαναπιάσει.

Βρισκόμαστε στο τέλος του Χειμώνα και κάποια είδη έχουν ήδη αρχίσει να επιστρέφουν στις περιοχές βορειότερα στην Ευρώπη όπου θα αναπαραχθούν λίγο αργότερα. Τα πουλιά αυτά ξεχειμωνιάζουν στην ευρύτερη περιοχή μας και δεν μεταναστεύουν νοτιότερα στην κεντρική και νότια Αφρική, όπως πολλά άλλα (χελιδόνια, πελαργοί κ.ά.). Μέχρι τις αρχές Μαρτίου έχουμε λίγε ακόμη ευκαιρίες να τα γνωρίσουμε από κοντά. Έτσι την Κυριακή γνωρίσαμε την Ψαθοποταμίδα (σημαντικό είδος για την προστατευόμενη περιοχή του Κόλπου Γέρας), το Καλαμοτσίχλονο, τον Κοκκινολαίμη, τον Καλόγερο, τη Γαλαζοπαπαδίτσα, τον Δενδροφυλλοσκόπο και τον Σταβολαίμη. Μάλιστα ο Στραβολαίμης (είδος δρυοκολάπτη) είχε ήδη δαχτυλίδι από τη δακτυλίωση που πραγματοποιήσαμε τον περασμένο Οκτώβριο, πράγμα που σημαίνει ξεχειμώνιασε κανονικά στον καλαμιώνα μας.

Οι εξορμήσεις του Σαββατοκύριακου είναι μια δραστηριότητα που απευθύνεται σε όλες τις ηλικίες και δεν πρέπει να χάσει καμιά οικογένεια ή παρέα με παιδιά! Βρισκόμαστε στη φύση, σε περιοχές με εξαιρετικό οικολογικό ενδιαφέρον, και μέσα από μια διασκεδαστική εκδρομή μικροί και μεγάλοι εξερευνούν, ανακαλύπτουν και αγαπούν τη φύση του τόπου μας.

Κυριακή 27 Φεβρουαρίου στις Αλυκές Πολιχνίτου

Την επόμενη Κυριακή (27/2) στις 11:00ανανεώνουμε το ραντεβού μας με τα πουλιά του Χειμώνα στη Σκάλα Πολυχνίτου για παρατήρηση πουλιών στη θαλάσσια περιοχή  του Κόλπου Καλλονής και τον πολύ σημαντικό υγρότοπο της Αλυκής Πολυχνίτου. Αναμένεται να παρατηρήσουμε Μύχους, Σκουφοβουτηχτάρες και Κορμοράνους να τρέφονται σε μεγάλα κοπάδια στη θάλασσα και Φλαμίνγκο, Βαρβάρες και άλλα πουλιά στην αλυκή. Λόγω του περιορισμένου πλήθους συμμετεχόντων, δηλώστε έγκαιρα τη συμμετοχή σας.

Η ομάδα με την οποία θα γίνει η παρατήρηση πουλιών (με ατομικό ζευγά ρικυαλιών και χρήση τηλεσκοπίου)δεν θα υπερβαίνουν τα 12 άτομα (για την τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων του Covid-19). Η δραστηριότητα προσφέρεται για ενήλικες και παιδιά (8 ετών και άνω), διαρκεί 1,5 περίπου ώρα και είναι δωρεάν.

Η δακτυλίωση, και αυτή τη φορά, συνδιοργανώνεται με επιστήμονες από το Ελληνικό Κέντρο Δακτυλίωσης Πουλιών (Ε.Κ.Δ.Π). Οι δακτυλιωτές, προκειμένου να παγιδεύουν με δίχτυα και να χειρίζονται πουλιά, έχουν λάβει ειδική εκπαίδευση από το ΕΚΔΠ και κατόπιν άδεια από το Υπουργείο Περιβάλλοντος.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφτείτε τους ιστοτόπους του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου και του Γεωπάρκου Λέσβου www.lesvosmuseum.gr, www.petrifiedforest.gr, www.lesvosgeopark.gr και τις σελίδες τους στο Facebook.Τηλέφωνα επικοινωνίας και δήλωσης συμμετοχής:22510-47033, 22530-28091 και e-mail: lesvospf@otenet.gr.